6 évnél régebbi cikk

Ingyenes hepatitis C szűrés Székesfehérváron!
Fehérvár Médiacentrum fotójaIngyenes hepatitis C szűrés Székesfehérváron!

Szeptember 15-ig tart az ingyenes hepatitis C szűrés a Fejér Megyei Szent György Kórházban. Hogy miért érdemes elmenni? Mert a betegség gyakran tünetmentes, de a krónikus fertőzés a máj hegesedéséhez, több év után pedig májzsugorhoz vezet. Becslések szerint minden tizenkettedik ember hepatitis B vagy C fertőzött.

A Szent György Kórház és a Máj- és Hasnyálmirigybetegekért Alapítvány vizsgálata ingyenes, és nincs szükség beutalóra sem. A belgyógyászat C épületében, a molekuláris diagnosztikai laboratóriumban várják az érdeklődőket reggel 7 órától 17 óráig.

A mintavétel ujjbegyszúrással történik, vagyis nem szükséges éhgyomorral érkezni a szűrésre. A körülbelül negyedórás vizsgálatot követően pedig az eredményt azonnal kézhez kapjuk. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a dokumentáláshoz szükséges iratot hozzanak magukkal a jelentkezők.

Dr. Gervain Judit, osztályvezető főorvos szerint azért is fontos a rendszeres szűrővizsgálatok elvégzése, mert a legtöbben nem tudnak a betegségükről. A kórokozó a máj sejtjeit alattomosan pusztítja. Az első tünetek pedig hosszú évek múlva, akár húsz-harminc év elteltével jelentkeznek. A betegség korai felismerésével sikeresen kezelhető a hepatitis C. Az utóbbi egy év vívmánya, hogy most már száz százalékosan gyógyítható a vírushepatitisz.

Becslések szerint ma a világon minden tizenkettedik ember hepatitis B vagy C fertőzött. A hepatitis B védőoltással megelőzhető, a hepatitis C pedig kellő tudatossággal elkerülhető. Maga a betegség korai diagnózis esetén sikeresen kezelhető.

Hepatitisz C vírussal megfertőződhetnek: 

• 1992 előtt kapott vérátömlesztés vagy vérkészítmény-adás során
• Intravénás drog használatakor, közös tűhasználat következtében
• Testékszerek behelyezésekor, tetováláskor
• Közös borotva, fogkefe használatakor
• Anyáról gyermekére a szülés és szoptatás alkalmával egy-két százalék eséllyel
• Szexuális úton
• Az esetek negyven százalékában a fertőződés oka nem deríthető ki

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek