Partly cloudy24 °C
2019. augusztus 21. szerda Sámuel
Menü

Itt a grillszezon – öt tipp az egészséges és finom ételért

Itt a grillszezon – öt tipp az egészséges és finom ételért
Finom és egészséges - éljen, a grillszezon! (Fotó: pixabay.com)

Jó idő, napsütés, barátok, sercegő hús és ínycsiklandóan illatozó ételek – megérkezett a szabadtéri sütögetések szerelmeseinek időszaka. Hoztunk néhány tippet, hogy az ételek ne csak finomak, de egészséges is legyenek!

A grillételek egyik vitathatatlan előnye, hogy jelentősen egészségesebbek, mint az olajban vagy zsírban sült társaik. A szakemberek szerint ráadásul a grillezés során a tápanyagok is jobban megőrződnek. Vagyis egy kerti grillsütő segítségével fenséges lakomákat rendezhetünk, és ha néhány tanácsot megfogadunk, akkor az ételünk nemcsak finom, de tényleg nagyon egészséges is lesz. 

Az előkészületek is fontosak

A grillezés nemcsak a sütögetésből áll, bizony komoly előkészületeket igényel. Meg kell pucolni a zöldségeket, be kell pácolni a húsokat. Az olajos pácoknál figyeljünk arra, hogy olyan olajokat használjunk, amelyek bírják a magas hőfokot. Ilyen például az olívaolaj, a mogyoróolaj, a szezámolaj vagy a napraforgóolaj. Ha pedig szószokat kínálunk a húsok mellé, törekedjünk arra, hogy házilag készítsük el őket, így elkerülhetjük a plusz kalóriákat, ami a bolti verziók magas cukortartalmából adódna. Ráadásul, ha mi készítjük el, pontosan tudjuk majd, mi került bele.

Készítsük elő alaposan a húst! 

Hús nélkül nem igazi a grillezés. Mindig figyeljünk azonban arra, hogy a zsírosabb részeket eltávolítsuk a húsról sütés előtt, és lecsöpögtessük a páclét, így kevésbé fog füstölni a grillsütő. Amennyiben oldalast grilleznénk, pároljuk elő a csontos húst. Remek a só, bors, mustár, méz és préselt fokhagyma alkotta krémes pác, amivel bekenjük a párolt húst, és már mehet is a grillre. Ezzel a módszerrel finom kérge lesz az oldalasnak. Ha pedig szeretnénk elkerülni a felesleges kalóriákat, akkor válasszunk a marha és a sertés helyett csirkehúst.

 (Fotó: pixabay.com)
(Fotó: pixabay.com)

Ha tehetjük és szeretjük, válasszunk halat!

Finom a grillezett hús, de még jobb a hal! Persze csak, ha szeretjük. Fontos, hogy lehetőleg ne füstöltet vagy pácoltat válasszunk. A halat, mivel gyorsan átsül, akár parázson, grillfóliába csomagolva is elkészíthetjük, mellé pedig tehetünk nagyobb csíkokra vágott paprikát, cukkinit, lilahagymát, gombát és rozmaringágat. Bolondítsuk meg egy kis citromborssal, citromlével, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Lehetőleg a fóliát zárva tartva süssük, amíg megpuhul a hal, azután nyitott fóliában grillezzük tovább, és kész is a mennyei étel.

A zöldség ne csak krumplit jelentsen!

Hússütéskor a köretet se felejtsük el a menü összeállításakor, és érdemes túllépni a jóöreg krumplin, hiszen számos más lehetőség is a rendelkezésünkre áll. Tavasszal és nyáron a zöldségek hatalmas tárházából válogathatunk, a paprika, a paradicsom, a cukkini és a padlizsán is teljesen grill-kompatibilis, de akár spárgát is süthetünk grillen. Egy kis fűszer, és mehet is a rácsra. Ne felejtsük el a nyár örök klasszikusát, a kukoricát, amelyet egy kis vajjal bolondíthatunk meg.

Desszertet? A grillrácsról!

Nemcsak húsokat és zöldségeket grillezhetünk. Ha egy kis édességre vágyunk, próbáljuk ki például a grillen sült szalagos fánkot, de gyümölcsökkel is bátran kísérletezhetünk. A banán, az ananász, az alma, a barack és a grapefruit grillezve biztosan üde színfoltjai lesznek egy kerti partynak.

+1 tipp

Ha egy mód van rá, fatüzelésű grillsütőt használjunk, az ad ugyanis egészen különleges ízt az ételeknek. A tavasz és a nyár aromái a parázson sült finomságok illatával keveredve pedig utánozhatatlan hangulatot adnak a sütögetésnek.

(Forrás: Cerbona)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

  • Csütörtöktől ismét kinyit a Barátság mozi
    Csütörtöktől ismét kinyit a Barátság mozi
  • Bírósági ülnököket keresnek Székesfehérvárra
    Bírósági ülnököket keresnek Székesfehérvárra
  • Rengeteg baleset történt az utakon
    Rengeteg baleset történt az utakon
  • Megtelt a Balaton a hosszúhétvégén
    Megtelt a Balaton a hosszúhétvégén
  • Még most is igényelhető a bölcsődei támogatás
    Még most is igényelhető a bölcsődei támogatás
  • Lesz elegendő gáz télire
    Lesz elegendő gáz télire
  • Nem eladó Grönland - lemondta dániai látogatását Donald Trump
    Nem eladó Grönland - lemondta dániai látogatását Donald Trump
  • Hosszú hétvége - tízen haltak meg az utakon
    Hosszú hétvége - tízen haltak meg az utakon

Eseménynaptár

  • Kanárik, papagájok, nyulak - országos díszmadár-kiállítás lesz városunkban
    Kanárik, papagájok, nyulak - országos díszmadár-kiállítás lesz városunkban
  • Támadás - grizzly ölt meg egy turistát
    Támadás - grizzly ölt meg egy turistát
  • Holnapig lehet pályázni a kollégiumi férőhelyekre
    Holnapig lehet pályázni a kollégiumi férőhelyekre
  • HÍRADÓ 1-kor 2019. augusztus 21.
    HÍRADÓ 1-kor 2019. augusztus 21.
  • Gépezők viadala - már lehet nevezni a versenyre
    Gépezők viadala - már lehet nevezni a versenyre
  • Játékpisztoly volt nála - véget ért a túszdráma Brazíliában
    Játékpisztoly volt nála - véget ért a túszdráma Brazíliában
  • Szijjártó: lesz elég gáz jövőre is
    Szijjártó: lesz elég gáz jövőre is
  • Áramszünet lesz a Belvárosban
    Áramszünet lesz a Belvárosban
  • A zene jó, de közlekedés közben fontos, hogy halljuk a környezetünket - 2 Kerék 1 Percben
    A zene jó, de közlekedés közben fontos, hogy halljuk a környezetünket - 2 Kerék 1 Percben
  • Mávinform: fokozatosan helyreáll a forgalom a fehérvári vasútvonalon
    Mávinform: fokozatosan helyreáll a forgalom a fehérvári vasútvonalon
  • Jubileum – a Kormorán és Varga Miklós is fellép az Aranybulla Művészeti Napokon
    Jubileum – a Kormorán és Varga Miklós is fellép az Aranybulla Művészeti Napokon
  • Szépművészeti - ismét Baán László lett a főigazgató
    Szépművészeti - ismét Baán László lett a főigazgató
  • Kisebb beavatkozások - még sok műtét vár a sziámi ikrekre
    Kisebb beavatkozások - még sok műtét vár a sziámi ikrekre