A gyömbér szinte mindent gyógyít és még finom isA gyömbér szinte mindent gyógyít és még finom is
A gyömbért már 3000 évvel ezelőtt is termesztették Ázsiában. A Földközi-tenger környékére a föníciaiak közvetítésével jutott el - így ismerték meg a rómaiak, a görögök, az egyiptomiak is. Európában a IX. században vált közkedveltté, s ekkor már mindennapi fűszerként használták.
Kínában az időszámításunk előtt is kedvelték (mindig az jut eszembe ilyenkor, hogy mintha Kína egy teljesen másik dimenzióban létezne - a gyógynövények tekintetében mindenképpen). Még Marco Polo is megemlítette könyvében! A középkorban jelentős szerepe volt a fűszerkereskedelemben. Amerikában a XVI. században ismerték meg.
Jelenleg főként Dél-Ázsiában, Nyugat-Afrikában és Dél-Amerikában termesztik. Szabadban csak meleg éghajlaton nő, de üvegházakban Magyarországon is nevelhető. Vagy akár szobanövényként is próbálkozhatunk termesztésével, akár csak azért is, hogy virágjaiban gyönyörködhessünk.
A gyömbér virága (Fotó: Pinterest)
A gyömbér tehát egy trópusi, évelő növény. Gumós gyökerű, félárnyékos lejtőkön nő, levelei hegyesek, virágai sárgásak, bíborvörös nyelvűek. (Az íriszre hasonlít.) Rizomái 2-4 cm átmérőjűek, kemények és göcsörtösek. A gyökerét használjuk fel: az 5-6 hónapos gyökerek friss fogyasztásra tökéletesek, a 8-10 hónaposokat már szárítani szokták. Ilyenkor már rostosabbá és csípősebbé válik. (Amikor először próbáltam meg szárított gyömbért rágcsálni, igen hamar abbahagytam a műveletet, és csak apránként tudtam újra rávenni magamat… Nemcsak azért, mert előtte aszalt sárgabarackot ettem, és éles volt a váltás, hanem, mert tényleg szokni kell egy kicsit az ízét.)
A gyömbér közkedveltsége abból adódik, hogy gyógy- és fűszernövény is egyben. Fontos szerepet tölt be a hagyományos kínai gyógyászatban és az indiai Ajurvédában is (erről jut eszembe, hogy a hagyományos fluoridos fogkrémek helyett régóta ajurvédikusat használok több ok miatt is - erről írok majd legközelebb!).
Az ókori indiaiak emésztési problémákra használták, és vallásos ünnepek előtt gyömbérrel helyettesítették a hagymát és a fokhagymát, hogy hagymaszagú leheletük ne legyen sértő isteneiknek. Az ókori görögök szintén emésztést elősegítő tulajdonságára gondolva nagy étkezések után kenyérrel együtt fogyasztották. (Később a gyömbért beledolgozták a kenyér tésztájába - innen lett a gyömbérkenyér).
Már ők is kihasználták tehát gyomornyugtató hatását, azt, hogy segít megszabadulni a felgyülemlett gázoktól, ellazítja a bélrendszer izmait, a puffadást is csökkenti. - Fertőzések esetén, hasmenéskor is segítséget jelent, ha megeszünk egy kis darab friss gyömbért. Még a kínai tengerészek is gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen. A gyömbér ugyanis a benne található hatóanyagoknak köszönhetően nagyszerű hányingerellenes és görcsoldó.
Sőt, ha lett volna PR az ókorban, akkor bőszen hirdették volna a reklámtáblák, hogy „Dioszkoridész ajánlásával”! Ő ugyanis nyíltan ajánlotta mindenkinek gyomorbántalmakra és mérgek ellenanyagaként.
Dioszkoridész könyvben a gyömbérről (Fotó: ica.princeton.edu)
A gyömbér remek gyulladáscsökkentő, köhögéscsillapító, valamint mikrobaellenes hatású. Jelentősebb mennyiségben tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat, cinket és szilikont. Nemhiába az egyik legrégebben használt növény gyógyhatásai miatt. Segít megelőzni a megfázást és az influenzát. A múltkor részletezett hagymatea mellett a gyömbértea is remek választás ilyen esetekben: melegítő, izzasztó hatású, vírus- és baktériumellenes hatóanyagai is vannak, csillapítja a köhögést, csökkenti a lázat, felturbózza az immunrendszert. Megfázás és influenza esetén naponta többször ajánlatos a gyömbér fogyasztása.
Sima megfázásnál forraljunk fel egy liter vizet, tegyünk bele egy teáskanál őrölt gyömbért, és inhaláljunk vele törölköző alatt! (Én a frisset mindenből jobban szeretem: sokkal intenzívebb lesz a gyógyulás is, ha úgy reszeljük a vízbe a gyömbért.) Így segíthetünk a letapadt váladék feloldódásában.
Ha teát akarunk inni, akkor reszeljünk le egy kis darab gyömbért, forrázzuk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni tíz percig, szűrjük le, és a kész italt kortyolgassuk el. (Nem kell ízesíteni, próbáljuk meg érezni a növények, a természet valódi, igaz ízét!)
Mivel gyulladáscsökkentő hatású, ízületi fájdalmak esetén is érdemes kihasználni gyógyerejét: reumára, a térd degeneratív ízületi gyulladása okozta fájdalomra remekül alkalmazható.
Ugyanezen okból használható menstruációs fájdalmakra is. Akár gyömbérolajjal be is masszírozhatjuk az érintett területeket. (Vagy gyömbérkrémmel + kurkumával.) Van, aki gyömbéres illóolajat is csepegtet a fürdővízhez.
Friss gyömbér (Fotó: today.com)
Ahogy láthattuk, a gyömbért rendkívül változatos módon használhatjuk fel: kerülhet süteményekbe, levesekbe, húsételekbe, pácokba, s készülhet belőle tea is. Többen nyúlnak a gyömbérsör után ha hasmenés, émelygés vagy hányinger kerülgeti őket.
A gyömbért elővehetjük frissen, szárítva, őrölve, vagy akár olaj, krém formájában is. Szívesősítőként is használható: csökkenti a koleszterinszintet, megelőzi a vérrögképződést, a benne lévő mangán a szívet, az ereket és a húgyutakat is védi.
Enyhíti a migrénes fájdalmakat: ilyen esetben vagy igyunk gyömbéres vizet, vagy kenjük be homlokunkat őrölt gyömbérrel, amelyet előtte egy kicsit „felhigítottunk” vízzel.
Érdekességek
A gyömbér az indiai ajurvédikus orvoslás szerint a testet és a lelket is erősíti. Nemcsak testi betegségeket gyógyítanak vele, hanem a lélek harmonizálásában is fontos szerepet tulajdonítanak neki. Úgy vélik, hogy fokozza az intelligenciát és határozottabbá teszi az embert.
A középkori Itáliában is közkedvelt volt: előszeretettel használták időskorúak szexuális képességeinek és vágyának fokozására. Boraikat is gyakran fűszerezték vele (s nemcsak az idősek). Ezt a hatást felismerve a szenegáli nők a mai napig szőnek gyömbérgyökérből övet férjeiknek, ha a csökkent vágyat újra akarják éleszteni.
Sok férfi parfüm adalékanyaga a gyömbér pikáns, fűszeres illata miatt.
Aki végigolvasta ezt a cikket, az megérdemli a gyömbérsör receptjét – amely kilenc nap alatt elkészíthető! (Bevallom, én még nem készítettem el soha, mivel túl sok cukrot tartalmaz, amivel kapcsolatban vannak ellenérzéseim, de közkívánatra mégse hagyom ki a receptet.)
Gyömbérsör (Fotó: Chicago Food + Wine Festival
Gyömbérsör
Tegyünk 1,5 dkg szárított sörélesztőt egy kancsóba. Öntsünk mellé 4,5 dl kézmeleg vizet, 2 kávéskanál őrölt gyömbért, 2 kávéskanál nádcukrot. Keverjük össze, fedjük le, tegyük meleg helyre. Hagyjuk ott egy egész napig. Ezt követően 6 napon át minden nap tegyünk hozzá 1 kávéskanál őrölt gyömbért és 1 kávéskanál nádcukrot. A hetedik nap után szűrjük le. Egy nagy tálban vagy kancsóban oldjunk fel 1,2 l meleg vízben 75 dkg nádcukrot, adjuk hozzá 2 citrom levét, az elkészített gyömbéres folyadékot, és 3 l hideg vizet. Keverjük össze, töltsük üvegekbe, zárjuk le, és legalább 2 napig hagyjuk érni. A kész gyömbérsör hideg helyen tárolva egy hétig eláll.
A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet