Partly cloudy22 °C
2019. szeptember 17. kedd Zsófia
Menü

Fejér megyei a legjobb magyar sajt!

Fejér megyei a legjobb magyar sajt!
(Fotó: Kiss László)

Egy baracskai sajtműhely terméke lett a győztes az idén novemberben megtartott I. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiválján, elnyerve a Magyar Sajtok Versenyének első helyezését.

A baracskai Csíz Sajtműhely az aranyéremnek köszönhetően részt vehet 2019-ben a világ egyik legrangosabb nemzetközi sajtversenyén, a Mondial du Fromage-on. A Csíz Sajtműhely egy házaspár, Kun Anita és Réthy György kezei alatt, száz négyzetméteren működik családi házuk alsó szintjén, itt készül a díjnyertes négyhónapos érlelésű, félkemény sajt is. „ Az érlelt sajt, amivel a versenyt megnyertük, rendkívül népszerű. Két éve készítjük. – mesélte Kun Anita miközben körbevezetett minket a patikatisztaságú helyiségekben, (és igen, természetesen a sajtokat is sorra kóstolhattuk). – Bár szerencsére nem is tudok olyat mondani a palettánkról, ami kevésbé lenne sláger az állandó vevőink körében.”

Anita és György örömmel dolgoznak együtt nap mint nap (Fotó: Kiss László)
Anita és György örömmel dolgoznak együtt nap mint nap (Fotó: Kiss László)

A délutánonként türelmesen várakozó sor a sajtműhely előtt, vagy a 2013. óta működő házhoz szállítás állandósult vevőköre persze már önmagában igazi sikerélmény a családi őstermelői vállalkozás számára. Egy szakmai versenyen való részvétel viszont egészen másfajta visszajelzés, ami segíti őket a fejlődésben. „Nem feltétlenül a dobogóra hajtottunk, hanem a minősítésre, a visszajelzésre. Hogy szakemberek mondják meg, mi az, amit jól csinálunk, és főleg mi az, amit nem! Nagyon maximalista ember vagyok, fontos, hogy a legjobb minőséget adjam ki a kezemből, akár egy dokumentumról, akár egy sajtról van szó. Most már pontosan tudjuk, hogy a 2019-es versenyre mit kell még javítanunk a sajton, amit majd viszünk a megmérettetésre. 2018-at arra fordítjuk majd, hogy kijavítsuk a hibákat, és olyat alkossunk, ami nem csak magyar, hanem európai viszonylatban is megfelel a nagy sajtkészítő nemzetek által megítélt színvonalnak.” Anita hisz abban, hogy bár jelenleg ez a szakma gyerekcipőben jár nálunk, előbb-utóbb Magyarország is beállhat a nagy sajtkészítő nemzetek sorába. Ehhez azonban egy mai magyar sajtkészítőnek a fél világot be kell járnia, hogy tudást szerezzen. Januárban a férjével együtt Ausztriába utaznak, hogy alpesi mesterektől tanuljanak, de részt vettek már francia szakemberek kurzusán is.

Az alapokat azonban a gyerekkorukból, a hétköznapi életből hozták magukkal. „Gyuri is és én is úgy nőttünk fel, hogy szüleinkkel együtt részt vettünk a lekvárfőzés, savanyúság eltevés, tökreszelés, borsófejtés mindennapos tevékenységében, és szülőként is indíttatást éreztünk arra, hogy amit lehet, itthon is saját kezűleg készítsünk el. És most már nem csak a háztartásban, hanem a munkánk során is: saját magunk főzzük még a lekvárt is a házi joghurtjaink alá. Képtelen lennék egy hipermarket vödrös termékét használni!”

A díjnyertes érlelt sajt négy hónapig készül (Fotó: Kiss László)
A díjnyertes érlelt sajt négy hónapig készül (Fotó: Kiss László)

Anita életében a sajtkészítés is a családi háztartás igényeit kiszolgáló hobbiként kezdődött 2009-ben. Magas sarkú, kosztüm, vállalati környezet egy multicégnél a fővárosban – így teltek a mindennapjai menedzserasszisztensként tizenöt éven át, mielőtt úgy döntött, hogy maximalizmusát, szenvedélyét kevésbé stresszes környezetben, sajtkészítéssel kamatoztatja. „ A volt kolléganőim közül többen máig nem értik, hogyan tudok vidéken, fizikai munkából élni. Pedig az adottságaimat ebben a környezetben ugyanúgy tudom kamatoztatni! Sőt, nincs ennél szabadabb környezet a fejlődésre és a kreativitásom kibontakoztatására! Nincsenek hátráltató tényezők, nem akadályoznak rosszindulatú kollégák, sem a munkahelyi hierarchiából adódó ellentmondások. Nincs határidő sem. A határ a csillagos ég, bármennyi féle recepttel kísérletezhetünk.”

A parenyica az egyik slágertermékük (Fotó: Kiss László)
A parenyica az egyik slágertermékük (Fotó: Kiss László)

Vevőkörük az elmúlt nyolc évben fokozatosan épült ki. „Úgy kezdődött, hogy vettem a piacon öt liter tejet, és abból készítettem a családnak fél kiló sajtot egy internetes recept alapján. A nagymamám is megcsinálta, az ő korukban mindennapos volt, hogy a vajat, a túrót, a sajtot, joghurtot, kefírt a háziasszony teszi le otthon az asztalra. Gondoltam, biztos nem lehet olyan bonyolult!” Az eredménnyel pedig a tejtermékekért rajongó család nagyon is elégedett volt, így Anita nem állt meg ennyinél. „Az ismeretségi körömben lassan elterjedt, hogy egyre több sajtot készítek, a kollégáim megkóstolták, lassanként kialakult egy kis felvevőpiacom. 2012-re a hobbim már gyakorlatilag másodállássá nőtte ki magát, minden szabadidőmben ezzel foglalkoztam.”

Végül 2013-ban döntött úgy Anita, hogy elég volt a multiból, beindították az őstermelői tevékenységet, és azóta egész nap ezzel foglalkoznak a férjével. Az első kis nyolc négyzetméteres műhelyből mára száz négyzetméter lett, kéthetente vállalnak házhoz szállítást a fővárosba, árulnak a biatorbágyi piacon, a baracskai műhely ajtaját pedig délutánonként kinyitják a vevők számára, akik érkeznek is töretlenül. „Már nagyon zaklatásnak éreztem a főváros állandó nyüzsgését, nem passzolt a habitusomhoz – összegezte Anita. – Ez a tevékenység annyira megnyugtató! Minden fehér, tiszta, a tej kellemes meleg, finom amit készítünk belőle, szól a zene közben. A férjemmel közösen kialakítottuk a napirendünket, nem függünk senkitől, és ráadásul egész nap együtt lehetünk. Nekünk ez így jó!”



Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

  • Még lehet bérleteket válltani a Vox Mirabilis Kamarakórus hangversenysorozatára
    Még lehet bérleteket válltani a Vox Mirabilis Kamarakórus hangversenysorozatára
  • Varsóban tartották a számítógépes programozók legnagyobb európai versenyét
    Varsóban tartották a számítógépes programozók legnagyobb európai versenyét
  • Ötezer doboz cigarettát találtak egy német rendszámú teherautó alvázában
    Ötezer doboz cigarettát találtak egy német rendszámú teherautó alvázában
  • Hungarikum együttes A Szabadművelődés Házában
    Hungarikum együttes A Szabadművelődés Házában
  • Nőtt az illegális bevándorlás valamennyi Európába tartó migrációs útvonalon
    Nőtt az illegális bevándorlás valamennyi Európába tartó migrációs útvonalon
  • Nagy lépést tett a környezetvédelemért a Pécsi Tudományegyetem
    Nagy lépést tett a környezetvédelemért a Pécsi Tudományegyetem
  • Székesfehérváron is sok program lesz a Kulturális Örökség Napjain
    Székesfehérváron is sok program lesz a Kulturális Örökség Napjain
  • Még mindig keresnek egy eltűnt férfit Spanyolországban
    Még mindig keresnek egy eltűnt férfit Spanyolországban

Eseménynaptár

  • Lendületben van az építőipar
    Lendületben van az építőipar
  • Digitálisan nézhető a felújított János vitéz
    Digitálisan nézhető a felújított János vitéz
  • Nem ugrott meg a nyelvvizsgára jelentkezők száma a felsőoktatási felvételi szigorítása miatt
    Nem ugrott meg a nyelvvizsgára jelentkezők száma a felsőoktatási felvételi szigorítása miatt
  • Megnyílt az Alba Innovár 2
    Megnyílt az Alba Innovár 2
  • Folytatódik az M7-es autópálya felújítása
    Folytatódik az M7-es autópálya felújítása
  • Nagy a mozgolódás az étel- és italautomaták piacán
    Nagy a mozgolódás az étel- és italautomaták piacán
  • Október 6-ig lehet pályázni növényekre Székesfehérváron
    Október 6-ig lehet pályázni növényekre Székesfehérváron
  • Székesfehérvár is csatlakozott az Európai Mobilitási hét programjaihoz
    Székesfehérvár is csatlakozott az Európai Mobilitási hét programjaihoz
  • Gumicsónakkal próbáltak Magyarországra szökni a Tiszán át
    Gumicsónakkal próbáltak Magyarországra szökni a Tiszán át