6 évnél régebbi cikk

Az inkontinencia lehetséges okai a kutyáknál
Fehérvár Médiacentrum fotójaAz inkontinencia lehetséges okai a kutyáknál

Bizony, ahogyan az embereknél, úgy a kutyáknál is felléphetnek vizelettartási problémák, aminek számos oka lehet. Viszont jó hír, hogy gyógyszeres kezeléssel kordában lehet tartani a problémát.

Tisztelt Doktor Úr!

Mennyire jellemző az, hogy ivartalanítás után egy kutya inkontinens lesz, összefügg-e egyáltalán az ivartalanítással?

Köszönettel: Szandra

Kedves Szandra!

Ritka jelenség, amely leggyakrabban két fő okra vezethető vissza (már amennyiben a vizeletcsepegés az ivartalanítással összefügg, hiszen lehet más eredetű is):

  • Az ivartalanítás révén teljesen megszűnő női nemi hormon termelődés egyes egyedeknél a húgyhólyag záróizmának csökkent tónusához, a húgy- és nemi utak nyálkahártyának az elvékonyodásához vezethet, ezért a vizelet útját kevésbé hatékonyan tudja elzárni a kutya, és a cseppek átjuthatnak. Gyógyszeres kezelés általában eredményes.
  • A másik ok közvetlenül az ivartalanító műtétre vezethető vissza, melynek során a "túl rövidre vágott méh" (a hátulsó metszés nem a méhtestet vágja át, hanem a méhnyakat) rendellenesen összenő az alatta található húgyhólyag testével. A vizelet felhalmozódásakor a hólyag nem akadálytalanul tágul, hanem a méhcsonk elhúzza azt, miáltal a záróizmok sem látják el szabályosan a feladatukat.

Dr. Lorászkó Gábor

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek