5 évnél régebbi cikk

Ezért jó Egerbe kirándulni!
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pusztai Péter
Ezért jó Egerbe kirándulni!

Az év első negyedében Eger a második leglátogatottabb volt a belföldi utazások tekintetében. Székesfehérvár partnervárosa nem csak kiváló boraival és a legendás várával csalogatja a látogatókat. Tűzoltó múzeumáról és különleges Beatles-gyűjteményéről hallottál már?

A legerősebb turistamágnes természetesen a műemlékké nyilvánított Egri Vár. Itt működik a Dobó István Vármúzeum, amely kiállításaival, panoptikumával, 3 D-s vetítésekkel mutatja be a vár történetét, föld alatti erődrendszerét, a középkori fegyvereit és büntetési módjait, eszközeit.

Azt viszont már kevesebben tudják, hogy néhány éve nyitott meg Kelet-közép Európa egyetlen állandó Beatles gyűjteménye, ahol a legendás hatvanas évek koncertfelvételei, sajtótermékei, ruhadarabjai, makettjei és ritkaságai láthatók és hallhatók.

 Érdemes ellátogatni a különleges tűzoltó múzeumba is, ahol egy közel százéves épületben olyan tűzoltó eszközök és felszerelések vannak kiállítva, melyek nagy része ma is élő tulajdonostól került be a gyűjteménybe, a történetük így részletesen megismerhető. A programot a családok számára teljessé teszi a közelben található játszótér és játszóház.

Heves megye székhelye többek szerint az éger(fa) elnevezésből származik. A kőkorszak óta lakott település mára az egyik legdinamikusabban fejlődő magyar város. Ezt főleg a híres borvidékének és turizmusának köszönheti.

Eger földrajzi elhelyezkedése kitűnő, hiszen az Alföldtől nem messze az Északi-középhegység lábánál fekszik. A napsütéses órák száma, az éves csapadékmennyiség és a Bükk-hegység lankái segítik elő, hogy évről-évre világhírű borokat készíthessenek az itteni borászok. Az egri Csillag, a Leányka vagy éppen a Bikavér méltán képviselik hazánkat e téren.

A Szépasszony-völgyben több mint kétszáz pince kínálatából kaphatunk ízelítőt.

A belváros hangulatos utcáit fasorokkal szegélyezik, a terek mindenütt virágokkal díszítve, a parkok zöld növényekkel frissítik a város levegőjét. Az Érsekkert – ahol többek között Gárdonyi Géza és Bródy Sándor szobra is helyet kapott - sportolásra és szabadidős tevékenységre is kiváló. A Gárdonyi Géza Színház, a Bitskey Aladár Uszoda, az atlétikai központ sok olyan hírességet nevelt, akik öregbítették Agria hírnevét. A Minaret, a Török Fürdő és az Egri Pasa Kávézója a mai napig működő, pozitív emlékek a török hódoltság idejéből.

A város szíve a Dobó tér, amely közepén magasodik Dobó István kapitány szobra, ezáltal is adózva az 1552-es hősies és sikeres várvédés emlékének. Ez a hely egyben igen jól élhető közösségi tér is, hiszen szökőkúttal, utcabútorokkal, virágokkal, az Eger-patak halk csobogásával és rengeteg borozóval, étteremmel, kávézóval varázsolja hangulatossá az itteniek és a turisták számára azt.

Innen sugárirányban sok kis macskaköves utca barokk épületeivel, aprócska szatócsboltjaival csábítja a párokat egy romantikus sétára. A téren található Minorita templom és az ország harmadik legnagyobb egyházi épülete az Egri Bazilika jól mutatja a település vallásosságát. A Város a város alatt lévő kiállítóhely az egykori érseki pincerendszerben található.

Mutatjuk mindezt madártávlatból:

 További ajánlatok:
www.hotelpanorama.hunguesthotels.hu
www.helios.hunguesthotels.hu

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek