6 évnél régebbi cikk

Nappaliból a holland Eurosonic Fesztiválra
·ZeneMörk·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
takacs.krisztina
Nappaliból a holland Eurosonic Fesztiválra
·ZeneMörk·Utolsó frissítés: undefined

A fehérvári gyökerű Mörk zenekar bejutott a Petőfi Rádió Nagyszínpad tehetségmutató versenyének döntőjébe, ahol eldőlt: ők képviselhetik Magyarországot a hollandiai Eurosonic Fesztiválon. Szabó Dániel Ferencet, a Mörk dobosát a zenekar megalakulásáról és további terveiről kérdeztem.

A Mörk egy nagyon nehezen meghatározható, stílusban, mondanivalóban igen sokszínű zenekar. Mi az, ami összehozott titeket, ami egységet teremt ebben a különös kavalkádban?

Zentai Márkkal és Novai Gáborral együtt a Kodolányi János Főiskola Dzsessztanszakára jártunk Székesfehérváron, itt ismertük meg egymást, és néhányszor játszottunk is együtt. Végül Márk diplomamunkájaként felvettünk három számot, ahová elhívtuk Szeifert Bálintot, és azóta együtt játszunk. Barátok vagyunk, és szeretünk egymással zenélni. Nincsenek kötöttségek, elvárások, nincs bizonyítási vágy vagy megfelelési kényszer. Emellett nagyon hasonló a zenei érdeklődésünk és a stílusunk, ami szintén összeköt minket.

A közönség elsősorban az úgynevezett lakáskoncertek során ismert meg benneteket. Hogyan kell elképzelni egy lakáskoncertet?

Vannak, akik jelentkeznek nálunk, hogy szeretnének egy koncertet a lakásukban. Ezután küldenek képet vagy videót a lakásukról, egyeztetnek a szomszédokkal, mi is fog történni, megbeszélünk egy időpontot, és már ott is vagyunk. Márk készített is egy Hogyan tudsz jelentkezni lakáskoncertre? című ismeretterjesztő videót a Facebookra, hogy ez a folyamat minél egyszerűbben történjen. A lakáskoncertekben az intimitás a lényeg, ami teljesen más töltetű energiát ad, mint egy nagykoncert. A közönség minden apró rezdülést hall vagy érez, ami egy megszokott koncertkörnyezetben nem vagy nem mindig jöhet létre. Sokkal több az improvizáció, a közönséggel való kommunikáció. A hallgatók részesei lesznek egy dalnak, bevonódnak. Voltunk már mászóteremben, szitanyomó műhelyben, kínai étteremben és persze lakásokban, családi házak nappalijaiban is. Legutóbb Csehországban, Liberecben adtunk szobakoncertet egy harminc-negyven fős társaságnak, akik között volt kisbaba, egyetemista, zenész vagy akár ügyvédnek tanult pék.

Milyen élményekkel, tapasztalatokkal gazdagodtatok a Nagyszínpad tehetségmutató verseny során?

Jó érzés volt látni, hogy egyre több ember áll mellénk, és segít a továbbjutásban. Külön köszönet a fehérváriaknak, akik rengetegen szavaztak ránk! Külön öröm volt, hogy olyan zenekarok kerültek a versenybe, akik zenésztársak és barátok, így az egész egy nagy buli volt mindenki számára. Pályafutásunk során pedig nem volt még olyan alkalom, hogy Márk nem tudott énekelni egy koncerten. A döntőre pont hangszálgyulladása lett, így meg kellett oldanunk a koncertet ének nélkül, de ez is nagyon jól végződött.

Milyen zenei hatások formálják a zenekart?

Sokféle zenét hallgatunk: elektronikus zenét, dzsesszt, hip-hopot, bluest, country-t, rockot, klasszikus zenét, szabad zenét – ezek formálnak minket. A zenehallgatás a legfontosabb dolog a zenélés mellett, ugyanolyan, mint a gyakorlás. Ilyenkor fejben gyakorlunk, és ezáltal ránk ragad egy hallott játékmód, stílus, érzés. Ha együtt hallgatunk zenét, sokszor még több információt, zenei reakciót fedezünk fel. A zenék ismerete olyan, mint a nyelvben a szavak ismerete. Minél többet ismerünk, annál választékosabban tudunk beszélni és mondanivalónkat megfogalmazni.

Hogyan készültök a holland Eurosonic Fesztiválra?

Megpróbálunk egy olyan műsort összerakni, ami bemutatja a zenekar minden oldalát. Addig biztosan készülnek új dalok, amiket belefonunk a repertoárba.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek