Clear sky31 °C
2019. augusztus 20. kedd István
Menü

Délnek indul a magyar

Délnek indul a magyar

Horvátország, Montenegró és Olaszország a favorit az idén a magyar nyaralók körében – erről árulkodik több, egymástól független felmérés is. Németország és Törökország 2016-ban jelentősen veszített népszerűségéből.

A nyaralási szezon közeledtével Horvátország számít a legnépszerűbb úti célnak a magyarok körében. Ez derül ki a Klikkmánia keresőmarketing-ügynökség felméréséből, mely szerint havonta több mint huszonhétezerszer írjuk be az internetes keresőkbe a "Horvátország" szót. Különösen nagy népszerűségnek örvend az országban található Plitvicei-tavak vidéke, mely a maga vadregényes romantikájával és a mintegy kétszáz vízesésével elvarázsolja az odalátogató turistákat.

Horvátország után – a keresések alapján – Montenegró lehet a legnépszerűbb célpontja a magyar nyaralóknak. A balkáni ország nem véletlenül vonzza annyira a turistákat: az is megtalálja itt a számítását, aki felhőbe burkolózó hegyekre vágyik, de az is, aki nyugodt, homokos tengerpartra.

A Trivago.hu szálláskereső weboldal szerint töretlen a bizalom az olasz nyaralóhelyek iránt is. Különösen kedvelt az ország egyik legszebbnek tartott régiója, Toszkána. A vonzó tengerparti városok mellett ugyanis sokan kíváncsiak az olasz reneszánszra, így például Firenzére és Sienára.

Görögország ugyan még tartja magát, Törökország és Németország viszont már kiesett a TOP 10-es listáról. Helyükre Szlovénia és Csehország került, a tavalyi trendhez hasonlóan pedig még Bulgáriában, Spanyolországban és Ausztriában töltjük szívesen a nyári szabadságunkat.

Persze csak akkor, ha nem a belföldi pihenés mellett döntünk. Ebben az esetben ugyanis a Balaton-parti településeket célozzuk meg a legszívesebben. Ahogy a korábbi években, úgy idén is a Balaton déli és északi „fővárosa”, Siófok és Balatonfüred vonzza a legtöbb pihenni és szórakozni vágyót, és csak ezután jönnek az olyan fürdővárosok, mint Hajdúszoboszló, Gyula és Hévíz.

Most érdemes eurót venni

Az évek során megszokhattuk, hogy a forint árfolyama akár egyik hétről a másikra jelentősen változhat, így nem mindegy, mikor és milyen árfolyamon szerezzük be a nyaraláshoz szükséges eurót vagy kunát. Az euró árfolyama az elmúlt egy évben csak ritkán gyengült 310 forint alá, így a jelenlegi, 310 közeli árfolyam kifejezetten jó lehetőséget teremt a nyaralásra szánt valuta beszerzésére.

Buró Szilárd szerint az elmúlt időszakban pozitív tendencia tapasztalható a hazai fizetőeszköz mozgásában: a korábbi 316 forint körüli szintről egy hónapos csúcsra, 310 forint közelébe mozdult az euró árfolyama. Az Equilor Befektetési Zrt. szakértője azonban egyelőre kevéssé tartja valószínűnek, hogy huzamosabb ideig a jelenleginél sokkal erősebb lehet a forint. Ez azt jelenti, hogy érdemes előre gondoskodni a külföldi tartózkodásra szánt valutakészletről, és akár már a mostani árfolyamon bevásárolni, mivel egy általános pénzpiaci hangulatromlás könnyen visszalökheti az euró árfolyamát a 317-es szint közelébe.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy négyfős család ezer euróval vág bele a nyaralásba 310 forint körüli árfolyamon, akkor akár tízezer forintot is spórolhat ahhoz képest, ha 320 forint körül váltana valutát.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Lovagi torna és középkori csatajelenetek a Zichy ligetben
  Lovagi torna és középkori csatajelenetek a Zichy ligetben
 • Tűzijáték - vigyázzunk hézi kedvenceinkre!
  Tűzijáték - vigyázzunk hézi kedvenceinkre!
 • Rendhagyó esttel búcsúzott a Királyi Napok könnyűzenei sorozata
  Rendhagyó esttel búcsúzott a Királyi Napok könnyűzenei sorozata
 • Harmadik napjához érkezett a Koronázási Ünnepi Játékok
  Harmadik napjához érkezett a Koronázási Ünnepi Játékok
 • Bővítik a mentőöv programot a Balatonnál
  Bővítik a mentőöv programot a Balatonnál
 • Jól járhatnak az almatermelők
  Jól járhatnak az almatermelők
 • Választás - szeptember elsejéig kell megválasztani a bizottságokat
  Választás - szeptember elsejéig kell megválasztani a bizottságokat
 • Határvédelem - több mint 400 milliárdot költöttek eddig
  Határvédelem - több mint 400 milliárdot költöttek eddig
 • Az átlagnál kevesebb lesz az idei almatermés
  Az átlagnál kevesebb lesz az idei almatermés
 • Iskolakezdés - a többség 15-25 ezer forintot költ
  Iskolakezdés - a többség 15-25 ezer forintot költ
 • 150 milliárd forint jut vidékfejlesztésre jövőre
  150 milliárd forint jut vidékfejlesztésre jövőre
 • Változik a nagykörúti villamospótlás rendje
  Változik a nagykörúti villamospótlás rendje
 • Augusztus 20. - a fogyatékkal élőkre is gondoltak
  Augusztus 20. - a fogyatékkal élőkre is gondoltak