Rain12 °C
2019. április 23. kedd Béla
Menü

Gleiwitz, a casus belli

Gleiwitz, a casus belli
Német katonák harcolnak a Gleiwitz melletti szénbányákban (Fotó: pinterest.com)

1939. augusztus 31-én a kora esti órákban egy rajnyi (hét fő), lengyel egyenruhába öltözött, különlegesen kiképzett SS-katona megtámadta az akkori lengyel-német határon fekvő sziléziai kisváros, Gleiwitz melletti német rádió-átjátszóállomás épületét. Szórványos lövöldözést, valamint egy lengyel nyelvű, radikálisan német-ellenes közlemény bejátszását követően hátrahagynak pár, ugyancsak lengyel egyenruhába öltöztetett, eredetileg magukkal hozott holttestet, majd visszavonulnak. Másnap hajnalban a Wehrmacht – a lengyel „agressziót” megtorlandó – átlépi a határt: elkezdődik a második világháború.

1939 nyarára az európai katonai és biztonságpolitikai helyzet ismerői számára teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy az (akkor még sorszám nélkül emlegetett) világháború utáni békeidőszaknak befellegzett. Egyre fenyegetőbb hangulatú, gyakran órákon át tartó beszédeiben Hitler minden alkalmat megragadott, hogy felhívja nemzettársai és a világ figyelmét Németország azon történelmi jogára, mely szerint a Harmadik Birodalomtól keletre húzódó területek a Reich lakóinak természetes életterét jelentik. Európa (és akkor még főleg Lengyelország) lélegzetvisszafojtva figyelt.

Az ötlet

A Führer már hetekkel korábban magához rendelte a különleges titkosszolgálati műveletek szakértőit, s megbízta őket egy olyan provokáció-sorozat kidolgozásával, melynek az volt az elsődleges célja, hogy a német közvéleményt a végletekig Lengyelország ellen hangolja. Az ötletgazda minden bizonnyal az SS első embere, Heinrich Himmler volt, de a részletek aprólékos kidolgozása Reinhard Heydrich SS-tábornok, valamint Heinrich Müller, a Gestapo főnökének nevéhez fűződik.

A kivitelezés

Az ötletbörze eredményeként megszületett a nem túl kreatív („Himmler”) fedőnevű műveleti terv, melynek értelmében az SS és a náci párt ellenőrzése alatt működő SD (Sicherheitsdienst = Biztonsági Szolgálat) lengyel egyenruhába öltöztetett emberei sorozatos támadásokat hajtanak végre német objektumok és érdekeltségek ellen a lengyel-német határ mentén. A titkosszolgálati szlengben „idegen zászló alatti”-nak nevezett akciók végrehajtásáért egy régi náci pártmunkás, bizonyos Alfred Naujocks lett a felelős, aki egykori műszerész-szakmáját még a harmincas évek elején adta fel a minden bizonnyal sokkal kifizetődőbb és változatosabb új szakterület, a piszkos műveletek kedvéért.

Gleiwitz, a casus belli

Alfred Helmut Naujocks (Fotó: Foro Segunda Guerra Mundial)

A részletek

Naujocksról rengeteg elmarasztaló dolgot lehet mondani, de azt a legnagyobb ellenségei is elismerik, hogy alapos ember volt. A már teljes gőzzel működő koncentrációs táborokból holttesteket vételezett, amelyeket lengyel egyenruhába öltöztetve a támadás helyszínén hagyott hátra, az ellenséges agresszió tárgyi bizonyítékaiként. Biztos, ami biztos alapon két nappal korábban elfogta a környék egyik legismertebb, németellenes lengyel nacionalistáját, Franciszek Honiokot, akit 31-én magukkal vittek és agyonlőttek, majd holttestét ugyancsak a rádióállomás tövében hagyták. Ily módon Honioké lett „a második világháború első halálos áldozata” cím kétes dicsősége.

Nemzetközi porhintés

Mivel akkor (szinte érthetetlen módon) még a nácik is adtak a látszatra, a német hadsereg autóbuszai másnap hazai és nyugati, főleg amerikai és brit újságírókat, valamint fotóriportereket szállítottak a helyszínre, bemutatni a brutális lengyel támadás során megrongált műszaki berendezést, valamint a szanaszét heverő (emlékeztetőül: lengyel egyenruhás) holttesteket. Az ott készült tudósítások már aznap délután megjelentek, az azokban az órákban már folyamatban lévő német katonai offenzíva mintegy igazolásául. A korszak gyanakvói hiába próbálták felhívni a figyelmet a helyszínen tapasztalható néhány furcsaságra, figyelmeztetéseik falra hányt borsónak bizonyultak.

A ló is megbotlik

Egy különösen éles szemű megfigyelőnek biztosan feltűnt volna például az az apróság, hogy a testeken látható egyik-másik lőtt seb nem is vérzett, ugyanis a lágerekből származó foglyok egy részét előzetesen méreginjekcióval végezték ki, majd halálukat követően lőttek beléjük. Lám, Naujocks sem gondolt mindenre, de a helyzet nem volt olyan, hogy kérdéseket lehessen feltenni. A Goebbels-féle tájékoztatási és propagandaminisztérium emberei az előre elkészített, és az újságíróknak előzékenyen átnyújtott hivatalos nyilatkozaton túl semmiféle további pontosításra nem voltak hajlandóak.

A hitleri válasz

A zsurnaliszták látogatásának időpontjában a távoli Berlinben, a Reichstag nagytermében éppen maga Adolf Hitler emelkedett szólásra, s hisztériás hangon harmincöt olyan határincidenst emlegetett, amelyek során „a varsói kormány által pénzelt lengyel bűnözők fegyvertelen német állampolgárokra támadtak”. A nemzetiszocialisták által uralt képviselőház közönsége nem is tehet mást, mint felállva tapsol és honfiúi büszkeségtől dagadó kebellel üdvözli a bejelentést, mely szerint „Lengyelországgal csak azon a nyelven lehet beszélni, amelyen hónapok óta ők szólnak hozzánk: a fegyverek és az erőszak nyelvén!”

Gleiwitz, a casus belli

Adolf Hitler a Reichstagban (Fotó: Blogspot/adolfhitlerbestpictures)

Apa! Kezdődik…

1939. szeptember elsején, a sokat emlegetett Molotov-Ribbentrop paktum aláírása után alig egy héttel, helyi idő szerint hajnali 4 óra 40 perckor a Wehrmacht páncélosai és a Luftwaffe gépei a tíz éve folyamatosan finomított Fall Weiss („Fehér Ügy”) fedőnevű háborús forgatókönyvnek megfelelően megtámadják Lengyelországot. A varsói kormánycsapatok mindössze öt hétig bírják az elképesztő túlerő elleni harcot. Október hatodikán, mintegy 16 ezer német, illetve 70 ezer lengyel halott és tízszer ennyi hadifogoly árán Lengyelország megszűnik létezni, a második világháború viszont még hat évig folytatódik…

Rajongj a Konteóblogért itt vagy csak simán olvasd itt.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Idén is tart nyári napközis tábort a Fehérvári Állatotthon
  Idén is tart nyári napközis tábort a Fehérvári Állatotthon
 • Hét halálos baleset három nap alatt
  Hét halálos baleset három nap alatt
 • Keresik a legkreatívabb óvodát és iskolát
  Keresik a legkreatívabb óvodát és iskolát
 • A Sóstó Látogatóközpont szerdán nyílik meg a nagyközönség előtt
  A Sóstó Látogatóközpont szerdán nyílik meg a nagyközönség előtt

A hét embere

 • Magyarország is segít a sri lanka-i merényletekben érintett családoknak
  Magyarország is segít a sri lanka-i merényletekben érintett családoknak
 • Sri Lanka: több külföldi áldozata is van a hétvégi robbantás sorozatnak
  Sri Lanka: több külföldi áldozata is van a hétvégi robbantás sorozatnak
 • Tigris harapott meg egy embert Zsolnán
  Tigris harapott meg egy embert Zsolnán
 • Népmesés szakmai workshop óvónőknek a Gárdonyiban
  Népmesés szakmai workshop óvónőknek a Gárdonyiban
 • Magyar Hírlap - Népszerűbbek lettek a négycsillagos hotelek
  Magyar Hírlap - Népszerűbbek lettek a négycsillagos hotelek
 • Erősen felhős, borult lesz az ég
  Erősen felhős, borult lesz az ég
 • Lejár az EP-listák bejelentésének határideje
  Lejár az EP-listák bejelentésének határideje
 • Elkezdődik az óvodai beíratkozás Székesfehérváron
  Elkezdődik az óvodai beíratkozás Székesfehérváron

Eseménynaptár

 • Megkezdődött a Magyar Filmhét
  Megkezdődött a Magyar Filmhét
 • Sokan vezettek részegen húsvétvasárnap
  Sokan vezettek részegen húsvétvasárnap
 • A békéről beszélt húsvétkor a pápa
  A békéről beszélt húsvétkor a pápa
 • HÍREK április 22-én
  HÍREK április 22-én