Partly cloudy5 °C
2021. március 9. kedd Franciska
Menü
Házhozszállítás

Évszázados hagyományok a Cserta család otthonában

Évszázados hagyományok a Cserta család otthonában
(Fotó: Kiss László)

Versekkel, népzenével és tánccal tele peregnek a hétköznapok a Cserta család életében, otthonában. A Pro Cultura-díjas família az ősök szellemiségével átitatott házuk falai között látta vendégül munkatársainkat.

Évszázados hagyományoktól körüllengve, a dédszülők egykori otthonában üli körül a családi asztalt vasárnaponként a Cserta család. Négy felnőtt gyermekükből hárman már kirepültek, csak a fiatalabb fiú, Balázs lakik a szülőkkel. Cserta Gábor és felesége, Csertáné Bohn Judit palotavárosi háza mégis tele van élettel és nyüzsgéssel. „Mostanában leginkább Balázs zenésztársai vendégeskednek nálunk – meséli az édesanya.  –  Ha úgy alakulnak a fellépéseik, nálunk is alszanak. Együtt vacsorázunk, beszélgetünk. Úgy gondolom, az ember fiatalosabb is marad, ha megpróbálja megérteni a mostani ifjak gondjait, problémáit, ha szükség van rá, segíti őket.” A gyerekek, unokák gyakran hét közben is beugranak, vasárnaponként pedig aki tud, náluk ebédel.

Tizenegyen az asztal körül

 „Kezdetben hatan voltunk, mi és a négy gyerek. Most már 11-en üljük körül a családi asztalt vejeinkkel, unokáinkkal kibővülve – büszkélkedik a családfő, Cserta Gábor. – De régebben is megszokottak voltak a nagy családi összejövetelek, feleségem nagynénje, nagybátyja is itt voltak a nagyobb ünnepeken. Ha születésnapi tortán gyújtunk gyertyát, évtizedek óta a „Serkenj fel, kegyes nép” kezdetű dalt énekeljük el együtt. A legnagyobb unokánk, Dani már furulyázni is szokott hozzá. Igyekszünk tudatosan átadni a népi műveltséget a család legkisebb tagjainak is. ”Négy gyermekükből eddig a két lány házasodott meg. Juditnak két kisfia született, Dani és Marci, ők már óvodába járnak. Kati pedig hét hónapja adott életet kisfiának, Kristófnak. Boldog nagymamaként Bohn Judit fontosnak tartja hangsúlyozni: igyekszik a háttérben maradva segíteni lányait anyai hivatásuk kiteljesítésében. „A gyerekek neveléséért elsősorban ők a felelősek. Öröm azt látni, hogy a kicsik személyiségének megfelelően, személyre szabottan igyekeznek betölteni anyai szerepüket, és azt is, hogy gyermeknevelésükben mennyire érezhetőek a nyomai mindannak, amit édesanyjukként sikerült átadnom nekik. Gyakran vigyázunk az unokákra, hogy kettesben is elmehessenek a férjükkel különböző programokra, sőt, ha úgy adódik, nálunk is alszanak a gyerekek.” Judit, Kata, Gábor és Balázs egykori gyerekszobája most is zsúfolásig telve játékokkal várja az újabb generációt.

Ősi székesfehérvári gyökerek

A család lelke, a családi tűzhely melegének őrzője az édesanya. Csertáné Bohn Judit különösen nagy ajándéknak tartja, hogy a mai napig egykori szülőházában élhet, ide várhatja haza finom étellel, nagy szeretettel leszármazottait. „Édesanyámék heten voltak testvérek. Szüleimmel és öcsémmel ebben a házban éltünk. A születésnapokat, névnapokat mindig együtt töltöttük, annál a családnál, amelyben éppen az ünnepelt volt. Így vonultunk, sokszor együtt a városon keresztül, és ünnepeltünk. Ellestük öcsémmel, hogy is csinálják ezt a felnőttek, hogyan tartják össze a családot. Tulajdonképpen ezt az egymásra figyelést még gyerekkoromból  hoztam magammal. Mindig fontos volt számunkra, hogy mi történik a másikkal, miközben hagytuk egymást szabadon élni.” A városhoz kötődő hagyományok pedig folytatódnak, hiszen a lányaik mindketten székesfehérvári fiatalemberhez mentek feleségül.

Kossuth utca, a varázsvilág

A család persze nem csak otthon tölti szívesen közösen az időt, gyakran sétálnak például a belváros utcáin is. Ilyenkor a kis unokák csillogó szemmel hallgatják a nagyszülők meséit a hajdanvolt Székesfehérvár életéről.  „Sokszor elmondom nekik, hogy a Kossuth utca számomra igazi varázsvilág volt gyermekkoromban – emlékszik vissza Judit. – Ott volt édesapám, Bohn István kefekötő mester műhelye a 9-es szám alatt. Amikor meghalt, akkor volt száz éves a Bohn kefekötőipar. Szép Sanyi bácsival, aki műköszörűs volt, egymás mellett volt az üzletük. Kicsi korunkban sokszor beszöktünk a műhelyükbe ellesni a titkaikat. A szomszédos üzletek is legendásak voltak Fehérváron a maguk szakmájában. Ott volt Müller Panni néni a kalapos, Aposztolovicsék a vegytisztítók, Kovácsné Bezdegh Zsuzsa néni kézimunka üzlete és még sorolhatnám. Bohn nagymamám is ott lakott a Kossuth utcában. Gyakran mentünk át hozzá vasárnap, és kutattunk a finomságok után, egy kis mandula, egy kis dió, egy kis aprósütemény mindig illatozott a konyhájában.”

Évszázados hagyományok a Cserta család otthonában

A három generáció gyakran összegyűlik (Fotó: Kiss László)

A közös történet kezdete

Mi is a Cserta család történetének kezdete, hogyan ismerkedett meg egymással Judit és Gábor? „A 70-es években a Bazilikában volt egy ifjúsági énekkar, ahol Gábor gitározott, én pedig énekeltem. A harmóniák összehoztak bennünket.” – osztja meg gondolatait Judit, aki még a Fehérváron akkoriban nagyon ismert Kósa Ferenc atya Szt. Cecília kórusában is énekelt, emellett a Bazilika kántorától, Hellenbach Dénestől tíz évig tanult zongorázni. A zene tehát kezdettől meghatározó szerepet játszott a házaspár életében.

Gyógyító népzene

Judit asszony a népzenének egyenesen gyógyító erőt tulajdonít, meggyőződése, hogy a gyermekeik a zene lélekerősítő hatásának köszönhetően voltak csak ritkán betegek gyerekkorukban. Születésüktől fogva fogékonyak voltak a zenére, táncra, gyakran szerepeltek együtt is a színpadon az Alba Regia Néptáncegyüttesben. „Előfordult, hogy Judit Gábornak, Kata pedig Balázsnak volt a párja egy fellépésen. Felemelő érzés volt látni őket együtt.” Később Balázs a Bakony együttesben  elkezdett klarinétozni, Kata népénekelt, Judit és Gábor pedig táncolt. Édesapjuk és édesanyjuk a külföldi szerepléseikre néhányszor elkísérték őket, különösen nagy büszkeséget éreztek, hogy gyermekeik a magyarság hagyományait képviselik a nagyvilágban. „Szerettem a sok ruhát vasalni, keményíteni, a szalagokat, a gyöngyöket vásárokban válogattuk a népviselethez.”

Évszázados hagyományok a Cserta család otthonában

A család a díjátadó ünnepségen (Fotó: Simon Erika)

Négy gyerek, négy egyéniség

Balázsra már pici korában jellemző volt a szórakoztatás, látható volt, hogy szeretne örömet szerezni. Amikor a nővérének, Juditnak tüdőgyulladása volt, lázasan feküdt, az alig hároméves Balázs ott bohóckodott a betegágya mellett, a játékgitárját pengetve próbálta felvidítani.  Már akkor megmutatkozott benne, hogy másokat szeretne gazdagítani a humorával. Gábor egy nagyon mély érzésű gyermek volt, már kicsiként is sok minden érdekelte a művészetekkel kapcsolatban is. Nagyon szépen beszélt, alsó tagozatban díjat is nyert szép beszédből. Több sportág kipróbálása után végül is a néptánc világát választotta. Judit nagyon anyáskodó volt, pici korában is látszott, hogy a gyerekekhez kapcsolódó pályát fog választani. „Karácsonykor született, ezért egyhetes késleltetéssel a karácsonyfa alá tettük. Elkezdett sírdogálni, mire Gábor rögtön megteáztatta. A jó testvéri kapcsolat már korán megmutatkozott.” – idézte fel édesanyjuk. Kata szintén nagyon szereti a művészeteket. „Kiskorában lakott a környéken egy festőművész, hihetetlen érzékenységgel tudta kiválasztani 4-5 évesen a festmények közül a minőségieket. Már ekkor látszott a kiállásán a magyar néptáncosoktól elvárt, külföldiektől annyiszor megcsodált büszke testtartás.”

Mind a négyen olyan családcentrikusak, hogy sokak csodálkozására felnőttként is együtt nyaralnak a szüleikkel. „Ha csak tehetjük, Balatonfüreden, a nagybátyámék nyaralójában töltünk közösen egy hetet minden évben. – tudtuk meg a családanyától. – A levegő, a víz közelsége, a végtelen szabadság érzése meghatározó élmény volt már az én gyerekkoromban, majd a gyerekek és most már az unokák számára is. Talán Gábor vitorlázás iránti szenvedélye is innen eredeztethető. Balázs pedig, ha teheti, horgászni jár.”

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Fehérvári koraszülöttek támogatásához vár adományokat a Plüss Kommandó
  Fehérvári koraszülöttek támogatásához vár adományokat a Plüss Kommandó
 • Még mindig elmarad a nők keresete a férfiakétól
  Még mindig elmarad a nők keresete a férfiakétól
 • Van ügyelet az oktatási intézményekben
  Van ügyelet az oktatási intézményekben
 • A Nők Történelmének hónapját tartja meg a Szent István Múzeum
  A Nők Történelmének hónapját tartja meg a Szent István Múzeum