6 évnél régebbi cikk

Miért éri meg péntek éjfélig kötelező biztosítást váltani?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Paula Smith Insurance
Miért éri meg péntek éjfélig kötelező biztosítást váltani?

Péntek éjfélig várhatóan mintegy 160 000-en váltanak kötelező biztosítást Magyarországon, ennek nagyjából az egynegyedét az utolsó héten kötik. Ha te is abba a 40 000-be tartozol, aki érintett, de még nem csinált semmit, elmondjuk, hogy miért éri meg legalább megnézni a biztosítási alkuszok ajánlatait.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) díja átlagosan 26 százalékkal emelkedik 2018-tól. Ez kb. 5-8 ezer forintos emelkedést jelent biztosításonként, így a baleseti adóval növelt összeg átlagdíja 21 800 forint körül alakul. A Netrisk.hu a nála eddig leadott több mint 30 ezer megrendelés összegzése alapján közölte: továbbra is három biztosító, a K&H, az Allianz és az Union köti az év végi évfordulós szerződések csaknem kétharmadát, ez a sorrend a kampány végéig érdemben nagy valószínűséggel már nem változik. A Biztosítás.hu adatai szerint az országban összesen 910 000 autós lenne érintett az évfordulós váltásban, de közülük csak 160 000-en élnek a lehetőséggel. Pedig akár annál többet is meg lehet takarítani, amennyi a díj várható emelkedésének az összege. Extrém esetben pedig akár teljesen ingyenesre is ki tudjuk hozni a következő évi kgfb-t.

Mielőtt erre rátérnénk, lássuk, hogyan állnak a fehérváriak a kgfb-váltással ebben a szezonban:

A videóból is látszik, hogy Fehérvár és az ország - mint mindenben - kgfb-kérdésben is két részre szakadt: a hűséget esküszőkre és a spórolni vágyókra.

Bár a biztosítást biztosítótársaságokkal kötjük, de ma már direkt kapcsolatunk a szerződésben foglalt díj kiegyenlítéséig nincs a társasággal. A szerződő felek közé ugyanis beékelődött a biztosítási alkusz. 

Magyarország két legismertebb online biztosítási alkusza a Netrisk.hu és a Biztosítás.hu. Aki ezeknél néz körül, amikor valamilyen biztosításra van szüksége, azt mindkét cég igyekszik mindenféle kedvezményekkel magához édesgetni - a konkurencia kárára. Talán mondani sem kell, hogy ebből a versenyhelyzetből az ügyfelek is jócskán profitálhatnak. Az egyik legnagyobb biztosítási ámokfutás hagyományosan év végén esedékes, amikor rengeteg (de mégis egyre kevesebb) autós kötelező biztosítása jár le. 

Miért év végén köti mindenki a kötelező biztosítást?

Ennek oka, hogy a 2010. január 1-je előtt kötött szerződések esetében a naptári évet kell érteni a biztosítás időszaka alatt, azaz december 31. a évforduló napja. Mivel a kgfb-szerződések határozatlan időtartamúak, ezért az autótulajdonosokat voltaképpen semmi nem kényszeríti arra, hogy időről időre felülvizsgálják a biztosítótársasággal kötött szerződésüket: a sárga csekkek jönnek negyedévente vagy csak egyszerűen levonják a megfelelő időpontban a számlájukról a biztosítási összeget.

Mivel azonban autókat 2010 is után is vásároltak/vásárolnak az emberek - sőt, a 2010 előtt vásároltakat is eladják -, ezért folyamatosan csökken azoknak a száma, akik az év végi kgfb-őrületben érintettek. Idén ez már csak 910 000 gépjármű tulajdonosát érinti, jövőre pedig még kevesebben lesznek, mivel a 2010. január 1-je után kötött szerződések esetében a biztosítási időszak a kockázatviselés kezdetét követő 1 év. Tehát ha valaki március 10-én kötötte meg az új autójára a kötelező biztosítást, annak a rá következő év március 10-ig van érvényes biztosítása, azaz ekkor tud biztosítót váltani, ha szeretne. 

Hogyan járhatsz jól a kgfb-váltással?

Először is: könnyen elképzelhető, hogy amikor megkötötted a szerződésedet, még az a társaság volt a számodra legkedvezőbb, akihez azóta is tartozol, de azóta már jött néhány jobb feltételt garantáló cég vagy konstrukció. Tehát ha bármely biztosítási alkusz portálján körülnézel, még az is előfordulhat, hogy bár az összes 2018-ra érvényes biztosítás átlagosan 5-8 ezer forinttal emelkedett, te mégis a régen megkötöttnél olcsóbb biztosításra bukkansz. Ennek az oka pedig igen egyszerű: ez nem az a műfaj, ahol a hűséget díjazzák. Itt akkor jársz jól, ha évről évre legalább az esélyét megadod annak, hogy megtudd: van-e kedvezőbb ajánlat számodra vagy sem.

A biztosítási alkuszok honlapjain a gépjármű és a személyes adatok megadása után az összes szóba jöhető ajánlat között válogathatsz, így viszonylag gyorsan kiderül, hogy megéri-e váltani vagy sem. Érdemes megfontolni a váltást egy olyan esetben is, ha például az éppen futó biztosítás és az alkusz által kínált legolcsóbb biztosítás közötti eltérés csak néhány száz vagy ezer forint, akár pluszban is. Azaz az új biztosítás valamivel drágább lenne, mint az aktuális szerződésünkben rögzített ár. Az esetleges megfontolás oka, hogy az alkuszcégek - ahogy már említettük - őrült versenyben vannak egymással. Ennek érdekében pedig mindenféle kedvezményeket vetnek be, csak azért, hogy rajtuk keresztül kössünk szerződést, és ne egy másik oldalon keresztül.

Az egyik ilyen alkuszcég például kedvezményes tankolásra jogosító pontgyűjtő kártyát ad a rajtuk keresztül kötött szerződések mellé. Ennek lényege, hogy ha egy bizonyos benzinkúton tankolunk, akkor a kártya felmutatása esetén literenként 8 ft kedvezményre vagyunk jogosultak. Ha havonta csak egy -  a kisautó 35 literes benzintartályával számolva - telitank benzint használunk el, akkor könnyen kiszámolható, hogy alkalmanként egy litert ingyen kapunk. Ez egy évben 12 liter ingyen benzin, azaz mai árfolyamon számolva kb. 4200 forintot spóroltunk meg. Mivel a kedvezménykártya visszavonásig érvényes, ezért a kgfb-szerződésünk lejárta után is használhatjuk, tehát akár a rákövetkező években is nyugodtan számolhatunk ezzel az összeggel. 

Így könnyen kalkulálhatunk úgy, hogy bár egy 3000 ft-tal drágább kötelező biztosítást kötöttünk, összességében az első évben mégis egy ezressel beljebb vagyunk, ha valóban csak városi autózásra használjuk a járgányunkat. A második, harmadik, sokadik évben pedig már tisztán 4200-zal számolhatunk és így tovább. Ha pedig ennél többet autózunk, egy ilyen kártya simán visszahozhatja akár a biztosítási díj összegének felét vagy az egészet is. És azért azt se felejtsük el, hogy a benzinárak jellemzően inkább emelkedni szoktak, mint csökkenni.

A kedvezményes benzinkártya csak egy azok közül a kedvezmények közül, amik alanyi jogon járnak, vagy választhatóak, ha a kiszemelt alkusznál szerződünk. Érdemes tehát nemcsak a számla végösszegét nézni, hanem erősen számolgatni ezeket is, amikor kötelezőt biztosítót váltunk. És még senki nincs lemaradva semmiről: péntek éjfélig lehet bogarászni, számolgatni.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek