6 évnél régebbi cikk

Egy nagykanállal a mogyorós édességek királynőjéből – ma van a Nutella világnapja!
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
Egy nagykanállal a mogyorós édességek királynőjéből – ma van a Nutella világnapja!

Tegye fel a kezét, akinek még soha nem volt titkos randevúja egy pohár mogyorós csodával és egy kiskanállal, no, meg azzal a felkiáltással: ez mára az utolsó kanál Nutella! Éljen, a Nutella világnapja!

Van, aki kenyérre, kekszre, palacsintába keni, én a legegyszerűbb változatára esküszöm: nagy kiskanalat koppanásig meríteni a Nutellás üvegbe, és gyorsan eltüntetni a lágyan folyó mogyorókrémet, de az utolsó molekulát is, mielőtt a gyerek észreveszi, hogy dézsmálom a készletet. Ha senki nem jár arra, akkor pedig villámgyorsan megismételni a műveletet.

A mogyorós édességek királynőjének akkora rajongótábora van, hogy nemcsak saját világnappal büszkélkedhet, de a február 5-i eseményhez professzionális honlap is tartozik. A nutelladay.com oldalon az édesség története mellett frappáns javaslatokat kaphatunk arra vonatkozólag is, hogyan tudjuk méltó módon megünnepelni a Nutella napját. Ha pedig az oldalt böngészve még mindig nem csorogna patakokban a nyálunk egy tisztességes adag mogyorókrémért, akkor inspirálódhatunk, mellbevágó fotókon kapjuk meg, milyen recepteket tudtak megvalósítani a nálunk sokkal fegyelmezettebb rajongótársaink az üveg alján hagyott Nutellából.

A Nutella elődjét egy olasz pék, Pietro Ferrero találta fel Olaszországban, a mogyorótermesztéséről híres Alba városában. Az 1946-os, első prototípus a Pasta Gianduja nevet kapta, teljesen szilárd halmazállapotú volt, és 300 kg-os kiszerelésben árulták. Öt évvel később dobta Ferrero mester piacra a már sokkal krémesebb Supercremát, majd 1963-ban Ferrero fia, Michele tovább módosította a krém összetételét, és átkeresztelte Nutella névre. 
Az első üveg Nutella pedig 1964. április 20-án gördült le a gyártósorról és kezdte meg a világhódító útját.

És a Nutella világnapját mivel is ünnepelhetnénk méltóbban, mint egy igazán nutellás recepttel, amit tényleg érdemes kipróbálni, ha van elég erőnk megállni, hogy kibontás után ne azonnal tüntessük el az egész üveg finomságot. A recept félelmetesen egyszerű, finom és gluténmentes.

Nutellatorta két összetevőből: 

Hozzávalók: 4 tojás, 240 gramm Nutella

Elkészítés: A tojásokat kézi mixerrel körülbelül 5-6 percen át addig mixeljük a legnagyobb sebességen, amíg térfogata háromszorosa nem nő. A Nutellát egy tálba tesszük, és 30 másodpercen át mikróban felmelegítjük. A felvert tojás egyharmadát óvatosan hozzákeverjük a Nutellához. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Ezt még kétszer megismételjük, ügyelve, hogy mindig óvatosan és egyneművé keverjük a masszát.
Előmelegített sütőben 180 fokon sütőpapírral bélelt tortaformában 30 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt meghintjük porcukorral és tetszés szerinti gyümölccsel díszítjük.

Ebben a kicsit több mint tízperces filmben belepillanthatunk – persze csak visszafogottan – a Nutella varázsolásának folyamatába.

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek