6 évnél régebbi cikk

A hiperek árainak felét sem kell fizetni, ha magunk szedjük – Szedd magad! akciók Fejérben
·Gasztrogyümölcs·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaA hiperek árainak felét sem kell fizetni, ha magunk szedjük – Szedd magad! akciók Fejérben
·Gasztrogyümölcs·Utolsó frissítés: undefined

Egy dolog, hogy a gyümölcshöz a piaci árnál jóval kedvezőbben juthatunk hozzá, ami viszont még fontosabb, biztosan nem kapunk plusz vegyszert az eltarthatósági idő növelése érdekében. Igen! Ez a Szedd magad! akció, ami – szerencsére – Fejér megyében is nagyon megy.

Elérkezett a sárgabarack ideje, és nyakunkon az őszibarack érése. Tettem egy kört – persze csak virtuálisan –, és megnéztem, hova érdemes menni a garantáltan friss gyümölcsért.

Sárgabarackot két helyen találtam, a székesfehérvári Borbás kertben, illetve a csalai Barackvirág Farmon. Utóbbi helyen az árak is meglehetősen kedvezőek, hiszen míg a hiperekben, illetve a piacokon 350-től 599 forint/kilogrammig széles skálán mozog a gyümölcs ára, addig Csalán az étkezési és befőzési minőséghez már 250 forint/kilogrammért juthatunk hozzá, a cefrének való pedig 180 forint/kilogrammba kerül. Sőt, ha pálinka főzésre adtuk a fejünket, akkor itt plusz segítséget is kaphatunk: 20 Ft/kilogramm árért kimagozzák a barackunkat. De sietnünk kell, nagyjából még vasárnapig tudjuk szedni a sárgabarackot.

„Szívesen járnak ide az emberek – meséli Szabó József a farm tulajdonosa. – Idén már húsz éve, hogy elkezdtük a Szedd magad! akciókat, és van, aki már az unokáival jár vissza hozzánk. Sokan nem is annyira gazdasági okokból jönnek, hanem inkább kirándulni, családi programként a gyerekkel. Érkeznek hozzánk Szombathelytől Makóig, és van, aki egy-egy gyümölcs éréséhez igazítja a szabadságát.”

Ha esetleg lemaradnánk a sárgabarackról, akkor Csalára vagy a székesfehérvári Borbás Kertbe, esetleg a pátkai Újtanyára nagyjából egy-másfél hét múlva érdemes elindulni őszibarackért, majd augusztus végén a szilváért is.

A Szedd magad! szezon az almával zárul majd, de már most érdemes megtervezni a szeptemberi túrát, hiszen a megye több pontján is lesz lehetőség friss gyümölcsöt szedni:

Nagyvenyimben, a Venyim Gyümölcsénél, valamint Agárdon a Bikavölgyi úton szeptembertől három fajta almát szedhetünk: lesz Golden, Idared és Jonagold. Mórón, a Bányász-telepi Almásban és a K5-ös Gyümölcsösben az előző három fajta mellett az én személyes kedvencem, a Jonatán is terem. Érdemes ezt a linket megnézni, itt nem csak helyszínre, de gyümölcsfajtára is kereshetünk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek