6 évnél régebbi cikk

Így készülnek az Ikarus-buszok Székesfehérváron – videó!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
Így készülnek az Ikarus-buszok Székesfehérváron – videó!

Akár évi hatszáz busz is legördülhet majd az Ikarus gyártósoráról városunkban, és indulhat bevetésre szerte a világban. Benézhettünk a gyárba.

Nagy rajongója vagyok a Hogyan készül? sorozatoknak, családilag tudunk elmerülni egy-egy érdekesebb tárgy gyártási folyamatában, így azonnal felcsillant a szemem, ahogy a legendás Ikarus-buszokról esett szó.

A héten elindult a katonai járművek sorozatgyártása az Ikarus székesfehérvári gyárában, így mostantól kigördülnek a világba az újra városunkban készült buszok. A prototípust persze ősszel már kipróbálhattuk, úgyhogy a külcsín és a forma nem okozott meglepetést, de azért látni, hogyan áll össze a sok alkatrész egy egésszé, igenis izgalmas dolog volt.

Jelenleg még három nap kell ahhoz, hogy egy-egy busz használatra kész állapotba kerüljön, ám a jövőben ezt időintervallumot egyetlen napra szeretnék redukálni, és így akár évi hatszáz jármű elkészítésére is alkalmassá válik a kétmilliárd forintból modernizált gyár, ahol korábban olyan szexis legendák születtek, mint a Farosnak is nevezett Ikarus 55, vagy a kilencvenes években kaszkadőrmutatványhoz is használt "áldozat".

Jelenleg azonban a Currus Aries-Volvo művésznéven futó katonai buszok készülnek Fehérváron:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek