Partly cloudy29 °C
2020. augusztus 7. péntek Ibolya
Menü

10 szobor, amit látni kell Fehérváron

10 szobor, amit látni kell Fehérváron
(Fotó: Horváth Reni)

A fehérvári lakosok számára már megszokott, hogy Kati néni orrának megdörzsölése szerencsét hoz, a turistáknak azonban mindez újdonságszámba megy. Szeretnek is fotózkodni a fertályos asszonnyal, de rajta kívül sokan megörökítik a kötéltáncos bohóc Mujkót, Aba-Novák Vilmos egészalakos szobrát, vagy éppen a püspökkutat.

Vitathatatlan, hogy Székesfehérvár városa tele van jobbnál-jobb szobrokkal. Magony Imre új, Székesfehérvár szobrai című könyve össze is gyűjti az itt található alkotásokat. Mi erre – érthető okok miatt - nem vállalkozunk, viszont ajánlunk egy szubjektív listát a helyi kedvencekről, avagy 10 szobor, amit ne hagyj ki, ha Fehérváron jársz.

1. Kati néni szobra

10 szobor, amit látni kell Fehérváron

Mi mással is kezdhetnénk, mint az egyik legnépszerűbb köztéri alkotással, a fertályos asszonnyal. A bronzszobor a Liszt Ferenc utcában található, Kocsis Balázs alkotása és 2001. november 25-én avatták fel. A szobor az egykori fehérvári piac jellegzetes alakját, a portékáját kiskocsijával a piacra vivő idős asszonyt, Kati nénit ábrázolja. Elterjedt hiedelem, hogy aki megfogja Kati néni szobrának orrát, annak szerencséje lesz, a középiskolások pedig abban bíznak, hogy ha reggel, iskolába menet megsimogatják a szobor arcát, akkor aznap nem felelnek.

2. Szent István lovasszobra

10 szobor, amit látni kell Fehérváron

Az államalapító Szent István fekete svéd gránitlemezekkel burkolt lovas szobrát - Sidló Ferenc alkotását - 1938-ban állították az első magyar király halálának 900. évfordulója alkalmából. A szobor népszerűségét mutatja, hogy Herenden porcelán példányok készültek belőle.

3. Géza nagyfejedelem szobra

10 szobor, amit látni kell Fehérváron

Géza nagyfejedelem bronzból készült, életnagyságú szobrát Meszlényi János alkotta 1972-ben, Géza trónra kerülésének 1000. évfordulóján, amely egyben Fehérvár alapításának is millenniuma volt. Az ülőszobor mellett négykaréjos kápolnájának kicsinyített alaprajza is látható. Az emlékművön ez olvasható: GÉZA NAGYFEJEDELEM 972–997 FEHÉRVÁR ALAPÍTÓJA.

4. Püspökkút

10 szobor, amit látni kell Fehérváron

Bory Jenő 1928-ban készült szobra a város millenniumi évében, 1972-ben került jelenlegi helyére, a Piac téri Várfal parkba, előtte a Városház téren (az Országalma helyén) és a vasútállomás előtt is volt. A kompozíción négy püspök alakja és egy katona látható. A Piac téri látványt a dombra épült püspöki székesegyháznak a belvárosi háztetők fölé emelkedő hatalmas toronypárja egészíti ki.

5. Mujkó szobra

10 szobor, amit látni kell Fehérváron

2007 májusában, a VIII. Kortárs Művészeti Fesztivál keretein belül állították fel Mujkót, az udvari bolond szobrát a Kossuth utca és a Vasvári Pál utca kereszteződésében. A szobor különlegessége, hogy a levegőben lóg. Az alkotást Kocsis Balázs szobrászművész és Molnár László ötvösművész készítette. Kocsis Balázsban régen megfogalmazódott az ötlet, hogy olyan szobrot készítsen, amely a levegőben lóg. Mujkó figuráját formálták meg végül ily módon, mivel egy udvari bolond ülhet egy kötélen az emberek feje felett. A szobor apró részleteit az ötvösmunka kiválósága emelte ki.

6. Aba-Novák Vilmos szobra

10 szobor, amit látni kell Fehérváron

Aba-Novák Vilmos egészalakos szobra a Nemzeti Emlékhely bejáratával szemben áll. Pogány Gábor Benő bronz alkotása Szent István mauzóleumának közvetlen szomszédságában kapott helyet, melyet Aba-Novák Vilmos falfestménye díszít.

7. Mátyás király-emlékmű

10 szobor, amit látni kell Fehérváron

A gótikus építészeti keretben Mátyás életnagyságú alakja áll, lábánál kedvenc oroszlánjai. A magasban a Hunyadi-ház szimbóluma, a gyűrűt tartó holló látható. Melocco Miklós alkotása.

8. Varkocs-szobor

10 szobor, amit látni kell Fehérváron

A szobrot Erdei Dezső készítette 1938-ban, a város védelmében hősi halált halt sziléziai várkapitány, Varkocs György emlékére. A szoborhoz 2013-ig nagy, medenceszerű szökőkút is tartozott, amit a Belváros Rehabilitációja Projekt keretében modernizáltak.

9. Prohászka Ottokár-emlékmű

10 szobor, amit látni kell Fehérváron

A mai belvárost körülvevő várfal maradványa, melynek legépebb része a Monostor bástya a Prohászka ligetet határolja. Ebben a parkban a várfal mintegy lezárásaként látható ez a monumentális, 14,2 m magas Prohászka-emlékmű, vagy ahogy a népnyelv mondja, Balkezes Angyal. Ohmann Béla és Weichinger Károly alkotása.

10. Országalma

10 szobor, amit látni kell Fehérváron

A város jelképe, az ország közepe. Nem hinnénk, hogy nagyon be kellene mutatni bárkinek is. Az alkotás vörösmárvány díszkút, hivatalos elnevezése Fehérvári jog. Az Országalma Székesfehérvár történelmi múltját hivatott szimbolizálni. Azt a múltat, amikor a város a Magyar Királyság fővárosa, koronázóvárosa, székvárosa volt. Közvetlenül Székesfehérvár, az első igazi magyar város középkori önkormányzati jogának, a fehérvári jognak állít emléket. Az Országalma híres latin nyelvű felirata: „Libertates Civitati Albensi a S. Rege Stephano concessæ” azaz "Fehérvár szabadságjogait Szent István adományozta". Ohmann Béla alkotása.

További érdekességek a fehérvári szobrokról és köztéri alkotásokról Magony Imre Székesfehérvár szobrai címmel megjelent Magony Imre harmadik javított, bővített kiadású könyvében találhatók.

(A gyűjtéshez, képekhez a Wikipédiát ,a kozterkep.hu-t és a szekesfehervar.hu-t használtuk.)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár