6 évnél régebbi cikk

Fodor Anikó kezei között textilangyalok kelnek életre
Fodor Anikó kezei között textilangyalok kelnek életre

Nincs ember, aki ne örülne egy aranyos plüssállatnak, vagy egy egyedi készítésű babának. A boltban kapható „tucat-játékok” helyett szívet melengetőbb, ha mi magunk készítünk el egy személyre szóló textil-ajándékot - saját fantáziánk szerint.

Egy gyönyörű babát kaptam karácsonyi ajándékként az egyik kettlebelles tanítványomtól, Elemértől. A tündérszárnyas, fekete hajú szépséget, mely kezében egy kettlebellt tartott, Eli felesége, Fodor Anikó készítette nekem – rólam (elvileg, mert valójában sokkal jobban néz ki nálam).

Ezt a babát kaptam ajándékba Anikótól és Elemértől (Fotó: Temesvári Márta)

Annyira meglepett ez a baráti gesztus, hogy majdnem elsírtam magam. Mert ugye ajándékot venni lehet (és az ember akkor nagyon örül, akármilyen apróságot is kap, legyen az egy csoki vagy egy szál virág, mert gondoltak rá, örömet akartak okozni neki), de egy saját készítésű ajándék, amiben látszik a sok munka, idő, amit rá fordítottak, az nagyon meg tudja hatni az embert. (Legalábbis engem.)

Ezért döntöttem el abban a pillanatban, hogy egy cikket írok a babavarrásról, mert nincs is jobb annál, mint személyre szabott ajándékot adni szerettünknek. A textiljátékok, plüssfigurák pedig mindig is a népszerű ajándékok közé tartoztak. – Ezért is hasznos, ha megtanuljuk az elkészítésüket!

Anikó egyik saját készítésű babája (Fotó: Babák Ancsitól facebook oldal)

Anikó hat évesen kapta élete első babáját. A Jézuskának címzett levélben "görbe lábú" babát kért, ami csecsemő babát jelentett nála. A fa alatt természetesen ott lapult a vágyott játék, s onnantól Lencsinek sok mindenre szüksége volt...

Apai nagyapja férfi szabóként dolgozott. Sajnos a papa Anikó kilenc éves korában meghalt, ám az addig vele töltött idő elég volt ahhoz, hogy a „kislány” megérezze a varrás varázsát.

Anikó egy kiállításon, melyen az általa varrt játékokat is bemutatták (Fotó: Babák Ancsitól Facebook oldal)

„Láttam, hogy egy szép dolog, például egy öltöny az első lépéstől az utolsóig miként készül el, amit aztán a hétköznapi ruhában érkező megrendelő büszkén nézeget magán az ember nagyságú tükör előtt. Kislány szemmel is feltűnt mennyire elegánssá váltak a "bácsik".” – mesélte – „Nagyapám megtanított befűzni a tűbe és csomót kötni a cérna végére. Maradék anyagokat kaptam tőle, s miközben ő varrt a lábbalhajtós Singer gépén, én mellette egy kis sámlin öltögettem. Néha felvett az ölébe, megmutatta hogyan teker cérnát az orsóra vagy tekerhettem a kézi hajtót és nézhettem, hogy fúródik a tű az én közreműködésemmel a gyönyörű drága szövetbe.”

Anikó – bár 24 éve személyi asszisztensként dolgozik –, az elmúlt évek alatt hobbiszinten sok mindent varrt magának, a családnak, barátoknak. Babaruhát, asztalterítőt, párnát, szoknyát, ruhát, mellényt, később kisfiának ruhát, játékfigurákat, kutyaruhát, kutyafekhelyet. Náluk nem gond a cipzár csere, a nadrág-felhajtás, szűkítés, új zseb bevarrása. (S, hogy ezeket ő el tudja végezni, rendkívül pénztárca-kímélő is!)

 "Varródoboz" (Fotó: Babák Ancsitól facebook oldala)

A fehérvári hölgy az évek során folyamatosan fejlesztette varrástudását a könyvek és az Internet segítségével. Legutóbb elvégezte a Jenka Stílus Iskola egy éves textiljáték készítő tanfolyamát, ahol Somogyi Brigittától többek között megtanulta a tervezést és a különböző alapanyagokkal való precíz munkafolyamatokat. Itt készített először többek között Waldorf babát, ami tiszta gyapjúból és csak természetes alapanyagokból készül.

„Ezek drága alapanyagok. Ezért először ezzel a jelleggel, de más tömőanyaggal készítettem első saját tervezésű babámat a fiam unokahúgának.” – mondta – „Első ajándékom számára egy "nyünyükés" takaró volt nyuszi fejjel, finom babyplüss anyagból, amit szeretettel ölelget elalváskor. Ez a „játék” biztonsági szemmel és orral készült, ami azt jelenti, hogy nem eltávolítható, tehát egészen kicsi gyermek is nyugodtan használhatja.”

"Nyünyükés" takaró (Fotó: Babák Ancsitól facebook oldala)

Anikó elárulta, hogy  amikor egy ötlet megszületik, akkor mindig megnézi, hogy otthon milyen anyagok állnak rendelkezésére, és ahhoz vásárol még textíliákat kiegészítésként. A kinőtt vagy divatból kiment ruhákból mindig megtartotta a szép színű, jó minőségű anyagból készülteket. Ilyenkor ezekből is válogat, sőt néha a látványukból születik az ötlet.

Anikó számára egyébként szinte bármi inspiráló lehet. Egy anyag, egy szín, egy alkalom vagy egy kérés. Számára a szabásminta elkészítése a legnehezebb. Az Interneten nagyon sok minta található, ezekből is merít ötletet a testrészek formájára, nagyságára és arányaira vonatkozóan. Aztán megrajzolja a saját elképzelése szerinti sablont.

Legutóbb karácsonyra angyalkákat készített: a szokásostól eltérően nem „ducikat”, hanem kicsit megnyújtott végtagúakat, ezáltal légies angyalkákat.

Angyalka (Fotó: Babák Ancsitól facebook oldala)

Húsvétra nyuszikat tervez készíteni. Ezek majd a családban, kisgyerekeknek játékként kerülnek a „nyúlfészekbe”, a felnőttek pedig lakásdíszként használhatják.

Anikó munkáit egyébként nemrég egy kiállításon is megtekinthették az érdeklődők Székesfehérváron, a Vörösmarty Könyvtárban ahol a könyvtár gyermekrészlegén – babavarró „kollégáival” együtt - ismert régi és modern meséket elevenítettek meg - babák segítségével. Ő La Fontaine „ A róka és a gólya” című meséhez készített baba-illusztrációt.

A róka és a gólya (Fotó: Babák Ancsitól facebook oldala)

S, hogy szerinte miért jobb egy kézzel készült játék, mint a boltban megvásárolható? Erre a kérdésemre így válaszolt:

„A gyártósorokon készült baba lehet bármilyen bájos és szép, akkor is csak a gépek jutnak eszünkbe és a sorozatgyártás. Ez olyan személytelenné teszi a játékokat. Amikor én készítek babát, akkor fel vagyok villanyozva, örömöt érzek és csak ezzel a kezem között alakuló kis lénnyel törődöm. Azzal, hogy milyen legyen a formája, nagysága, arcocskája, ruházata. Ha nem tudnék varrni, akkor csak kézzel készített babát vásárolnék, mert abban van az Élet. Érződik rajta, hogy milyen figyelemmel, szeretettel készült.”

Anikó gyönyörű babái (Fotó: Babák Ancsitól facebook oldala)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek