Partly cloudy24 °C
2019. augusztus 21. szerda Sámuel
Menü

November 17. a Koraszülöttek Világnapja - öltözzünk Fehérváron is lilába!

November 17. a Koraszülöttek Világnapja - öltözzünk Fehérváron is lilába!
Képünk illusztráció (Fotó: healthline.com)

November 17-én minden lilába borul a Koraszülöttek Világnapja tiszteletére. Épületeket világítanak ki ezzel a színnel, és lila szalagot tűznek ki, lila ruhát öltenek mindazok, akiket megérint az idő előtt világra jött babák sorsa. Székesfehérvár is csatlakozott a kezdeményezéshez, sőt a fehérvári kórházban családi délutánra is invitálják az egykori koraszülött ápoltakat és családjukat. Az érintettek pedig felidézik gyermekük világra jöttének szívbemarkoló történetét...

November 17-e a Koraszülöttek Világnapja. Négy évvel ezelőtt ilyenkor még nem sokat jelentett számomra ez a dátum, igazából azt hiszem, fogalmam sem volt, hogy létezik egyáltalán ilyen világnap... Tudtam, hogy ahogy ma áll az orvostudomány, akár már az egykilós testsúly alatt született pici babákat is életben tudják tartani. És hogy az olyan szervezeteknek köszönhetően, mint a Magyar Koraszülött Mentő Alapítvány és a Peter Cerny Alapítvány vagy a Koraszülöttekért Országos Egyesület, hatalmas összefogás valósul meg annak érdekében, hogy minden idő előtt világra jött kisgyermek a legjobb életesélyekkel indulhasson.

Várandósságom huszonhetedik hetében jártam négy éve ilyentájt, november közepén. Kicsi lányom a pocakomban már elérte az egy kilós súlyt és a harminc centis testhosszt. És tisztán emlékszem, hogyan futottak át ezek a gondolatok a fejemben: ha most megszületne, akár már életben is maradhatna... Valahogy kapaszkodtam ebbe a gondolatba: idáig már eljutottunk! Számoltuk vissza a heteket, rendezgettük a babaszobát, és persze magamban azért fohászkodtam, hogy töltsük még szépen "egyben" az egész telet: február 17-re volt kiírva a szülés.

Előrelátó típusok vagyunk, egy hónappal ez előtt a bizonyos időpont előtt már becsomagolva állt a kórházi bőrönd, mert bármi történhet... De akkor még nem sejtettük, hogy az a "bármi" tényleg ilyen gyorsan be is következik. Este még gondosan elvasaltam a hófehér textilpelenkákat, és megnyugodva feküdtem le, azzal a gondolattal: mindennel elkészültünk, jöhet egy hónap pihenés. Néhány órával később, hajnali négykor egy magzatvíz tócsában álltam a szoba közepén, és férjem törölközőkkel szaladgált körülöttem, sokkos izgalommal döbbentünk rá: innen már nincs visszaút! Emlékszem, ahogy reggel 6-kor a kórházban az egyik szülésznő azt mondta: bármi is történik, ma születésnap lesz! Január 20-a volt, 2014. Délben a karjainkban is tarthattuk a kislányunkat.

November 17 a Koraszülöttek Világnapja - Öltözzünk Fehérváron is lilába!
Képünk illusztráció (Fotó: newkidscenter.com)

Furcsa, de bármennyit is aggódtam a terhességem során, azt a hajnali négyes ébresztőt követően teljesen elfelejtettem félni. Tudom, hogy tele voltam oxitocinnal meg adrenalinnal, de akkor is: csak azt az elképesztő örömöt éreztem, hogy ma végre megismerhetjük Őt! És hogy ez tényleg csak egy tökéletes nap lehet, mert ez az ő születésnapja!

Akkor már nem voltam ilyen eufórikus állapotban, amikor a 2380 grammos, törékeny, alacsony vércukorszinttel született, éhes csöppséget a mínuszokban jól bebugyolálva hazavittük a kórházból. Remegve tettem minden este mérlegre, hogy gyarapodott-e az előírt napi 20-30 grammot. Egy nyugodt percem sem volt, ha nem.

Igazából az sem volt világos számunkra, hogy most akkor ő koraszülöttnek számít-e hivatalosan, vagy sem. Az "előírt" 2500 grammos testsúlyt meghaladva, 2650 grammal született, ez alapján normál súlyúnak mondták. Nem kerültünk a koraszülött osztályra, nem kellettek különleges kezelések. Három nap után mehettünk haza. A harminchatodik hét utolsó napján jött világra, ez alapján viszont korainak számított. A legnagyobb tél volt, influenza szezon, egy hónapig ki sem tehettük a lábunkat a lakásból, meg hozzánk sem jöhettek... Nem volt egyetlen olyan napja sem ennek az egy hónapnak, amikor ne jutott volna eszünkbe: igazából neki még a pocakban lenne a helye, és mennyivel nagyobb biztonságban lenne még odabent...

November 17 a Koraszülöttek Világnapja - Öltözzünk Fehérváron is lilába!
A csoda néha idő előtt érkezik (Fotó: nutritionnews.abbott)

És közben minden egyes nap köszönetet mondtunk, mert hibátlanul fejlődött, és mert legalább eddig "kibírta odabent", nem kellett sokkal súlyosabb próbatételekkel szembenéznünk. Amivel viszont sok szülőnek igenis kell.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója alapján koraszülött az a gyermek, aki a 37. terhességi hét előtt jön a világra, illetve súlya nem éri el a 2500 grammot időre születés esetén sem. Székesfehérváron - az országos átlagnak megfelelően - minden tizedik gyermek a 37. terhességi hét előtt látja meg a napvilágot.

November 17. róluk szól, ez a nap a Koraszülöttek Világnapja. Ezen a napon minden lilába öltözik, Magyarországon is nagy hagyománya van, hogy közismert épületeket lila színnel világítanak meg, például a Lánchíd is lilában pompázik majd. A Koraszülöttekért Országos Egyesület idén is közzétette ezzel kapcsolatos felhívását:

 November 17 a Koraszülöttek Világnapja - Öltözzünk Fehérváron is lilába!

Minden újszülött baba számára rendkívül fontos, hogy a születése utáni időszakban minél tovább felidézhesse még az anyaméh nyújtotta biztonságot, melegséget. Hatványozottan igaz ez azokra az újszülöttekre, akik idő előtt jöttek világra. A székesfehérvári kórházban, több más hazai intézményhez hasonlóan, egyedi kezdeményezés valósult meg a babák érdekében, melyről az fmc.hu-n is beszámoltunk. A nővérek és sok segítőjük puha polipokat horgolnak a piciknek, melyeknek köldökzsinórra hasonlító lábai az anyaméh környezetét idézi a kicsik számára.

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött - Csecsemő - Gyermekosztálya a világnap alkalmából is gondolt az egykori kis ápoltakra. Idén egy vidám délutánnal szeretné megajándékozni korábbi koraszülöttjeit és szüleiket november 17-én délután fél 4-től. A program alkalmával közös ének, játék és lufihajtogatás várja a gyerekeket, valamint a Kanga-klub is készül meglepetéssel.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Csütörtöktől ismét kinyit a Barátság mozi
  Csütörtöktől ismét kinyit a Barátság mozi
 • Bírósági ülnököket keresnek Székesfehérvárra
  Bírósági ülnököket keresnek Székesfehérvárra
 • Rengeteg baleset történt az utakon
  Rengeteg baleset történt az utakon
 • Megtelt a Balaton a hosszúhétvégén
  Megtelt a Balaton a hosszúhétvégén
 • Még most is igényelhető a bölcsődei támogatás
  Még most is igényelhető a bölcsődei támogatás
 • Lesz elegendő gáz télire
  Lesz elegendő gáz télire
 • Nem eladó Grönland - lemondta dániai látogatását Donald Trump
  Nem eladó Grönland - lemondta dániai látogatását Donald Trump
 • Hosszú hétvége - tízen haltak meg az utakon
  Hosszú hétvége - tízen haltak meg az utakon

Eseménynaptár

 • Kanárik, papagájok, nyulak - országos díszmadár-kiállítás lesz városunkban
  Kanárik, papagájok, nyulak - országos díszmadár-kiállítás lesz városunkban
 • Támadás - grizzly ölt meg egy turistát
  Támadás - grizzly ölt meg egy turistát
 • Holnapig lehet pályázni a kollégiumi férőhelyekre
  Holnapig lehet pályázni a kollégiumi férőhelyekre
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. augusztus 21.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. augusztus 21.
 • Gépezők viadala - már lehet nevezni a versenyre
  Gépezők viadala - már lehet nevezni a versenyre
 • Játékpisztoly volt nála - véget ért a túszdráma Brazíliában
  Játékpisztoly volt nála - véget ért a túszdráma Brazíliában
 • Szijjártó: lesz elég gáz jövőre is
  Szijjártó: lesz elég gáz jövőre is
 • Áramszünet lesz a Belvárosban
  Áramszünet lesz a Belvárosban
 • A zene jó, de közlekedés közben fontos, hogy halljuk a környezetünket - 2 Kerék 1 Percben
  A zene jó, de közlekedés közben fontos, hogy halljuk a környezetünket - 2 Kerék 1 Percben
 • Mávinform: fokozatosan helyreáll a forgalom a fehérvári vasútvonalon
  Mávinform: fokozatosan helyreáll a forgalom a fehérvári vasútvonalon
 • Jubileum – a Kormorán és Varga Miklós is fellép az Aranybulla Művészeti Napokon
  Jubileum – a Kormorán és Varga Miklós is fellép az Aranybulla Művészeti Napokon
 • Szépművészeti - ismét Baán László lett a főigazgató
  Szépművészeti - ismét Baán László lett a főigazgató
 • Kisebb beavatkozások - még sok műtét vár a sziámi ikrekre
  Kisebb beavatkozások - még sok műtét vár a sziámi ikrekre