Partly cloudy13 °C
2019. november 21. csütörtök Olivér
Menü

Varázslatos porcelánok a babaházakban

Varázslatos porcelánok a babaházakban
A Hetedhét Játékmúzeum gyűjteményéből (Fotó: Kiss László)

A pohárhűtő táltól a csokoládés csészén át az éjjeli edényig megszámlálhatatlanul sok használati tárgy készült porcelánból az elmúlt évszázadokban. Ezek icipici másolatai pedig bekerültek a játékbabák szobáiba is. Ezekkel ismerkedhettek a látogatók a Játékszalon legutóbbi előadásán a Hetedhét Játékmúzeumban.

Kicsiknek és nagyoknak: porcelán játékszerek Moskovszky Éva gyűjteményében címmel tartott előadást Balla Gabriella művészettörténész, porcelánkutató, az Iparművészeti Múzeum Kerámia- és Üveggyűjteményének gondozója kedden délután a Hetedhét Játékmúzeumban. A fehérvári játékmúzeum porcelánkincse rendkívül gazdag. Nagy számban vannak jelen a gyűjteményben olyan rendkívül szép darabok, melyek hagyatékkal kerültek be a múzeumba Moskovszky Éva halála után. Ezeket a különleges darabokat időszaki kiállításon már korábban is láthatta a nagyközönség 2003-ban.

 Varázslatos porcelánok a babaházakban

Az aranyozott szélek égetésnél mattá váltak, ezért polírozni kellett (Fotó: Kiss László)

A keddi diavetítéssel kísért előadáson rendkívül szemléletes módon hasonlíthatták össze az érdeklődők a felnőtt használatra szánt porcelán edényeket a játékbabáknak készült, ugyanolyan részletgazdagsággal megalkotott miniatűr remekekkel. Balla Gabriella nagy precizitással sorra vette a porcelángyártás történetének legfontosabb állomásait, megismertetve az érdeklődőkkel a drezdai, a meisseni, a bécsi és természetesen a herendi manufaktúrák megalakulásának történetét, legszebb alkotásaikat. Előadását apró titkokkal is fűszerezte. Mesélt például Conrad von Sorgenthalról, aki a bécsi udvari alkalmazásában a porcelángyártás mellett a posztó és a tükörgyárat is igazgatta. Ő volt az első, aki akadémiára küldte a porcelánfestőket, hogy minél precízebb munkát adhassanak ki a kezük alól. Az üzletekben pedig komoly besúgóhálózatot üzemeltetett: „Felfogadott embereinek ki kellett hallgatnia a vevők beszélgetéseit, és így kideríteni, mi érdekli őket, mi tetszik a vásárlóknak és mi nem. Mondhatjuk, hogy komoly piackutatást végzett már akkoriban.” – mesélte Balla Gabriella.

Különleges edénytípusok

Nem is hinnénk, hányféle mindennapi és nem mindennapi használati tárgy készült finom porcelánból az évszázadok során. Étkészletek, tálalóedények vagy éppen teáskészletek, ecet- és olajtartók mellett olyan egyedi remekek is kerültek ki a manufaktúrákból, mint például a pohárhűtő tál. A tál szélén olyan fogazatot alakítottak ki, melybe a pezsgőspohár talpát biztonsággal beakaszthatták, a jéggel feltöltött edény pedig gondoskodott arról, hogy a pezsgő sokáig hideg maradjon a pohárban. Hasonló elképzelések szerint készült fagylaltos edényke is, amit szintén jéggel lehetett feltölteni.

De készült a 18. században valódi dizájnremekként csokoládés csésze remegő kezűeknek. Kétoldalt is füllel látták el, szűk szája volt, hogy ne hűljön ki túl hamar a benne lévő csokoládé. Alatta támasztéknak kis porcelán kosárkát helyeztek el, ez arra szolgált, hogy a csésze semmiképpen se boruljon fel.

 Varázslatos porcelánok a babaházakban

Miniatűr teáskészlet a Hetedhét Játékmúzeumban (Fotó: Kiss László)

És vajon milyen célt szolgáltak azok az első látásra teáscsészének tűnő alkalmatosságok, melyek fülén egy apró madárka ül? Ezek bizony éjjeliedények voltak, melyeknek finom kidolgozású másai megtalálhatók a Moskovszky-gyűjtemény babáinak hálószobáiban is. A kismadár pedig azért került rá, mert a biliből használat közben hallatszó csilingelő hangot a gyerekek a madarak csivitelésével azonosították.

Miért készültek a babaporcelánok?

A játékbabáknak szánt apró étkészletek és más porcelán használati tárgyak nem csupán a szórakoztató időtöltést szolgálták a kislányok számára. Ezeknek a készleteknek a segítségével tudták játékosan megtanulni az illedelmes viselkedés szabályait, az asztali etikettet. Elsajátították a tárgyak kifinomult használatát, azt, hogy szeretettel és óvatosan bánjanak ezekkel a kényes holmikkal.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Hármas karambol történt az Új Csóri út és a Szent Flórián körút kereszteződésénél
  Hármas karambol történt az Új Csóri út és a Szent Flórián körút kereszteződésénél
 • Egészséges csecsemőt találtak a Kecskeméti Kórház inkubátorában
  Egészséges csecsemőt találtak a Kecskeméti Kórház inkubátorában
 • A világ legjobb utazási célpontjai közé választották az Országos Kéktúrát
  A világ legjobb utazási célpontjai közé választották az Országos Kéktúrát
 • Európai szintű összefogást sürget a méhészek érdekében az agrárminiszter
  Európai szintű összefogást sürget a méhészek érdekében az agrárminiszter
 • Krisztus Király Napok Székesfehérváron
  Krisztus Király Napok Székesfehérváron
 • AM-államtitkár: növelni kell a mezőgazdaság termelékenységét és jövedelmezőségét
  AM-államtitkár: növelni kell a mezőgazdaság termelékenységét és jövedelmezőségét
 • Jogsértés igen, de jogellenes fogva tartás nem történt a röszkei tranzitzónában
  Jogsértés igen, de jogellenes fogva tartás nem történt a röszkei tranzitzónában
 • A klímavészhelyzet lett az év szava
  A klímavészhelyzet lett az év szava

Eseménynaptár

 • Erős földrengés volt Laosz és Thaiföld határán
  Erős földrengés volt Laosz és Thaiföld határán
 • Péntekig várják az adományokat az Öreghegyi Közösségi Házba
  Péntekig várják az adományokat az Öreghegyi Közösségi Házba
 • Amerikaland című kiállítás az Öreghegyi Közösségi Házban
  Amerikaland című kiállítás az Öreghegyi Közösségi Házban
 • Ma van a "Ne gyújts rá!" világnap
  Ma van a "Ne gyújts rá!" világnap