Rain18 °C
2019. május 22. szerda Júlia, Rita
Menü

A londoni vébé felé kacsingat a székesfehérvári Pásztor Bence

A londoni vébé felé kacsingat a székesfehérvári Pásztor Bence
Pásztor Bence szemei előtt az U23-as Eb után már a londoni világbajnokság lebeg (Fotó: szekesfehervar.hu)

Fantasztikus napokon van túl az ARAK ifjú kalapácsvetője, Pásztor Bence. Az U23-as Európa-bajnokságon minden létező nehézséget, így a dobókört körülvevő háló összeomlását és a nem szabványos kalapácsok okozta bosszúságot leküzdve ezüstérmes lett, ráadásként pedig megdobta a felnőtt Európa-bajnokságra és reményei szerint a világbajnokságra is jogosító szintet.

Pásztor Bence a korosztályos európai ranglista negyedik helyezettjeként utazhatott el a lengyelországi bydgoszczi U23-as kontinensbajnokságra, melyen végül ezüstérmeként léphetett dobogóra. A finálé második sorozatában dobott 71,49-es eredménnyel egészen az ötödik körig vezetett az ARAK kalapácsvetője, ekkor a döntő másik magyarja, Halász Bence 73,30-as dobással átvette az első helyet. Pásztor később még 2 centit javított, így ezüstérmesként zárt Lengyelországban. Bár ahogy megtudtam tőle, az is kisebbfajta csoda, hogy egyáltalán meg tudták rendezni a kalapácsvetés döntőjét, a selejtezőben ugyanis kevésen múlt egy szörnyű szerencsétlenség.

- Nem indult zökkenőmentesen a verseny, a selejtező A csoportja dobott épp, amikor a második sorozat felénél összedőlt a háló. Nagy szerencse, hogy épp senki nem volt alatta, mert néhány napja Angliában történt egy ilyen tragédia, egy parasportolóra dőlt rá egy ugyanilyen háló és ő sajnos nem élte túl a balesetet. 10:45 körül összedőlt a háló, és jelezték nekünk, hogy várnunk kell. Végül aztán 12:40-kor - szóval az első melegítés és a dobás között eltelt három óra - megkezdődött a verseny, de szerencsére nem zökkentett ki a dolog, 70,22-vel meg is nyertem a selejtezőt. Reméltem, hogy az érem összejön és ez sikerült is, a finálé már simán lement. Méterileg nem voltam elégedett az eredménnyel, de a helyezéssel igen, örülök a ezüstéremnek. A dobás nagyságával mindenkinek akadt gondja, szerintünk női huzalt tettek a férfi kalapácsokra, így rövidebbek lettek, mert nem csupán én, de a többiek is a valós tudásuk alatt hajigáltak. Ahogy hazaértünk, rögtön egy méterrel dobtam nagyobbat mintegy 10 óra utazás után, és Halász Bence is pár nappal később bőven túldobta az ottani eredményét.

Pásztor Bence nem csupán a hazaérkezése napján, de az U23-as Eb-t követő hazai viadalon is megjavította lengyelországi eredményét, nem is akármilyen szintet teljesítve ezzel.

- Szombathelyen indultam egy dobósorozat első állomásán. Jó erős mezőny jött össze, itt volt a 2010-es szlovák Európa-bajnok, egy rendszeres olimpiai résztvevő görög fiú és egy tehetséges dél-afrikai is. Elsőre sikerült 74,02-t dobnom, ami Európa-bajnoki selejtezőszint, és ha minden jól alakul, akkor a világbajnoki indulásra is elég lehet. Ráadásul szombaton indulok a Balaton Bajnokságon Veszprémben, nagyon remélem, hogy tudok még tovább is javítani. Olyan szempontból megnyugtatott ez a dobás, hogy tudom, képes vagyok ilyen teljesítményre. Nehezen indult az év, sérülésből jöttem vissza, de egy 74 méter feletti eredmény segít elhinni, hogy képes vagyok visszatérni oda, ahol a sérülésem előtt tartottam. Korábban inkább a dobásait tudatosan felépítők közé tartoztam, mostanában viszont sokszor adódik úgy a helyzet, hogy nagyon bekezdek és sikerül rögtön egy nagy dobással indítanom egy versenyt. Ez engem is megnyugtat, ráadásul azt is látom, hogy az ellenfeleimet tudom ezzel sokkolni. Ez a 74 feletti is egy erős kezdésből jött, pedig éreztem, hogy nem volt tökéletes, akár jobb is lehetett volna.

A nemzetközi Atlétikai Szövetség, az IAAF szabályozása szerint az augusztusi, londoni világbajnokságon a 32 legjobb eredménnyel rendelkező kalapácsvető indulhat. Pásztor Bence a Szombathelyen dobott 74,02-vel jelenleg épp a 32. helyen áll a listán, ám egy spanyol riválisát gerincproblémákkal műtötték, így ő szinte biztosan kiesik a rangsorból. Ráadásként pedig az ARAK kiválósága a hétvégi Balaton Bajnokságon tovább is javíthatja idei legjobb eredményét, újabb lökést (pardon, dobást) adva a londoni szereplés lehetőségének.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Megdöntötte saját rekordját egy nepáli serpa
  Megdöntötte saját rekordját egy nepáli serpa
 • Nyilvános pályázaton keresnek titkosügynököket
  Nyilvános pályázaton keresnek titkosügynököket
 • Betiltják az egyszer használatos műanyagokat
  Betiltják az egyszer használatos műanyagokat
 • Uniós tűzoltó flottát hozott létre az Európai Bizottság
  Uniós tűzoltó flottát hozott létre az Európai Bizottság
 • Egészségesek a lengyel hatosikrek
  Egészségesek a lengyel hatosikrek
 • Kevés spárgát eszünk
  Kevés spárgát eszünk
 • Nem kell már sokat várni az e-jegyrendszerre Budapesten
  Nem kell már sokat várni az e-jegyrendszerre Budapesten
 • Hatékonyabb az illegális fakitermelés elleni küzdelem
  Hatékonyabb az illegális fakitermelés elleni küzdelem

Eseménynaptár

 • EP-választás - ellenőrzik a levélszavazatokat
  EP-választás - ellenőrzik a levélszavazatokat
 • Betiltották a műanyag zacskókat Tanzániában
  Betiltották a műanyag zacskókat Tanzániában
 • EP-választás - nagy a verseny a pártok között
  EP-választás - nagy a verseny a pártok között
 • Ötszáz új autót kapott a rendőrség
  Ötszáz új autót kapott a rendőrség