Clear sky21 °C
2019. október 23. szerda Gyöngyi
Menü

Hogyan tároljuk digitális fotóinkat?

Hogyan tároljuk digitális fotóinkat?
Ne bízzuk a véletlenre családi fotóinkat, mentsünk rendszeresen! (Fotó: airmore.com)

Már megint, vagy még mindig okostelefon. Annyi mindent tudnak ezek a kütyük, annyi mindenre használhatóak, és persze használjuk is, hogy felsorolni nehéz. Azonban egy kiemelkedő terület van, melyet teljes mértékben letaroltak a telefonok, az pedig nem más, mint a kompakt digitális fényképezőgépek szegmense.

A mai átlagfelhasználó nagyon sokat fényképez. Lassan ott tartunk, mint a kínai turisták: mindent le akarunk fotózni. És le is fotózunk. Erre jó példa a Facebook, de ne általánosítsunk. Nyilván nem csak a Facebookra meg az Instagramra fotózunk. Rég volt már az, hogy a telefonnal csak homályos, életlen, pici képeket lehet készíteni.

Az sem véletlen, hogy ha körülnézünk a szaküzletekben vagy a webshopokban, akkor azt látjuk, hogy a digitális fotógépek piaca teljesen átalakult. Az olcsóbb, kompakt kategóriába tartozó gépek teljesen kikoptak. A helyüket átvették a telefonokba integrált, jobbnál jobb minőségű fényképezők. Azt láthatjuk például, hogy a neves gyártók a komolyabb modelljeikbe már 13 megapixel feletti lencséket szerelnek, de nem ritka a 20 megapixel, és a dupla lencsés kivitel sem, mint ahogy a lézeres távolságmérésen alapuló fókuszálás sem.

Sőt, ha kicsivel százezer forint fölé célzunk, akkor már Leica lencsével felszerelt, telefonos fényképezőt is vehetünk, melyek már-már a nagy fotómasinák belépő modelljeinek a minőségével vetekednek. Persze tudom, nem minden a megapixelek hajszolása, de ettől függetlenül a technika ott tart, hogy ezekkel a telefonos fényképezőgépekkel, főleg, ha még értünk is a kezelésükhöz, igen komoly fotókat is készíthetünk.

Az már a fantáziánk dolga, hogy a gyerkőcöt vagy a karácsonyfát, esetleg a Fő utca színpompás látványát fotózzuk. Azonban arra sokan nem gondolnak, vagy ha mégis, akkor már túl későn, hogy vajon a telefonnal lőtt képek, mennyire is vannak biztonságban a telefonon?

Adatbiztonság

A fenti kérdésre a válaszom egyértelmű, semennyire sem! Nagyon sok ügyféllel találkoztam már, és gyanítom, fogok is még, akik azért jöttek az Excom-ba, hogy segítsünk nekik, mert a memóriakártyán vagy a notebookon tárolt fotók eltűntek. Sajnos igen gyakori eset, és hozzá kell tennem, hogy az esetek zömében nem is nagyon van megoldás arra, hogy visszavarázsoljuk a fotókat.

Egészen addig van jó eséllyel lehetőség a csodára, hogy meg legyenek a fotók, amíg mi, saját kezűleg, mondjuk egy véletlen folytán töröltük a képeket. Én éppen így jártam a nyaralásunk alatt, de annyira nem aggódtam, majd mondom miért nem. Azonban ha az adattároló hibásodott meg, akkor szinte biztosra vehetjük, hogy a rajta tárolt fotóknak és vele együtt az emlékeknek is annyi. De, hogy ne így legyen, adok néhány tippet, melyek nem feltétlen kerülnek hatalmas összegbe, ellenben rettentően praktikusak és főleg biztonságosak.

Használjunk megbízható minőségű memóriakártyát!

Lehet, ez most elsőre furán hangzik, de igen gyakori a hamisított, kínából származó, látszólag jó minőségű ál-márkás memóriakártya, pendrive. Tudom, sőt, már erről is beszéltünk, hogy nem minden bóvli, ami Kínából származik, de azért akadnak kivételek. Az ilyen gagyi adattárolókat jellemzően a szlovák bejegyzéssel működő, de magyar nyelvű, kevésbé ismert webshopokból lehet beszerezni.

Elsőre nehéz is megmondani, hogy hamisítvány, de azért a szakavatott kezekben hamar kiderül, hogy az. Inkább vásároljunk megbízható nagy cégektől vagy helyi ismert kereskedőktől, lehet kicsivel drágábbak, de tuti nem árulnak gagyit. Ez már csak azért is fontos, mert a flash alapú adattárolók, ilyenek a memóriakártyák és a pendrive-ok, egyébként sem a hosszú élettartamukról híresek.

A memóriakártya és a pendrive nem hosszútávú adattároló

Mint azt már írtam, ezek a eszközök nem arra lettek kitalálva, hogy azokon tároljuk életünk legféltettebb adatait. Még a megbízható minőségű darabok is igen gyorsan tönkre tudnak menni. Ezeket arra találták ki, hogy a digitális dolgainkat A-ból B-be elvigyük. Tehát adat mozgatásra jók, de hosszútávú tárolásra alkalmatlanok. Az élet legváratlanabb pillanataiban képesek szempillantás alatt elromlani. Viccesen szólva azt szoktam mondani, hogy egy erősebb napkitörés simán lenullázhatja őket. És persze ilyenkor az adat visszaállítás kis eséllyel játszik.

Hogyan tároljuk digitális fotóinkat?

PenDrive, memóriakártya: nem valók hosszútávú adattárolásra.

Mentsünk több helyre!

Az egyik legtutibb megoldás, ha nem csak egy helyen, hanem legalább kettő, de akár három különböző helyen is tároljuk adatainkat. De mik is legyenek ezek a különböző helyek?

Az egyik mindenképpen legyen egy fizikai külső adattároló. Nem pendrive, hanem például egy külső, USB csatolós merevlemez. Mostanság már egészen elérhető árban vannak ezek az eszközök, 15.000 forinttól már beszerezhetőek. Ha nem akarunk hosszú időket tölteni a másolgatással, akkor olyan típust keressünk, amelyik már USB 3.0 csatlakozós, ezekkel sokkal gyorsabb az adatok, fotók másolása.

A második legyen a számítógép vagy notebook, már ha van tárhely bőven a gépben. Ez azért praktikus, mert így igény szerint, bármikor kényelmesen és gyorsan elérhetőek a képek. Ha szeretnénk egyet-egyet kinyomtatni vagy mailben csatolva küldeni, esetleg megosztani a Facebookra, akkor nem kell kutatni a külső meghajtót. Szóval ez az igazi kényelem. A harmadik pedig legyen egy felhő alapú tárhely. Na, itt álljunk meg egy picit.

Adattárolás a felhőben

Míg az első kettő opciót az emberek zöme ismeri vagy legalább hallott róla, hogy van ilyen, addig a felhő alapú (Cloud) adattárolásról vagy nem is hallottak, vagy élből elutasítják. Ez érdekes, és nem is tudom hova tenni az elutasítás tényét, talán a tudatlanság és az információ hiány végett alakult ki ez a gondolkodás, és ezen van még mit győzködni a felhasználókat.

Mikor ezt az opciót szoktuk javasolni itt az Excomban az ügyfeleknek, akkor igen gyakran látom a szemükben a bizalmatlanságot. Már hogy nem a mi irányunkban, hanem magával a felhő tárhellyel kapcsolatban. És amikor megkérdezem, hogy, de hát a mail címe, amivel levelezik és amit ott tárol az is a felhőben van, akkor csodálkoznak, mint ahogy azon is, hogy a Facebookra feltöltött képeink is tulajdonképpen egy internetes alapú tárhelyen tárolódnak. És ezekkel sincs gond, mindig ott vannak, kéznél vannak, megbízhatóan működnek. Sőt, még az adatbiztonsággal sincs gond. Akkor miért ne használnánk?

Ezekből a felhő tárhelyekből is van sok. Ha a nagyokat említem, akkor totálisan megbízhatóak és stabilak. Ilyenek a Google Drive, a Micrsoft OneDrive tárhelye vagy a Dropbox, esetleg az Apple iCloudja, hogy csak a nagyokat említsem. Én nem nagyon hallottam még olyan esetről, hogy lett volna ezekkel bármilyen probléma, és elvesztek volna az oda feltöltött képek. Ezekre igen kényesen ügyelnek a szolgáltatók.

A felhő tárhelyek használata a biztonságon túl hatalmas kényelmet is nyújt a felhasználóknak. Szinte kivétel nélkül van ezeknek a szolgáltatóknak okostelefonos alkalmazásuk, melyek azért rettentően ügyes megoldások, mert a sok funkció közül, melyet tudnak, a legfontosabb, hogy a fotók mentését meg tudják oldani a háttérben az általunk előre beállított paraméterek alapján automatikusan. Ez hatalmas segítség. Aki sokat fotózik és élete egy rohanás (Kinek nem ilyen az élete?) az tudja, hogy igen gyakran még arra sem jut idő, hogy rendszeres időközönként mentsük a dolgainkat. De erre itt a lehetőség, melyet nekem például megtesz a OneDrive androidos alkalmazása. Automatikusan, külön kérés nélkül, azonnal, amint csatlakoztam egy Wi-Fi-hez - hogy ne a drága a mobilnetem fogyjon - feltölti a netes tárhelyre a telefonnal készült fotóimat.

Hogyan tároljuk digitális fotóinkat?

A legnépszerűbb és talán a legkönnyebben kezelhető felhő tárhelyek: OneDrive, DropBox, GoogleDrive, iCloud

És ez az a pont, amikor nem kaptam agytubákot, mikor a nyáron egy kevésbé kipihent pillanatomban véletlenségből kitöröltem a telefonom teljes Galériáját. A fotóim egésze ott csücsült az internetes feltöltés révén a OneDrive tárhelyen, így azok a fotók sem vesztek el, amiket otthon még nem volt lehetőségem áttölteni a külső merevlemezemre.

Ezeknek a Cloud tárhelyeknek a használata persze nem minden esetben ingyenes, de az alapbeállítások, pár GB tárhellyel általában ingyen használhatóak. Ez pont arra elég, hogy a heti, havi mennyiséget ott tároljuk, amíg nincs időnk elvégezni a konkrét adatmentést. Ha ennél többet szeretnénk használni, akkor azért már havi díjat kell fizetnünk, melyet online tudunk megtenni a szolgáltató oldalán. Azonban kétségbe nem kell esni, mert ezek a havi díjak nem túl vaskosak, sőt, mondhatom, hogy egy átlag felhasználó számára sem megterhelő, főleg ha figyelembe vesszük az általa kapott kényelmet és biztonságot.

Adatmentés, adatmentés, adatmentés!

Nem lehet elégszer a felhasználók fülébe rágni az adatmentés fontosságát. Sajnos nagyon sokan a saját kárukon tanulják meg, hogy ez mennyire is fontos digitális világunkban. Anno, 50 évvel ezelőtt nagyanyáink leírták egy papírfecnire a süti receptjét, beragasztották egy spirál füzetbe és betették a sublót aljába. Meg is volt mindig. Nálunk még a mai napig használatban van egy ilyen receptes gyűjtemény, de napjainkban már nem ez a tendencia.

Mindenki, mindent elektronikusan jegyzetel, digitálisan ír és fotóz. De a gépek nem feltétlen adnak 100% -os biztonságot. Azt továbbra is nekünk, embereknek kell megtennünk. Így aztán nem marad más, mint hogy gondolunk arra, hogy a memóriakártya, a külső merevlemez is elromolhat, a telefonunkat elhagyhatjuk és az internet pedig akadozhat. Így ha tutira akarunk menni, és szeretnénk az unokáinknak is megmutatni majd a dédi digitális fotóalbumát, akkor rendszeresen végezzünk adatmentés, nem is egy, hanem legalább három különböző helyre.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Vári Kovács Ágnes kiállítása a Kisfaludi Közösségi Házban
  Vári Kovács Ágnes kiállítása a Kisfaludi Közösségi Házban
 • Alkotónap lesz szombaton a Rác utcában
  Alkotónap lesz szombaton a Rác utcában
 • Megkapták megbízóleveleiket az önkormányzati képviselők
  Megkapták megbízóleveleiket az önkormányzati képviselők
 • Korrekt együttműködésre törekszik a kormány a fővárossal
  Korrekt együttműködésre törekszik a kormány a fővárossal
 • Korszerűsítik a debreceni vasútvonalakat
  Korszerűsítik a debreceni vasútvonalakat
 • Rekordszintű lesz az idei ukrán gabonatermés
  Rekordszintű lesz az idei ukrán gabonatermés
 • MTV-díjátadó - Király Viktor képviseli Magyarországot
  MTV-díjátadó - Király Viktor képviseli Magyarországot
 • Tízből négy vezető nő az Európai Bizottságban
  Tízből négy vezető nő az Európai Bizottságban

Eseménynaptár

 • Több ezer ember nem kapott idén visszajárót
  Több ezer ember nem kapott idén visszajárót
 • Bevásárol e-autó-töltőkből az állam
  Bevásárol e-autó-töltőkből az állam
 • Katonai konvojok közlekednek hétvégén
  Katonai konvojok közlekednek hétvégén
 • Megtiltják az elektromos rollerek használatát Prágában
  Megtiltják az elektromos rollerek használatát Prágában
 • Újrahasznosítják a Mount Everesten hagyott szemetet
  Újrahasznosítják a Mount Everesten hagyott szemetet
 • Összement az ózonlyuk
  Összement az ózonlyuk
 • Schengeni övezet - Horvátország teljesítette a feltételeket
  Schengeni övezet - Horvátország teljesítette a feltételeket
 • Zaporizzsjába indít járatot a WizzAir
  Zaporizzsjába indít járatot a WizzAir
 • Csütörtökön nyílik a Leonardo-életműkiállítás a Louvre-ban
  Csütörtökön nyílik a Leonardo-életműkiállítás a Louvre-ban
 • Elérhető közelségbe került a Brexit
  Elérhető közelségbe került a Brexit
 • Behúzza a féket az Audi
  Behúzza a féket az Audi
 • A forradalom hőseire emlékezünk
  A forradalom hőseire emlékezünk
 • HÍRADÓ 2019. október 22.
  HÍRADÓ 2019. október 22.