Partly cloudy17 °C
2020. május 30. szombat Zsanett, Janka
Menü

A fehérvári séf nemzetközi sikere

A fehérvári séf nemzetközi sikere
(Fotó: Kiss László)

A fehérvári Adamek Balázs és commis-ja, Murányi Mercédesz nyerte a Global Chefs Challenge szakácsverseny európai fordulóját, amit október 6. és 8. között rendeztek Prágában. Ezzel az eredménnyel a fiatal séf és segédje kijutott a 2018-as malajziai világdöntőre.

A csapatoknak háromfogásos menüt kellett készíteni, melynek alapanyait a World Association of Chefs’ Societies (WACS) szakácsszövetség központilag határozta meg. Idén a versenyzőknek tengeri sügérrel, fésűkagylóval, libamájjal és a borjú karajjal kellett dolgozniuk.

Adamek Balázs több éve vezeti a Diófa Vendéglő konyháját, emellett folyamatosan keresi a kihívásokat. Többek között 2009-ben első helyezést ért el a Hoventa vásár szakácsversenyén, sőt egy gasztro tévéműsorban az elődöntőig jutott. Murányi Mercédesz másfél éve került a szakmába. Jelenleg a 67 Étterem és Bistro konyháján dolgozik.

Balázst régi barátja és egykori kollégája, Volenter István, a 67 Étterem & Bistro séfje készítette fel. A menüsorhoz az alapanyagok egy részét itthonról, másik részét, például a kagylót, a halat, a libamájat és a borjút az állandó minőség miatt Franciaországból szerezték be.

„Az alapkoncepció kitalálásában aktívan közreműködtem. Mivel a tengeri ételeknek a magyar gasztronómiában nincs hagyománya, ezért az előétel skandináv stílust követett. Gyakorlatilag ez egy élő tengeri tányér volt, melyben a hal ízét többek között az algasaláta erősítette. A főétel egy modern gulyás volt, melyhez füstölt répát valamint extra vékonyra szeletelt zellert használtunk. A desszertnél a technológiára helyeztük a hangsúlyt. A csokoládét glazúroztuk, és többek között vörösboros málnafagyival tálaltuk.” – mondta el lapunknak Volenter István.

A fehérvári séf nemzetközi sikereTengeri sügérből, fésűkagylóból, libamájból és a borjú karajból kellett mesterfogásokat alkotniuk (Fotó: Kiss László)

Merci és Balázs Volenter István révén került egy csapatba. A Magyar Gasztronómai Szövetség egyik fő partnerénél, az Unilever Foodsolutions bemutatókonyhájában gyakoroltak a versenyre. Körülbelül nyolc-tízszer főzték le a menüt, hogy a versenyen minden tökéletesre sikerüljön.

„A kiírásban pontosan szerepel, hogy mit hogyan lehet előkészíteni. A zöldségeket például megtisztítva, de nem vágva és formázva, a halat pikkelyezve, belezve, de egészben be lehetett vinni. A borjút viszont ott kellett hártyázni, szeletelni.” – magyarázta Balázs, majd hozzátette, hogy a gondos tervezés és gyakorlás ellenére mindig számolni kell a váratlan helyzetekkel. A versenyen például nem volt arra idő, hogy az almával és kacsamájjal töltött céklát ravioliformában készítsék el. Viszont a séf megoldotta problémát: kézzel félbe hajtotta.

„Időhöz vagyunk kötve, ezért muszáj néha improvizálni. A versenyen nem vonnak le pontot, ha valami nem úgy néz ki, mint ahogy elterveztük, de azért igen, ha időt veszítünk, és valami nem készül el.” – fejtette ki Balázs.

A magyar csapat a menüsorral eltalálta a kóstoló séfek ízvilágát, ami nem egyszerű, hiszen különböző nemzetiségűek, ebből fakadóan más számukra a megszokott.

„Nagyon sok kedvező kritikát kaptunk. De például volt egy séf, aki azt mondta: a vörösboros málnafagyi finom volt, de hiányzott belőle a savasság. A többieknek viszont nagyon ízlett.” – emelte ki Murányi Mercédesz, Balázs commis-ja, azaz segítője.

Merci és Balázs egyelőre a hétköznapokba próbálnak visszarázódni, de lélekben már készülnek a malajziai versenyre, ahol tisztességesen szeretnének helytállni.

 

 

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Jelenleg négy betegen alkalmazzák a vérplazma kezelést
  Jelenleg négy betegen alkalmazzák a vérplazma kezelést
 • Újabb 26 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
  Újabb 26 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
 • Nyolc turnusban várják a gyerekeket a Napraforgó Városi Napközis Táborba
  Nyolc turnusban várják a gyerekeket a Napraforgó Városi Napközis Táborba
 • Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
  Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
 • Alapjövedelem bevezetéséről döntött a spanyol kormány
  Alapjövedelem bevezetéséről döntött a spanyol kormány
 • Az Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot az Egészségügyi Világszervezettel
  Az Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot az Egészségügyi Világszervezettel
 • Ingyenes marad a parkolás júniusban
  Ingyenes marad a parkolás júniusban
 • Honvédelmi elismerést kapott Cser-Palkovics András, Spányi Antal és Karsai Béla
  Honvédelmi elismerést kapott Cser-Palkovics András, Spányi Antal és Karsai Béla
 • A NAV új alkalmazása véget vethet a papírszámlák korszakának
  A NAV új alkalmazása véget vethet a papírszámlák korszakának
 • Feloldják Olaszországban a tartományok közötti utazási korlátozást
  Feloldják Olaszországban a tartományok közötti utazási korlátozást
 • Ausztria tovább enyhít a koronavírus miatt hozott korlátozásokon
  Ausztria tovább enyhít a koronavírus miatt hozott korlátozásokon
 • Egyre népszerűbb a munkahelyteremtő bértámogatási program
  Egyre népszerűbb a munkahelyteremtő bértámogatási program
 • Mától az egész országban megszűnik a tűzgyújtási tilalom
  Mától az egész országban megszűnik a tűzgyújtási tilalom