7 évnél régebbi cikk

Miért van ennyi varjú mostanában az égen? Válasz és videó!
Fehérvár Médiacentrum fotójaMiért van ennyi varjú mostanában az égen? Válasz és videó!

Esti béke, csönd és nyugalom. Csak a fák levelei susognak, amikor egy kisebb vagy nagyobb lendületű szellő átlibben a környéken. Egyszer csak fülsüketítő károgás hallatszik, és mikor felnézel, azt látod, hogy az addig csak a naplemente meleg színeiben fürdő eget egyszerre tömegesen ellepik a fekete szárnyasok. Miért van mostanában ennyi varjú?

Sokan talán azt gondoljuk elsőre, hogy télen a varjak is melegebb tájakra költöznek. És ilyenkor szoktunk elbizonytalanodni. A varjú, mint költözőmadár? Nane. Nos, mint kiderült de. A vetési varjak ugyanis - őket látjuk mostanában sokat az égen -, nem innen költöznek a kellemesebb éghajlatú vidékek felé, hanem éppen fordítva: ekkor költöznek ide északról és ekkor jelennek meg a hazai városok egén is.

Persze a varjúféléknek Európában is vannak állandóan jelenlévő fajai, nálunk a dolmányos varjú él. Nyáron azonban nagyobb számban ezek is szétszóródva, erdő szélén, mezőgazdasági területek mellett, ligetekben élnek. Télen viszont, a hűvösebb idő beköszöntével a települések közelében telepednek le, és csapatokba verődnek a több eleség reményében. Úgy tűnik tehát, náluk is működik a "több szem többet lát" mondás.

 A varjak száma a tél közepén a legnagyobb, ez február környékén szokott apadni. A költözők költöznek, elhagyják az országot, a mieink pedig újra szétszóródnak. 

A görög mitológia szerint a madár fekete színe Athénének köszönhető: a fehér varjakat hírhozónak tekintették, aztán amikor az istennő rossz hírt kapott, haragjában bekormozta a tollukat. Károgó hangjára már a rómaiak adtak magyarázatot: Apolló úgy büntette meg a varjút - akit vízért küldtött, de az elfeledte feladatát és erről hazudott az istennek -, hogy megtiltotta neki az éneklést. E történetekből ered tehát az, hogy a varjú a mai napig kettős értelmezéssel bír a művészvilágban: egyrészről az istenek hírnökének, másrészről a szerencsétlenség előjelének a szimbóluma. 

Fehérváron, itt az fmc.hu-nál sem tudtuk figyelmen kívül hagyni a legkevésbé sem halkan közlekedő varjúcsapatokat, így hát megörökítettük.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek