Clear sky16 °C
2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka
Menü

Mi marad az intimitásból szülés után?

Mi marad az intimitásból szülés után?
Apa helyét könnyen elfoglalhatják a csemeték (Fotó: flickr.com)

Egy test, egy lélek voltatok a pároddal, mielőtt gyermeketek született. Még jó, hiszen éppen ebből lett a gyerek is... Aki aztán szó szerint egy testet alkotott anyával egy darabig, és még jó sokáig igényli utána is a szoros közelségét. Az intimitás fogalmai átértékelődnek. A Nemzetközi Babahordozó héten nem csak arra jöhetsz rá, hogy ennek a közelségnek a biztosítására jó megoldás lehet egy hordozókendő. Hanem arra is, hogyan adhatod meg magadnak és a párodnak is a nektek járó intimitást.

Oké, elsőre tényleg olyan benyomása lehet a belépőnek, hogy itt most a hordozókendő fehérvári híveinek klubtalálkozójába csöppent: már pénteken reggel több tucatnyi kerek babakobak kandikált ki az anyukák hátán lévő puttonyokból. Ja, és latin ritmusokra rögtön neki is ugrottak tornázni így kendőstől-babástól, megmutatva, hogy nem csak a kicsinek nyújtott testközelség és biztonságérzet miatt jó a hordozókendő, hanem azért is, mert anya szabadon tud mozogni. És bizony nem csak mosni, főzni, takarítani, de akár táncolni, edzeni is!

Mi marad az intimitásból szülés után?Latin fitness óra Dávid Tímeával (Fotó: Pápai Barna)

 A Nemzetközi Babahordozó Hét azonban egyáltalán nem csak ebből áll! A pszichológustól a szexológuson át a masszásterapeutáig, az alvásszakértőtől a babajóga oktatóig számos szakembert szerveztek egy helyre a rendezvény megálmodói. Akik pedig mind abban segítenek az ide érkezőknek, hogyan tervezzék újra az életüket, miután egy új kis élet érkezése mindent a feje tetejére állított benne. 

Mert igenis minden megváltozik. Konkrétan hirtelen egészen más lesz a legközelebbi hozzátartozód, mint aki eddig. Bár ebben az esetben szívesebben fogalmazok úgy, hogy a legközelebbi "hozzád-tartozó". Aki nem csak hogy, éjjel-nappal neked van kiszolgáltatva, de jobban ki tudja mutatni a szeretetét és ragaszkodását irántad, mint bárki. És jobban ki is harcolja a figyelmet, mint akárki más. Meghittebb kapcsolatot élhetsz át vele, mint bárkivel eddigi életedben. Kitölti az egész napodat.

Mi marad az intimitásból szülés után?A kicsi közelsége nagy boldogság (Fotó: Pápai Barna)

Aztán este rádöbbensz, hogy a párodat tulajdonképpen aznap még meg sem ölelted... Pedig szeretnéd... Sőt, még erősebb is a kötelék közöttetek, mint korábban. Csakhogy fáradtak vagytok... és valahogy a gyerek is mindig épp akkor ébred fel, amikor már végre kezdenétek egymásra hangolódni... De mint kiderült, ez sem véletlen. Ezt mondta legalábbis Séllei Györgyi szexológus, aki A párkapcsolat intimitásának visszacsempészése szülés után címmel tartott előadást pénteken a Babahordozó Héten. A szakember elmondta, egyáltalán nem mítosz, hogy a kicsik egyszerűen megérzik: az a két ember, akiből lettek, most pont ugyanolyan közel került épp egymáshoz, mint amikor ők fogantak. És ösztönösen részévé akarnak válni ennek a meghittségnek. Ezért indulnak el a kismackójukat vonszolva az éjszaka közepén a szülői háló felé...

Állítólag száz éve még nem volt akkora probléma, ha nem nyílt valami sok alkalom az együttlétre. Az akkori kultúrában még nem annyira örömszerzés, mint inkább gyereknemzés funkcióját töltötte be a szex. Szinte cikinek számított, ha a nő is élvezte. De ahogy a hétköznapi viseletben a szoknya rövidült, úgy lettek a nők szó szerint is egyre felszabadultabbak. "Az én nagymamám nagyjából harminc éven keresztül szült. Nyolc gyereket hozott a világra. Akkoriban az asszonyok gazdaságilag, és ezáltal testileg is a férjük alá voltak rendelve. A hatvanas évek szexuális forradalma aztán mindent megváltoztatott." - részletezte Séllei Györgyi.

Szóval ma már természetes igény, hogy a szülés után akár néhány héttel szeretnénk visszatérni testileg is a korábbi meghitt kapcsolatba a társunkkal. Csak közben a gyereket is tenni kéne valahova. Megesik, hogy kínálkozik jó pillanat, a gyerek alszik, mi sem esünk össze a fáradtságtól... csak épp a párunk épp dolgozik...  Mit lehet tenni? A szexológus szerint, ha tetszik, ha nem, tervezni kell. "Szép dolog a spontán szex. De ebben az időszakban a tervezett együttlétek legalább annyira fontosak. Lehet, hogy úgy érezzük, a lehetetlennel határos, de igenis időt kell teremteni önmagunk számára."

Jó hír, hogy a szexológus szerint a nők nagy része a szülés után képes igazán kiélvezni az együttlétet. A szülés során ugyanis sikeresen levetkőzte minden testiséggel kapcsolatos gátlását... Itt jegyezném meg, hogy ezen a bizonyos előadáson a jelenlévő egyetlen apuka a következőt fogalmazta meg: "Inkább részesítem a minőséget előnyben, mint a mennyiséget. Akkor is, ha koplalni kell."  Magyarán amellett, hogy a szervezést illetően ügyeskedünk, nem árt egy kicsit a gondolkodásunkat is átprogramozni. Mert hát a babák sem maradnak örökké babák. Ez egy időszak az életünkben, amit érdemes a maga teljességeben megélni.

Hogy miképpen tehetjük ezt meg a leghatékonyabban, arra számos témában választ kaphatunk a Nemzetközi Babahordozó Héten. Megismerhetünk mozgásformákat, melyekkel hatékonyan regenerálhatjuk a testünket szülés után. Megtudhatjuk, hogyan segíthetünk a kicsiknek ellazulni, mert ha ők nyugodtak, a szülők is azok lesznek. Elmélyedhetünk abba a kérdésben is, milyen hatással vannak a gyerekekre a szülői minták, és hogyan szoktathatjuk őket önállóságra... És igen, természetesen azt is megmutatják nekünk, hogyan kell szakszerűen és biztonságosan a hordozókendőbe helyezni a babát. Ez egyébként egy másfél órás tanfolyamon elsajátítható.

Mi marad az intimitásból szülés után?A kendő megkötését sem ördöngösség megtanulni (Fotó: Pápai Barna)

A Babahordozó Hét eseményei a Szabadművelődés Házában egész hétvégén tartanak. Szerintem érdemes benézni.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • A járvány időszaka alatt is működik a védőnői szolgálat Székesfehérváron
  A járvány időszaka alatt is működik a védőnői szolgálat Székesfehérváron
 • Hétfőn indul az iskolai beiratkozás
  Hétfőn indul az iskolai beiratkozás
 • Továbbra sem látogathatók a játszóterek, sportközpontok
  Továbbra sem látogathatók a játszóterek, sportközpontok
 • Spanyolország lett a legfertőzöttebb európai ország
  Spanyolország lett a legfertőzöttebb európai ország
 • Elindítja tavaszi programsorozatát a Várkert Bazár, ezúttal az interneten
  Elindítja tavaszi programsorozatát a Várkert Bazár, ezúttal az interneten
 • Nyár elején kaphatják meg a félmillió forintnyi pluszjuttatást az egészségügyben dolgozók
  Nyár elején kaphatják meg a félmillió forintnyi pluszjuttatást az egészségügyben dolgozók
 • Tanár néni home office-ban, palotavárosi alakzatok – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
  Tanár néni home office-ban, palotavárosi alakzatok – a hét 10 legjobb Instagram posztja Fehérvárról
 • Gyakrabban indul a15-ös járat, tovább is érvényes a márciusi bérlet
  Gyakrabban indul a15-ös járat, tovább is érvényes a márciusi bérlet
 • Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét
  Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét