6 évnél régebbi cikk

Jók vagyunk! – Egy tanulmányban ezt állapította meg a Világbank
Fehérvár Médiacentrum fotójaJók vagyunk! – Egy tanulmányban ezt állapította meg a Világbank

Az európai uniós átlagnál gyorsabb, de drágább Magyarországon a vállalkozásindítás. Többek között erre a megállapításra jutott a Világbank a Doing Business az EU-ban 2017 elnevezésű tanulmányában, amelyben Székesfehérvárt is külön vizsgálta. Született néhány érdekes megállapítás.

Öt olyan területet elemzett a Világbank, amelyek valóban sarkalatos pontjai a kis- és középvállalkozások életének, és amelyek nem egy vállalkozónak okoztak álmatlan éjszakákat, amikor végül belevágtak álmaik megvalósításába.
Nézzük ezt az öt terültet:

  • A vállalkozások indítása, vagyis az ezzel járó minden procedúra;.
  • az építési engedélyek ügyintézése,
  • az elektromos áram bevezettetése,
  • az ingatlanok nyilvántartásba vétele,
  • szerződések érvényesítése.

Székesfehérvár mellett további hat magyarországi várost, Budapestet, Pécset, Szegedet, Debrecent, Miskolcot és Győrt elemezték a szakemberek, illetve a régióból Magyarország mellett Bulgária és Románia legfontosabb városai kerültek be a Doing Business az Európai Unióban 2017 elnevezésű tanulmányba.

Eladó fehérvári ipari ingatlanok (kép: gdn-ingatlan.hu)

És akkor lássunk néhány adatot, megállapítást, hogyan is teljesítünk:

  • A kereskedelmi jogviták tekintetében nemcsak Székesfehérvár, de az ország is kiemelkedő, hovatovább az unió legjobbjai vagyunk ezen a téren.
  • Egy raktárépületet az elektromos hálózatra Székesfehérváron tudunk a leggyorsabban rácsatlakozni a hat magyar város közül. Ha 200 ampert szeretnénk vállalkozásunkhoz, akkor az engedélyekre, kiépítésre és engedélyeztetésre 250 napot kell várnunk.
  • Az ingatlanok nyilvántartásba vétele az uniós átlagnál gyorsabb Székesfehérváron, vagyis a körülbelül 27 naphoz képest mindössze 11 nap az az idő, amíg a startra várakozunk. Ráadásul nem csak gyorsak vagyunk, de itt a költségek is alacsonyabbak, mint az uniós átlag.
  • Magyarország a mért öt területen négyből a legjobb, mindössze a vállalkozás indítása területén csúsztuk meg, mégpedig a magas költségek miatt. Ott azonban nem kicsit, hiszen egy vállalkozás indításával járó itthoni költség majdnem kétszerese az EU-átlagnak, ráadásul az EU-ban nálunk a legmagasabb a minimum tőkebefizetési kötelezettség is. Van olyan ország, ahol ilyen kötelezettség egyáltalán nincs!

A mi városunk tekintetében örvendetes tény, hogy bár egyetlen területen sem végeztünk az élen, kiegyensúlyozottan jól telesítettünk minden pontban, így összesítésben a legjobbak vagyunk a vizsgált magyarországi városok között. És ez az elméletinek tűnő győzelem miért örvendetes? Mert a Világbanknak az elmúlt évtizedekben a hasonló tanulmányokkal kapcsolatban az a tapasztalata, hogy azok a városok, országok, amelyek ezekben a mutatókban remekeltek, hosszú távon jobban fejlődtek, mint a kevésbé erős társaik. És ez, azért lássuk be, jó hír Székesfehérvárnak!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek