Partly cloudy12 °C
2021. április 23. péntek Béla
Menü
Házhozszállítás

Az ember, aki 70 000 kilométert futott

Az ember, aki 70 000 kilométert futott
Lajkó Csaba a Vörösmarty Rádió stúdiójában (Fotó: Pápai Barna)

Mintegy 4500 kilométer után nyugdíjazta egyik kedvenc futócipőjét Lajkó Csaba ultrafutó. Egy átlagos futócipő 1000-1500 kilométerig szolgálja a sportolót. A sztori érdekes része azonban nem abban rejlik, hogy Lajkónak milyen márkájú a cipője, hanem abban, hogy a 4500 kilométert kibírt cipőjét mindössze pár hónapig nyúzta. Az ultrafutó lábában ugyanis évente 6-7000 kilométer van.

Lajkó Csaba annak idején azért kezdett el futni, mert orvosi leletei egyre rosszabb eredményeket mutattak és a hiúságát is zavarta, hogy a tükörben nem az a kép fogadta, amilyennek ő magát szereti látni. Ezért mozgásra adta a fejét, ami után kis idővel már arra lett figyelmes, hogy gyakorlatilag átesett a ló túlsó oldalára. Csak hogy megértsük Lajkó teljesítményeit, pár adatot is mesélt a Vörösmarty Rádió vendégeként. A hallgatók megtudhatták például, hogy az ultrafutó rekordja eddig egy hat napos verseny volt, amelynek keretében 702 kilométert tett meg, kisebb-nagyobb szünetekkel természetesen. A leghosszabb szünet nélküli távja pedig a Spartathlon volt, amely 246 kilométer. Ezt a távot 28 óra alatt tette meg.

 

Az ultrafutó azt is elmesélte, hogy miként készül fel az ekkora távok megtételére. Mint mondta, nem csak a szervezetet, de az elmét is muszáj edzeni, hiszen bizonyos kilométer megtétele után az agy tiltakozni kezd és a testen keresztül üzen, hogy be kellene fejezni "ezt az őrült tevékenységet". Felkészüléseiről részleteket előadásain mond, legutóbb Székesfehérváron a Könyvtári Napokon adott tanácsokat kezdő, illetve haladó futóknak.

Lajkó Csaba hat éve ultrafutó, tavaly nyáron azonban elvesztette a motivációját és a túledzettség állapotába került. Mint mondja, 60-70 000 kilométert is beletett a lábaiba, ami miatt idén két versenyt is fel kellett adnia, a 24 órás Európa Bajnokságot pedig lemondania. Az idejét most pihenéssel és feltöltődéssel tölti, ezért jelenleg hetente „mindössze” 80-100 (!) kilométert fut. Úgy tervezi, hogy novembertől kezdi el újra a felkészülést és jövőre két-három nagyobb versenyre nevez be.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár