6 évnél régebbi cikk

Fehérvári programok a hétvégére: macskakiállítás, retro fesztivál és Kartonpapa
Fehérvár Médiacentrum fotója
szekesfehervar.hu/Bácskai Gergely
Fehérvári programok a hétvégére: macskakiállítás, retro fesztivál és Kartonpapa

Farsang után, tavasz előtt: teljesen mindegy minek nevezzük ezt az időszakot, az élet ugyanúgy zajlik Székesfehérváron. Pénteken jön Lovasi András és a Kiscsillag, szombaton megrendezik az I. Székesfehérvári Retro Fesztivált, vasárnap pedig megnézheted a Vörösmaty Színház legújabb komédiáját, a Kartonpapát. Az egész hétvégét keretbe foglalja a péntektől vasárnap estig tartó nemzetközi macskakiállítás.

Koncert: Kiscsillag
Mikor?: Február 16., péntek 20:00
Hol?: Petőfi Kultúrtanszék

Ha Lovasi a városba jön, az mindig esemény. Legyen akár Kispál és a Borz- vagy Kiscsillag-koncert, a pécsi zenész mindig jelentősebb mennyiségű tömeget mozgat meg. A titok a zene könnyedsége és azok a gondolatok, amiket úgy fogalmaz meg, hogy az ember a homlokára csap: miért nem nekem jutott ez eszembe? Péntek esti koncertjük szinte biztosan teltházas lesz a Petőfi Kultúrtanszéken, hiszen a vendégfellépő Fehérvár egyik legnépszerűbb underground zenekara, az Eleven Hold lesz. Márpedig ha ebben a városban Lovasi András és Török-Zselenszky Tamás egy színpadra állnak, oda biztosan érdemes korán érkezni, nehogy már csak a falakon kívülről tudjuk hallgatni a bulit.

Buli: I. Székesfehérvári Retro Fesztivál
Mikor?: Február 17., szombat 18:00
Hol?: Alba Regia Sportcsarnok

Ámokfutók, Kozmix, TNT, UFO, Groovehouse - ez valóban a '90-es, 2000-es évek magyar popzenei krémje. Aki az egykori Z+-on, Viva TV-n, Danubius és Juventus Rádión nőtt fel, az kívülről vágja a korszak összes meghatározó slágerének - valljuk be - nem túl mélyen szántó, ám annál könnyebben egy sportcsarnok homályába kiabálható refrénjét. Erre egyébként most szombaton lesz is lehetőség, mert az I. Székesfehérvári Retro Fesztiválon ott lesz mindegyik korábban említett formáció. Talán arra is választ kapunk az este végére, hogy mitől is szomorú az a szamuráj?

Színház: Kartonpapa
Mikor?: Február 18., vasárnap 19:00
Hol?: Vörösmarty Színház

Végre egy mai magyar darab, aminek a története első olvasásra is roppant szellemesnek tűnik. Ráadásul Tasnádi István a Vörösmarty Színház felkérésére írta a Kartonpapát, így ezt vagy itt látod, vagy sehol. A történet középpontjában Éva áll, aki nemrég vesztette el férjét. Mivel nehezen tudja feldolgozni társának elvesztését, ezért kartonból kivágja a férfi életnagyságú mását. A családtagok jobb híján belemennek a játékba és úgy tesznek, mintha a papírférfi élne és köztük lenne. 

Családi: Nemzetközi Macskakiállítás
Mikor?: Február 16-18., péntek-vasárnap
Hol?: Best Western Plus Lakeside Hotel

Végre karácsony! Legalábbis a macskarajongóknak mindenképpen. Fehérvár életéhez szervesen hozzátatozik az évi minimum egyszeri macskakiállítás, ahol lehet nézelődni, simogatni, vágyakozni és csodálkozni. Alig fél éve volt az utolsó ilyen cica-seregszemle (az októberiről a Fehérvár TV beszámolóját itt nézheted meg), de máris itt a következő, még több érdekességgel. Visszatér a vérfarkas cica, de még nála is izgalmasabbnak tűnik az Amerikából érkező manx. A fajta különlegessége, hogy nincs farka. A legenda szerint pedig azért, mert ez volt az utolsó állat, ami felmászott Noé bárkájára, de már csak alig valamivel az özönvíz előtt ért a hajóra, és Noé a nagy sietségben rácsapta a macska farkára az ajtót, ami levágta azt. A valóságot és a fajta rövid történetét ebből a videóból tudhatod meg:

Tánc: Paraba Swing Club
Mikor?: Február 16., péntek 18:00
Hol?: Paraba

Mindened a tánc? Nekünk is. - Akár ez is lehetne a Paraba Swing Club szlogenje, de mindenféle frappáns frázisok helyett ők inkább csak egyszerűen táncolnak és táncoltatnak. Ha nem hiszed, járj utána minden pénteken este hattól. Fókuszban a '20-as, '30-as és '40-es évek világa és zenéje, na meg az ismerkedés, barátkozás, ha már egyszer vége a hétnek. A parabások néhány hete remek kis imázsfilmet töltöttek fel a Youtube-ra a városról (erről itt írtunk bővebben), amiben körbeswingelnek mindent, amit csak lehet. Ha ezek alapján nem jön meg a kedved egy kis péntek esti riszáláshoz, akkor tényleg reménytelen eset vagy - legalábbis ami a táncolást illeti. 

Mozi: Fekete Párduc
Mikor?: Február 15-től
Hol?: Cinema City Alba

Akkor itt van egy képregényfilm, ami legalább egy kicsit más akar lenni, mint az összes többi. Bár a Fekete Párduc sem rugaszkodik el olyan nagyon a műfaj sablonjaitól, de azért egy picit merészebb, bátrabb, de leginkább más. Miközben végigülöd a moziban a 134 percet, talán kevésbé van az az érzésed, hogy ezt a filmet már láttad tavaly, meg tavalyelőtt is, meg igazából úgy az elmúlt 10 évben nyaranta egyszer mindenképpen. Már eleve a helyszín is szokatlan: Afrikában járunk, az elszigetelt, de technológiailag fejlett Wakanda királyságban. Innen származik a történet főszereplője, T'challa (Chadwick Boseman), aki apja halála után tér vissza az országba, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a trónon. Persze a dolog nem megy ilyen egyszerűen, hiszen akkor semmi dolguk nem lett volna a forgatókönyvíróknak.

Mozi: Valami Amerika 3
Mikor?: Február 15-től
Hol?: Barátság Mozi; Cinema City Alba

Ha nem ez lesz az év magyar sikerfilmje, akkor semmi. Valójában mindegy is, hogy jól sikerült-e vagy sem, a Valami Amerika cím garantálja, hogy százezrek fognak jegyet váltani erre a mozira. Az előzetes kritikák meglehetősen vegyesek, és akkor még finoman fogalmaztunk. Persze láttunk már olyan filmet, amit a szakírók egy emberként húztak le a vécén, ezzel szemben a közönség megvadult érte és ennek a fordítottját is. Egy biztos: dönteni csak úgy lehet objektíven, ha szánunk az életünkből 103 percet a Várnai-testvérek és a szélhámos Alex legújabb kalandjára, ami a stáblista alapján akár egy best of Story magazin is lehetne.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek