Partly cloudy18 °C
2019. április 18. csütörtök Andrea
Menü

7 dolog, amit tudnod kell az anyatejről

7 dolog, amit tudnod kell az anyatejről
Anyatejes táplálás világnapja Székesfehérváron (Fotó: Révy Orsolya)

A szoptatás évezredekre visszanyúló hagyomány az emberiség történetében, már a fáraók, görögök és rómaiak is anyatejjel táplálták gyermekeiket. Lássuk hát, miért is a legjobb választás a babának az anyatej.

Az uralkodói, illetve arisztokrata családokban szoptatós dajkákat bízták meg a csecsemők etetésével, őket és családjukat emiatt különleges tiszteletben tartották. Mára azonban, mint sok minden más, ez is átalakult: az édesanyák saját tejükkel táplálják gyermekeiket, ha viszont ez nem lehetséges, akkor vagy a tápszert választják, vagy az orvostudomány és a többi anya segítségére van szükség. Miért érdemes a szoptatás, vagy ez utóbbi esetben is az anyatej mellett dönteni? Ezekre keressük most a válaszokat.

1 Kötődés

A szoptatás a kötődő nevelés egyik fontos alappillére, az együtt alvás és a hordozás mellett, melyek az anya és gyermek kapcsolatának erősítését szolgálják. Azért is fontos ezekre odafigyelni, mert az első egy-két hónap meghatározó lehet a gyermek számára, hiszen ekkor ismerkedik a világgal, a külső ingerekkel, így az édesanya közelsége biztonságérzetet nyújt számára.

2 Összetevők

Az anyatejben található összetevők, értékes tápanyagok elengedhetetlenek a babák kiegyensúlyozott fejlődéséhez. A tej vékony réteget képez a belek falán, ami megvédi a gyermeket a fertőzésektől, valamint megelőzhető vele a cukorbetegség és az elhízás is.

3 Az anyák egészsége

A szoptatás az édesanyák egészségében is szerepet játszik. Köztudott, hogy a szoptatás nagyban véd a mellrák ellen, emellett szülés utáni depresszió kialakulását is csökkentheti.  

4 Ha nincs, vagy kevés az anyatej

Az anyatej mennyiségét, hiányát elsősorban a babán tudjuk észrevenni. Intő jel lehet, ha nem fejlődik, gyarapszik az újszülött, vagy nem elég számú használt pelenka landol az arra alkalmatos kukában. A tejtermelés növelésére persze léteznek különböző trükkök és praktikák, ételek, italok és módszerek, ha azonban végképp reménytelen a helyzet, akkor érdemes felkeresni egy védőnőt. Segítségével hozzájuthatunk anyatejhez egy másik, adakozó édesanyától. 

5 Anyatejes táplálás időtartama

Az újszülött gyermeknek az a legjobb, ha már születése után az édesanya mellé fekhet, és anyatejhez juthat. Az időtartamot illetően az általános megegyezés szerint minimum hat hónapig kell szoptatni, anyatejjel táplálni a kicsit, de ez a gyermek igényeitől függően kitolódhat egy, akár két éves korig. A legjobb, ha fél és egy éves kora között kezd rászokni a rendes táplálkozásra, előtte viszont bőven elegendő az anyatej. 

6 Fejés

Ha az anyuka és a baba is jó egészségben van, akkor elegendő szoptatásos etetés. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor ki kell nyerni a tejet, mert például a gyermek el van különítve az anyától, túl gyenge a szopizáshoz, vagy éppen az anyuka az anyatejgyűjtő számára akar tejet adni. Ekkor kétféle technikát alkalmazhatunk, fejhetjük kézzel vagy mellszívóval. A fejésnél érdemes agyunkat, testünket is ráhangolni a tejadásra, relaxációval, a babára való gondolással könnyebben megindul a tej.

7 Így tárold

Az anyatejet hűtőben tárolva 1-2 napig lehet felhasználni, mélyhűtőben 6 hónapig. A lefejt tejet sterilizált zacskóba, üvegbe öntve tároljuk, előbbieket lehet kapni nagyobb (150-200 ml) és kisebb (20-90 ml) méretben. Talán ez utóbbi jobban megéri, hiszen a felolvasztott tej csupán egy napig áll el a hűtőben és újrafagyasztani sem lehet.

7 dolog, amit tudnod kell az anyatejről

Az anyatejes táplálás világnapjának alkalmából július 29-én, Székesfehérváron, a Szabadművelődés Házában is megrendezésre került egy program, ahol a tejadás fontosságára hívták fel a figyelmet és megünnepelték a jelen lévő szoptató anyákat egy-egy szál virággal és emléklappal.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Keresik a legkreatívabb óvodát és iskolát
  Keresik a legkreatívabb óvodát és iskolát
 • Ilyet még tuti nem láttatok: fehérvári buszmentés a madarak szemszögéből
  Ilyet még tuti nem láttatok: fehérvári buszmentés a madarak szemszögéből
 • A lakáshitel-piac elérte a 2008-as szintet
  A lakáshitel-piac elérte a 2008-as szintet
 • Halálos baleset történt a 4-es főúton Monornál
  Halálos baleset történt a 4-es főúton Monornál
 • Népmesés szakmai workshop óvónőknek a Gárdonyiban
  Népmesés szakmai workshop óvónőknek a Gárdonyiban
 • MÁV: egyre több pótdíjat szednek be a bliccelőktől
  MÁV: egyre több pótdíjat szednek be a bliccelőktől
 • Rekordbevétellel kezdték az évet a budapesti fürdők
  Rekordbevétellel kezdték az évet a budapesti fürdők
 • Változik az üzletek nyitva tartása húsvétkor
  Változik az üzletek nyitva tartása húsvétkor

Eseménynaptár

 • Nem lesz sztrájk Ferihegyen
  Nem lesz sztrájk Ferihegyen
 • Ismeretlenek megtámadtak egy buszt Pakisztánban, tizennégy utast meggyilkoltak
  Ismeretlenek megtámadtak egy buszt Pakisztánban, tizennégy utast meggyilkoltak
 • Érdemes ellenőrizni a menetrendet: változik mától a közösségi közlekedés
  Érdemes ellenőrizni a menetrendet: változik mától a közösségi közlekedés
 • Bővül a játékfüggőség elleni program
  Bővül a játékfüggőség elleni program
 • Rossz helyzetben vannak a tojástermelők
  Rossz helyzetben vannak a tojástermelők
 • Idén is tart nyári napközis tábort a Fehérvári Állatotthon
  Idén is tart nyári napközis tábort a Fehérvári Állatotthon
 • Április 24-én és 25-én tartják az óvodai beiratkozást Fehérváron
  Április 24-én és 25-én tartják az óvodai beiratkozást Fehérváron
 • Hamarosan bezár a miskolci gyermekváros
  Hamarosan bezár a miskolci gyermekváros
 • img
  img
  Vörösmarty Rádió
  Vörösmarty Rádió élő adásban volt.