Rain24 °C
2019. június 17. hétfő Laura
Menü

Seuso: van még tárgy!

Seuso: van még tárgy!
(Fotó: Kiss László)

Zsúfolásig megtelt a Szent István Művelődési Ház kedden este: rengetegen érkeztek, hogy megismerjék a véres ezüst útját Londonig, illetve a New Scotland Yard emblematikus nyomozójának tapasztalatait, hiszen Richard Ellis volt az, aki a páratlan értékű műkincs illegális útját, értékesítésének részleteit vizsgálta Angliában. Nagy valószínűséggel sokkal több tárgy van – mondta el a nyomozó, és a Seuso-kincs magyarországi származását is bizonyosnak tartja.

Az angol hatóságok több éven keresztül nyomoztak a Seuso-ügyben. A szigetországi eljárást Richard Ellis irányította. A New Scotland Yard emblematikus nyomozója biztos benne, hogy a műtárgyak csalárd fortéllyal, kegyetlen bűncselekmény útján jutottak Londonig.

A valódi áttörés a nyomozásban 1991-ben történt: a kaliforniai Getty Múzeumnak ekkor ajánlották fel a Seuso-kincseket megvásárlásra. Akkor már látható volt, hogy ez egy – az 1980-as évekre visszanyúló – felépített piacra bocsátás volt. Ekkor fordult aktív szakaszába a nyomozás, a Getty Múzeum pedig a Scotland Yard számára átadta az iratokat betekintésre. Minderről mesélt a Szent István Király Múzeum és a Fehérvár Televízió közös rendezvényén, a Seuso kedden: „Gyanús volt az is, hogy az első műkincset követően túl gyorsan került piacra a másik tárgy. Halim Korbannak, a Seuso-kincseket értékesítő libanoni műkincskereskedőnek volt egy értékesítési pontja Bécsben, a Hotel Hiltonban. Az mindenképpen szembetűnő volt, hogy túl gyorsan visszatért Bécsből Londonba. Itt aztán a British Múzeumnak ajánlott fel megvételre a Seuso-kollekcióhoz tartozó tárgyat. Erről a tárgyalásról egyébként fotó és feljegyzés is készült, amiket aztán később eljuttatott hozzánk a múzeum.” – vázolta a folyamatot Richard Ellis.

Seuso: van még tárgy!(Fotó:Kiss László)

A nyomozó egy érdekes összefüggésre is felhívta a figyelmet Sümegh József halálával kapcsolatban: „Ami ezután történt – amikor Wilson és társai megvásárolták a tárgyat – az mindenképpen figyelemre méltó összefüggés, mert három napon belül a tragédia bekövetkezett, máig tisztázatlan körülmények között meghalt Sümegh József. Három nap telt el a két eset között!”

A kincs első felének első felvásárlója a Sotheby’s aukciósház, egykori elnöke Sir Peter Wilson volt. A kincs másik részét az angol főnemes, Lord Northampton birtokolta. A Seuso-ügyben nyomozó angol rendőrség hajszál híján letartóztatta a főnemest, Richard Ellis nyomozó elmondása alapján az ügyvédeinek közbelépése mentette meg a további kínos eljárástól a lordot. Végül is az az álláspont alakult ki, hogy Lord Northampton jóhiszeműen járt el, megtévesztették saját tanácsadói, bizalmasa, volt ügyvédje. Persze sokunkban felmerülnek kérdések, s lehetnek bennünk kételyek e megállapítás kapcsán...

Seuso: van még tárgy!
(Fotó: Kiss László)

A Scotland Yard nyomozása és a hazánkban Vukán Béla vezetésével végzett nyomozói munka során is több olyan tanú került a képbe, akik a most ismert tizennégy tárgynál sokkal többről beszélnek. Vázlatos rajzok is vannak, amik a most ismert kollekcióhoz nagyon hasonlító tárgyakat mutatnak. Ezek alapján két üst és mintegy negyven további tárgy feltételezhető: „A másik említésre méltó forrás a Getty Múzeum nyilatkozata, melynek további kincseket kínáltak annak idején megvételre. Ha ennek a két tálnak a fotóját szemrevételezzük, bátran mondhatjuk, hogy azok a Seuso-kincsekhez nagyon hasonló tárgyakat ábrázolnak. Teljes, száz százalékos bizonyíték nincs, mert ezeket a tárgyakat mi magunk nem láttuk, de a másodlagos bizonyítékok alapján azt feltételezhetjük, hogy sokkal több tárgy van.” – emelte ki Richard Ellis.

A Seuso-üggyel korábban újságíróként, majd később miniszteri biztosként is foglalkozó Hajdú Éva a rendezvény másik vendége volt. Ő is megerősítette azt a tényt, hogy a Getty Múzeumban a megvásárláslásra kínált két tál közül az egyik, egy ovális tál, két forrás alapján is megemlítésre kerül: „Egyrészt a Getty Múzeum irataiból is kitűnik, másrészt egy magyar tanú elmondása alapján is úgy tudható, hogy a kincs darabjai között volt egy ovális tál. Ennek a többitől eltért az alakja. Erről a tálról kétféle forrásból is hallottunk, és ez innen került elő.”

A brit nyomozó azt is elmondta, elképzelhetőnek tartja, hogy másik országban vagy országokban lehetnek még a Seuso-kollekcióhoz tartozó tárgyak: „A mai globális műkincspiacon el tudom képzelni, hogy bármelyik országban legyen a Seuso-kincsekből. Amiről konkrétan tudok, az egy bizonyos svájci gyűjtőnél lévő Seuso-tárgy.” – foglalta végül össze Richard Ellis.

De a svájci széfen kívül még pihenhetnek tárgyak, talán itthon is.

A nyomozóval készült exkluzív televíziós interjúnkat pénteken a Fehérvár Televízió Köztér című műsorában láthatják!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Az Országgyűlés a héten folytatja munkáját
  Az Országgyűlés a héten folytatja munkáját
 • Június utolsó hétvégéjén újra panorámabuszos és kisvonatos programok
  Június utolsó hétvégéjén újra panorámabuszos és kisvonatos programok
 • Székesfehérvár ad otthont a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósport-versenynek
  Székesfehérvár ad otthont a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósport-versenynek
 • Napközben előfordulhat zápor, esetleg zivatar
  Napközben előfordulhat zápor, esetleg zivatar

A hét embere

Eseménynaptár

 • Pelikán Fészek - logópályázatot hirdetett a Vörösmarty Színház
  Pelikán Fészek - logópályázatot hirdetett a Vörösmarty Színház
 • Horvát táncház a Kolo-val
  Horvát táncház a Kolo-val
 • Emlékezz és emlékeztess! - a holokauszt áldozataira emlékeztek
  Emlékezz és emlékeztess! - a holokauszt áldozataira emlékeztek
 • Eurómilliárdokba került a dízelbotrány a Volkswagennek
  Eurómilliárdokba került a dízelbotrány a Volkswagennek
 • Pénzügyminiszter - Folytatódik az adócsökkentés
  Pénzügyminiszter - Folytatódik az adócsökkentés
 • Növeli a kínai forgalmát a német vasút
  Növeli a kínai forgalmát a német vasút
 • Kiegyensúlyozottan teljesített a hazai ipar
  Kiegyensúlyozottan teljesített a hazai ipar
 • Egyre többen választják a szakképzést
  Egyre többen választják a szakképzést
 • Jóval több pénz jut oktatásra jövőre
  Jóval több pénz jut oktatásra jövőre
 • Szakminiszter - támogatni a magyar tulajdonú vállalkozásokat
  Szakminiszter - támogatni a magyar tulajdonú vállalkozásokat
 • Tovább bővült az új autók piaca
  Tovább bővült az új autók piaca
 • Csökkennek a közjegyzői díjak júliustól
  Csökkennek a közjegyzői díjak júliustól
 • Újabb béremelés az egészségügyben
  Újabb béremelés az egészségügyben