6 évnél régebbi cikk

Esküvőre gyerekkel vagy nélküle?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pxhere.com
Esküvőre gyerekkel vagy nélküle?

Május beköszöntével megkezdődött az esküvőszezon is. De magunkkal vigyük-e a kicsi gyerekünket, ha esküvőre vagyunk hivatalosak? Ez az egyik leglényegesebb eldöntendő kérdés, miután kézhez kaptuk a meghívónkat.

Jómagam mindkét verziót kipróbáltam az elmúlt két évben. Nemrég a hároméves lányom koszorúslány volt a nagybátyja esküvőjén. Itt tehát evidens volt a jelenléte, hiszen szerepe volt az eseményekben, amit nem is akárhogy teljesített. Bájosan és fegyelmezetten vitték a díszes gyűrűpárnát egy hároméves kisfiúval karöltve a templom hosszú szőnyegén a padsorok között. A buliban a gyerekek egyetlen pillanatra sem álltak meg: kergetőztek az asztalok között, bujkáltak a terítők alatt, legfőbb játékaik pedig a dekorációként szolgáló lufik voltak. És persze táncoltak kifulladásig...

Gyerekkel az esküvő mozgalmas, vidám és meglepetésekkel teli. A szülők számára pedig rendkívül fárasztó. Hiszen a gyermek szükségleteire, napirendjére, testi épségére folyamatosan ügyelni kell. Váltóruhával és mindenféle harci felszereléssel felszerelkezve indulhatunk csak neki a napnak, és persze arról is gondoskodni kell, hogy hol és hogyan tud pihenni a kisgyerek, aki érthetően nem bírja majd reggelig a mulatozást. És nem csak a kicsi igényeire kell tekintettel lennünk, hanem az ifjú párra is! Hogy a gyermekünk jelenléte valóban öröm legyen, ha pedig szerepe is van a szertartáson, azt lehetőleg minél sikeresebben teljesítse. Ez figyelmet és felkészültséget igényel. Én például előzőleg bevezettem a templomba a kislányomat, elmagyaráztam neki, mikor, hova kell állnia, kit kell követnie. Így elkerülhettem azt, hogy a tömegtől megijedve esetleg azonnal hozzám szalad...

Aki tehát igazi "ereszdelahajamat" módon szeretne reggelig mulatozni, önfeledten áttáncolni az éjszakát a párjával, az ne gyerekkel vágjon neki egy ilyen eseménynek! Mi ezt is kipróbáltunk a férjemmel egy másik rokonunk házasságkötésekor. Valódi kikapcsolódás volt végigbulizni egy esküvőt úgy, hogy tudtuk: közben a lányunk édesdeden alszik otthon az ágyában a nagymama felügyelete alatt.

Ha nagyon őszinték akarunk lenni, kalamajka akkor is keletkezhet egy esküvőn, ha egyetlen gyerek sincs jelen. A tortában vagy a dekorációban akár egy ittas vendég is kárt tehet. Egy felnőtt vendég is hozhatja kellemetlen helyzetbe az ifjú párt. Sőt, láttam arra is példát, hogy mentőt kellett hívni a lakodalom helyszínére, mert a tánc hevében a menyasszony édesanyja eltörte a bokáját. Szóval az esküvő így is, úgy is tartogathat váratlan helyzeteket.

Visszatérve a gyerekekre: vajon az etikett szerint hogyan kezelheti az ifjú pár a gyerekes vendégeket? Hogyan jelezzük, ha azt szeretnénk, hogy gyerek nélkül érkezzenek a vendégek az esküvőre?

Megkérdeztem egy szakértőt, aki évente több tucat esküvő lebonyolításában segédkezik. Kovács Kata ceremóniamester és szertartásvezető elmondta, valóban egyre gyakrabban kérik az ifjú párok, hogy a gyerekek maradjanak otthon. "Ha meghívnak egy esküvőre, azonnal láthatod a meghívón, hogy pontosan kit is várnak! Ugyanis, ha a gyerekeket nem szeretnék meghívni, kizárólag névre szóló meghívót kapsz! Tehát például: Tóth Ferenc és Tóth Nikolett, vagy Tóth Ferenc és párja. Nincs megjelölve a gyerekek neve. Amennyiben így kapod a meghívót: Tóth Ferenc és családja, ebben az esetben lehetsz csak biztos benne, hogy a gyermekeidet is szívesen fogadják."

 

Kovács Kata ceremóniamester és szertartásvezető (Fotó: Kiss László)

Természetesen vendégként illik rákérdezni, hogy jól értelmezed-e a dolgokat, párként pedig a meghívó átadásakor,amennyiben vannak kikötések az esküvővel kapcsolatban illik szólni erről. Manapság gyakori, hogy a meghívóhoz mellékelnek egy „válaszkártyát” is, amiben rákérdeznek esetleges ételallergiára, illetve hogy vegetáriánus-e a vendég (a vacsorához ez fontos információ lehet), visszajelzést várhatnak arra, hogy igényelnek-e szállást, és itt lehet érdeklődni afelől is, hogy valaki hozni szeretné-e a gyermekét – tudtuk meg a szakértőtől. "Anyaként értem, ha valakinek rosszul esik, amennyiben nem látják szívesen a gyermekét az esküvőn, de ezt nem szabad személyeskedésnek venni. Nem az ő gyerekével van a baj, hanem általában egy olyan lagzira vágynak a párok ebben az esetben, ahol nem a gyerekek után rohangáló embereket akarnak látni, nem a hisztiken idegeskedő anyukákat és apukákat, hanem azt szeretnék, ha az ő nagy napjukon, mindenki jól érezné magát, táncolna és egymásra koncentrálnának. Azért el kell ismernie minden szülőnek, jó néha gyerek nélkül is kikapcsolódni!"

Kata felhívta a figyelmet arra is, hogy az ifjú pár számára ez a nap csupa megismételhetetlen pillanatból áll. A szertartáson az igen kimondása, a gyűrű felhúzása, a vacsoránál a nyitótánc, a torta felvágása mind-mind ünnepi pillanatok, melyeket általában fotókon és videófelvételen is megörökítenek. Valóban nem a legszerencsésebb, ha történetesen babasírás, vagy hiszti miatt nem lehet hallani semmit a felvételen, vagy a legmeghittebb képekbe rohannak be a gyerekek.

"Nem jó, ha a bevonuláskor a menyasszony nem tud eljutni a paphoz, mert ott ólálkodnak a gyerekek – tette hozzá Kata. –  A szülő feladata ezeket a helyzeteket megakadályozni. Észre kell vennünk, ha a gyermekünk útban van, akkor is ha épp abban gyönyörködünk milyen kis cuki a koszorúslány ruhájában, vagy éppen milyen aranyosan mosolyog és fotózzuk őt ezerrel."

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek