6 évnél régebbi cikk

5 hiba, amit a halálos ágyukon fekvők másképp csinálnának, ha újrakezdhetnék!
·Életmódcoaching·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
5 hiba, amit a halálos ágyukon fekvők másképp csinálnának, ha újrakezdhetnék!
·Életmódcoaching·Utolsó frissítés: undefined

Csináld másképp, hogy ne kelljen megbánnod semmit!

Talán ijesztőnek tűnik, hogy a születés ünnepe felé közeledve halálos ágyról olvasol.... De tudod mit? Fordítsuk meg a dolgot! Pont a születés, ha úgy tetszik újjászületés, megújulás vagy épp az évzárás, évkezdés a legjobb alkalom arra, hogy magadra, magadba is figyelj. Hogy feltedd magadnak a kérdést, te mit csinálsz hasonlóan? És vajon te mit bánnál meg?

Bármelyik gondolatban ismersz majd esetleg magadra, két mesés hírem van!

  1. Te messze jobb helyzetben vagy, mint a cikkben szereplők, hiszen te még élsz! 
  2. Ha már tudod, mások mit bántak meg, és azt is tudod, hogy Te mennyiben élsz hasonlóan hozzájuk, nálad a változtatás lehetősége! 

Bronnie Ware hosszú évekig dolgozott hospice nővérként. Életkönyv című munkájában gyűjtötte össze mindazt, amit az utolsó útra készülőkkel beszélgetve megtanult tőlük. 

„Olyan emberek voltak a pácienseim, akik hazamentek meghalni. Az életük utolsó 3-12 hetében voltam mellettük. Az emberek hatalmasat fejlődnek, amikor szembesülnek a saját halandóságukkal. Megtanultam, hogy soha nem szabad alábecsülni valakinek a fejlődési képességét. Néhány változás egészen elképesztő volt… Miután a pácienseim átélték a legkülönfélébb érzelmeket: a tagadást, a félelmet, a haragot, a bűntudatot, még több tagadást és végül az elfogadást, mielőtt elmentek, végül mindannyian megtalálták a békéjüket. Kivétel nélkül mindenki.” - írta.

Olvasd el mi az, az 5 dolog, amit ezek az emberek másképp csinálnának,ha újrakezdhetnék! Részletek Bronnie blogjából:

  1. „ Bárcsak lett volna bátorságom azt az életet élni, amire igaziból vágytam, ahelyett az élet helyett, amit mások vártak tőlem!”

    Ezt sajnálták a legtöbben. Amikor az emberek szembesülnek azzal, hogy az életük végéhez értek, és visszatekintenek, kristálytisztán látszik, mennyi megvalósulatlan álmot hagynak hátra. A legtöbb ember az álmai felét sem váltja valóra, és csak a halálos ágyán szembesül vele, hogy ez azoknak a döntéseknek a következménye, amelyeket ő maga hozott, vagy nem hozott meg.

    Nagyon fontos, hogy legalább néhány álmodat megpróbáld megvalósítani az utadon. Amikor elveszíted az egészséged, akkor már késő. Az egészség olyan szabadság, aminek csak nagyon kevesen vannak tudatában – egészen addig, amíg el nem veszítik.
     
    2. „Bárcsak ne dolgoztam volna olyan keményen!” 

    Ezt minden férfi páciensen megbánta. Lemaradtak a gyerekeik gyerekkoráról és arról, hogy a partnereik mellett legyenek. A nők is gyakran sajnálkoztak emiatt. De mivel ők az idősebb generáció tagjai voltak, a legtöbbjük nem kenyérkeresőként, hanem háztartásbeliként dolgozott. Az összes férfi, akit ápoltam, egytől egyig mélyen sajnálta, hogy olyan sok időt töltött a munkahelyi taposómalomban.

     Az életviteled egyszerűsítésével és tudatos döntésekkel elérheted, hogy ne legyen szükséged akkora jövedelemre, mint amekkorára gondolod, hogy szükséged van. És ha több helyet csinálsz az életedben, egy boldogabb, és az új lehetőségekre még inkább nyitott emberré válhatsz.

    3. „Bárcsak lett volna elég bátorságom kifejezni az érzéseimet!”

    Sokan elnyomták az érzéseiket annak érdekében, hogy békét tartsanak másokkal. Ennek eredményeként megelégedtek egy középszerű léttel, és sosem váltak azzá, akivé igazán válhattak volna. Számos betegségnek ez a keserűség és harag az eredője.

    Bár eleinte az emberek furcsán reagálhatnak, ha őszintébben kezdesz kommunikálni velük, egy idő után a kapcsolat egy teljesen új és egészségesebb szintre emelkedik. Így vagy úgy, de megszabadulsz egy egészségtelen kapcsolattól az életedben. Bárhogy is alakul, a végén nyersz.

    4. „Bárcsak ápoltam volna a kapcsolatot a barátaimmal!”

    Nagyon sokan sajnálták, hogy nem áldoztak a barátságok ápolására annyi időt és energiát, amennyit ezek az emberi kapcsolatok megérdemeltek volna. Mindenkinek hiányoznak a barátai, akkor, amikor haldoklik.

    Manapság az egy nagy közös probléma, hogy a barátságok kikopnak az életünkből. De amikor szembe kell nézned a közelgő haláloddal, az élet fizikális részletei semmivé lesznek. Persze, az emberek szeretnék ilyenkor a pénzügyeiket is rendezni, odaadni a vagyonukat azoknak, akiket szeretnek, de általában túlságosan betegek, és fáradtak ahhoz, hogy sikerüljön menedzselniük ezt a feladatot. Ugyanakkor tudják, érzik, hogy nem a pénz vagy a státusz hordozza a jelentőségüket.

    A végén minden a szeretetről és a kapcsolatokról szól. Ez minden, ami marad a végén: szeretet és a kapcsolatok.
     
     5. „Bárcsak megengedtem volna magamnak, hogy igazán boldog legyek!”
     
    Ezt meglepően sokan említették. Csak a végén ismerték fel, hogy a boldogság, az egy választás. Az életükben beleragadtak a régi mintákba és szokásokba. A változástól való félelem helyett inkább úgy tettek, mintha elégedettek lennének. Miközben mélyen belül önfeledt kacagásra és bolondozásra vágytak.

    Amikor ott fekszel a halálos ágyadon, akkor az, hogy mit gondolnak rólad mások, a legkevésbé sem foglalkoztat. Milyen csodálatos lenne, ha még az életünk során megengednénk magunknak az önfeledt boldogságot! 

 
Hogy vagy? Magadra ismertél néhány pontban? Szerintem nem vagy egyedül, de semmi okod szégyenkezni, viszont elmélkedni, tanulságot levonni és változtatni annál inkább érdemes! 

Használd ki, hogy pár nap most a családról, barátokról, és rólad szól majd! Hagyd, hogy megérjenek benned a most elvetett gondolatok! A válaszok mindig bennünk vannak, és ha elcsendesedsz, ha fülelsz, hallani fogod őket. Néha kicsit nagy a zaj bennünk, ilyenkor segíthet egy külső kísérő, például egy coach.

Ha pedig megvannak a válaszok, a "hogyanok", és változtatni akarsz: ne várj az új évre, változtass most!
 
„Az élet egy választás. Ez a TE életed. Válassz tudatosan, válassz bölcsen, válassz őszintén. Válaszd a boldogságot!” Bronnie Ware

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek