Partly cloudy32 °C
2021. június 21. hétfő Alajos
Menü
Házhozszállítás

Földközelbe kerül Florence, az óriás aszteroida

Földközelbe kerül Florence, az óriás aszteroida
Itt az újabb világvége? (Fotó: sci-news.com)

2017. szeptember 1-én egy negyven éve ismert hatalmas égitest, a Florence halad el szeretett bolygónk mellett. Első olvasásra igencsak para lehet, ám izgalomra semmi ok, ugyanis a kisbolygó éppen hogy csak beköszön, a csillagászok szerint mintegy 7 millió kilométerre közelíti meg a Földet.

Biztos sokan felkapják a fejüket a hír hallatán, hiszen a katasztrófafilmekből kiindulva sosem jelent semmi jót, ha valami óriás "cucc" tart az űrből felénk. Ez a szitu a Florence-el is, amely bár a közelünkbe kerül, de a 7 millió kilométeres bekacsintás így is a Föld-Hold közepes távolság 18,4-szerese. Tehát igencsak távol lesz tőlünk, szóval kényelmesen, hátradőlve vészelhetjük át az újabb "világvégét." Hurrá! Az egész sztori inkább azért érdekes, mert a Florence a maga 4-5 km-es átmérőjével az egyik legnagyobb földközeli objektumnak számít, a csillagászok tehát jobban szemügyre tudják venni a Földre ténylegesen veszélyt jelentő égitest kibekkelésére.

A Florence-ről annyit kell még tudni, hogy 1981-ben fedezte fel egy Schelte J. Bus nevű amerikai csillagász egészen pontosan Ausztráliában, a Siding Spring obszervatóriumban. A szokásos számozásos, tudományos, megjegyezhetetlen elnevezés (3122) után - Florence Nightingale (1820-1910), angol ápolónő és statisztikus, a modern nővérképzés, valamint betegellátás reformjának elindítójára emlékezve - kapta a Florence nevet. Csillagászati adatokkal inkább nem untatnálak titeket, ám a számok alapján elmondható, hogy az objektum egy Amor típusú kisbolygó (pályájuk a Marsig nyúlik), illetve a Földre nézve a potenciálisan veszélyt jelentő aszteroidák csoportjába is tartozik. Mondom én, hogy para!

 (Fotó: danspace77.com)
(Fotó: danspace77.com)

A Florence szeptember 1-i villámlátogatása a kisbolygó történetének egyik legközelebbi elhaladásának számít, ugyanis 1890 óta aszteroida nem járt ilyen közel bolygónkhoz, és egészen 2500-ig ne is számítsunk hasonló földközeli élményre. A hatalmas égitest viszonylag fényesen ragyog, így augusztus végétől szeptember elejéig amatőr csillagászati távcsövekkel is nyomon követhetjük útvonalát. Amikor a legközelebb lesz hozzánk, akkor az égen délről északi irányba mozog: a Déli Hal, a Bak, a Vízöntő és a Delfin csillagképeket keresztezi majd. Távcsőre fel!

Az alábbi videóban a Florence mozgását láthatjuk:

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Újabb milliárdokat kapnak a kistelepülések
  Újabb milliárdokat kapnak a kistelepülések
 • Vizet oszt az utasoknak a MÁV-Start a nagyobb vasútállomásokon
  Vizet oszt az utasoknak a MÁV-Start a nagyobb vasútállomásokon
 • Új szakaszába lép az oltási program Szlovéniában
  Új szakaszába lép az oltási program Szlovéniában
 • Szabadabb lesz az átjárás a magyar-szerb határon
  Szabadabb lesz az átjárás a magyar-szerb határon
 • Szabad az út Horvátországba
  Szabad az út Horvátországba
 • Folytatódik a településfásítási program
  Folytatódik a településfásítási program
 • Jól fizet a diákmunka idén nyáron
  Jól fizet a diákmunka idén nyáron
 • Újabb milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások
  Újabb milliárdokra pályázhatnak a vállalkozások

Eseménynaptár