6 évnél régebbi cikk

Földközelbe kerül Florence, az óriás aszteroida
Fehérvár Médiacentrum fotójaFöldközelbe kerül Florence, az óriás aszteroida

2017. szeptember 1-én egy negyven éve ismert hatalmas égitest, a Florence halad el szeretett bolygónk mellett. Első olvasásra igencsak para lehet, ám izgalomra semmi ok, ugyanis a kisbolygó éppen hogy csak beköszön, a csillagászok szerint mintegy 7 millió kilométerre közelíti meg a Földet.

Biztos sokan felkapják a fejüket a hír hallatán, hiszen a katasztrófafilmekből kiindulva sosem jelent semmi jót, ha valami óriás "cucc" tart az űrből felénk. Ez a szitu a Florence-el is, amely bár a közelünkbe kerül, de a 7 millió kilométeres bekacsintás így is a Föld-Hold közepes távolság 18,4-szerese. Tehát igencsak távol lesz tőlünk, szóval kényelmesen, hátradőlve vészelhetjük át az újabb "világvégét." Hurrá! Az egész sztori inkább azért érdekes, mert a Florence a maga 4-5 km-es átmérőjével az egyik legnagyobb földközeli objektumnak számít, a csillagászok tehát jobban szemügyre tudják venni a Földre ténylegesen veszélyt jelentő égitest kibekkelésére.

A Florence-ről annyit kell még tudni, hogy 1981-ben fedezte fel egy Schelte J. Bus nevű amerikai csillagász egészen pontosan Ausztráliában, a Siding Spring obszervatóriumban. A szokásos számozásos, tudományos, megjegyezhetetlen elnevezés (3122) után - Florence Nightingale (1820-1910), angol ápolónő és statisztikus, a modern nővérképzés, valamint betegellátás reformjának elindítójára emlékezve - kapta a Florence nevet. Csillagászati adatokkal inkább nem untatnálak titeket, ám a számok alapján elmondható, hogy az objektum egy Amor típusú kisbolygó (pályájuk a Marsig nyúlik), illetve a Földre nézve a potenciálisan veszélyt jelentő aszteroidák csoportjába is tartozik. Mondom én, hogy para!

A Florence szeptember 1-i villámlátogatása a kisbolygó történetének egyik legközelebbi elhaladásának számít, ugyanis 1890 óta aszteroida nem járt ilyen közel bolygónkhoz, és egészen 2500-ig ne is számítsunk hasonló földközeli élményre. A hatalmas égitest viszonylag fényesen ragyog, így augusztus végétől szeptember elejéig amatőr csillagászati távcsövekkel is nyomon követhetjük útvonalát. Amikor a legközelebb lesz hozzánk, akkor az égen délről északi irányba mozog: a Déli Hal, a Bak, a Vízöntő és a Delfin csillagképeket keresztezi majd. Távcsőre fel!

Az alábbi videóban a Florence mozgását láthatjuk:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek