Cloudy25 °C
2020. július 4. szombat Ulrik
Menü

Miért van ennyi varjú mostanában az égen? Válasz és videó!

Miért van ennyi varjú mostanában az égen? Válasz és videó!
(Fotó: fmc.hu)

Esti béke, csönd és nyugalom. Csak a fák levelei susognak, amikor egy kisebb vagy nagyobb lendületű szellő átlibben a környéken. Egyszer csak fülsüketítő károgás hallatszik, és mikor felnézel, azt látod, hogy az addig csak a naplemente meleg színeiben fürdő eget egyszerre tömegesen ellepik a fekete szárnyasok. Miért van mostanában ennyi varjú?

Sokan talán azt gondoljuk elsőre, hogy télen a varjak is melegebb tájakra költöznek. És ilyenkor szoktunk elbizonytalanodni. A varjú, mint költözőmadár? Nane. Nos, mint kiderült de. A vetési varjak ugyanis - őket látjuk mostanában sokat az égen -, nem innen költöznek a kellemesebb éghajlatú vidékek felé, hanem éppen fordítva: ekkor költöznek ide északról és ekkor jelennek meg a hazai városok egén is.

Persze a varjúféléknek Európában is vannak állandóan jelenlévő fajai, nálunk a dolmányos varjú él. Nyáron azonban nagyobb számban ezek is szétszóródva, erdő szélén, mezőgazdasági területek mellett, ligetekben élnek. Télen viszont, a hűvösebb idő beköszöntével a települések közelében telepednek le, és csapatokba verődnek a több eleség reményében. Úgy tűnik tehát, náluk is működik a "több szem többet lát" mondás.

 A varjak száma a tél közepén a legnagyobb, ez február környékén szokott apadni. A költözők költöznek, elhagyják az országot, a mieink pedig újra szétszóródnak. 

A görög mitológia szerint a madár fekete színe Athénének köszönhető: a fehér varjakat hírhozónak tekintették, aztán amikor az istennő rossz hírt kapott, haragjában bekormozta a tollukat. Károgó hangjára már a rómaiak adtak magyarázatot: Apolló úgy büntette meg a varjút - akit vízért küldtött, de az elfeledte feladatát és erről hazudott az istennek -, hogy megtiltotta neki az éneklést. E történetekből ered tehát az, hogy a varjú a mai napig kettős értelmezéssel bír a művészvilágban: egyrészről az istenek hírnökének, másrészről a szerencsétlenség előjelének a szimbóluma. 

Fehérváron, itt az fmc.hu-nál sem tudtuk figyelmen kívül hagyni a legkevésbé sem halkan közlekedő varjúcsapatokat, így hát megörökítettük.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár