1 hónapnál régebbi cikk

Az ejtőernyősökre emlékeztek – az utódok a jelenben érnek el sportsikereket
Fehérvár Médiacentrum fotója
Farkas Szilárd
Az ejtőernyősökre emlékeztek – az utódok a jelenben érnek el sportsikereket

Koszorúzással egybekötött megemlékezéssel tisztelegtek az ejtőernyős egyesületek, valamint az önkormányzat képviselői a Repülős és Ejtőernyős Emlékműnél. A jelenlévők a 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóaljra emlékeztek.

A legendás 62. Önálló Ejtőernyős Zászlóalj tiszteletére rendeztek koszorúzást és megemlékezést a székesfehérvári Repülős és Ejtőernyős Emlékműnél péntek délelőtt. Az alakulat jogelődjét, az 1. Honvéd Önálló Ejtőernyős Zászlóaljat 1949. március 1-én alapították, 1951. szeptember 18-án újjászervezték és a székesfehérvári - sóstói repülőtér mellé költöztették. Viza Attila önkormányzati képviselő a város nevében helyezett el koszorút az emlékműnél.

"Remek példája a hagyománytiszteletnek, amikor egy 1980-ban felállított emlékművet még a mai napig az alakulat élő tagjai is koszorúzzák és ez fontos, hiszen a jövőre nézve, ahogy itt a beszédben is elhangzott, hogyha nem ismerjük a múltunkat és ha minél többet ismerünk belőle, annál több esélyünk van a jövőben megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyekkel élnünk kell" – fogalmazott Viza Attila.

Az ejtőernyős alakulat rendeltetése az volt, hogy szükség esetén légi szállítást követően az ellenség mélységében és mögöttes területein folytassa a harcot. Az 1952. október 18-i hadgyakorlatuk sajnálatos módon tragédiával végződött, több súlyos baleset és egy haláleset is történt. Boda József aranykoszorús ejtőernyős úgy fogalmazott, hogy egy-egy megemlékezés, valamint az ejtőernyősök jelen sportsikerei a fiatalok számára is jelentős mondanivalóval bírhatnak.

"Jelenthet valamit a mostani fiatalságnak, azoknak a fiatal ejtőernyősöknek a példája, akik nemrégen a szolnoki világbajnokságon dobogósok, második helyezettek, illetve harmadik helyezettek lettek egy ejtőernyős célba ugró világbajnokságon" – mondta el Boda József.

A beszédek után és a megemlékezés lezárásaként a város képviselői mellett, a Magyar Ejtőernyősök Baráti Szövetsége, a Veterán Repülők és Ejtőernyősök veszprémi Szövetsége, a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület, valamint az Albatrosz Repülő Egyesület képviselői koszorúkat helyeztek el az emlékműnél.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek