5 évnél régebbi cikk

TOP 5 divatbaki, ami szintén eléggé fáj - 2. rész
Fehérvár Médiacentrum fotója
allthatsinteresting.com
TOP 5 divatbaki, ami szintén eléggé fáj - 2. rész

Az előző részben elszörnyülködhettünk a legfájóbb mellényúlásokon, de nem kell izgulni, maradt a hétre is még ugyanennyi divatbaki, amit nem árt elkerülni.

Az előző írásomban már górcső alá vettük a legordítóbb divatbakikat, amik bár sokak szerint abszolút egyértelműek, mégis néhányan mind a mai napig elkövetik, amivel aztán meglehetősen heves érzelmeket váltanak ki, az olvasókból is (szerencsére). Most egy újabb ötös fogattal tovább borzolnám a kedélyeket, egy remélhetőleg szintén érdekes válogatással:

1.  Mintakavalkád

Az idei tavaszi/nyári trendekben is fontos szerepet játszanak a minták, az ismert rajzfilmfigurák, a feliratok, a színek, a textúrák sokasága és a túlméretes logók is. Azonban igyekezzünk ne ész és fék nélkül kombinálni ezeket, mert akkor könnyen áteshetünk ama bizonyos ló túloldalára, és akkor könyörtelenül életbe lép a papagájeffektus, azaz a megjelenésünk maga lesz a káosz. És valljuk be őszintén, ezt egyikünk sem szeretné, ugye?

Az a rossz hírem, hogy abszolút ide sorolandó a túl sok állatminta is! Az ilyen irányú felmérések nagyjából mindegyike megállapította, hogy a közvélekedés szerint a túlzásba vitt állatminta az egyik legközönségesebb dolog, amit csak elkövethetünk a divatbakik között. Még egy szandál és zokni kombóval is sokkal elnézőbbek vagyunk, mint egy két lábon járó állatkerttel. Ha őszinte akarok lenni, ezzel én sem tudok vitatkozni.

Mert nincs semmi baj azzal, ha valaki szereti a leopárd- vagy tigrismintát, de szépen kérem, ne keverje, illetve szorítkozzon arra, hogy az öltözékében csupán egyetlen ilyen darabot viseljen. Higgyük el, a várt hatás így sem marad el, pláne akkor, ha ezt a jól megválasztott, egyetlen darabot a megjelenésünk egy stratégiai pontján helyezzük el. Úgy, hogy minden szem garantáltan rászegeződjön. Ilyen lehet mondjuk egy méretes sál vagy stóla.

2. Kitenni mindent a kirakatba

Attól, hogy mindent villantunk, még abszolút nem leszünk dögösek, sőt, az esetek többségében inkább visszatetszést váltunk ki az emberekből. Amúgy ez a baki szintén egy a klasszikus hibák közül, amiket minden divat nagykönyv említ. Persze néhány esetben azért szemet hunyhatunk a túl sok fölött is. Ilyen, ha nagyon fiatal az ember, hiszen bizonyos életkor alatt még sok minden alakul, változik, és még abszolút nem kiforrott a stílus. Ettől függetlenül az én véleményem az, hogy már gyermekkorban érdemes tudatosítani csemetéinkben, hogy mit és hogyan illendő viselnünk, így idejekorán megtaníthatjuk őket arra, hogy egyáltalán nem biztos, hogy pozitív értelemben fogják felhívni magukra a figyelmet, ha túlzásba viszik a magamutogatást.

3.  Karácsonyfa-effektus

Egy ízléses, jól átgondolt összeállítás, amit megkoronázunk egy-két gondosan kiválasztott ékszerrel – na, ez igen! De nagyon kérek mindenkit, hogy ezt se vigye túlzásba, mert bár mostanában nagyon divatosak a nagy és feltűnő ékszerek, a csillogás és mindezek egymásra „halmozása”, de szigorúan csak a jó ízlés keretein belül. Mert bármilyen csekélységnek is tűnik, igenis komoly mellényúlásnak számít, ha koncepció nélkül magunkra aggatunk mindent, amit csak találunk, és végeredményben ezzel leginkább egy feldíszített fenyőfa érzetét keltjük.

4. Kényszerzubbony-effektus

A szűk ceruzaszoknya, amiben lépni sem tudsz, a nadrág, amiben nem kapsz levegőt, a platformcipő, amiben lehetetlenség járni – búcsúzz el tőlük! Az élet túl rövid ahhoz, hogy olyan ruhákban töltsük, amelyek hátráltatnak és frusztrálnak bennünket. Ráadásul semmivel nem leszel szexibb attól, hogy egy számmal kisebb ruhát veszel a kelleténél, viszont minden apró hurkára és párnára felhívod a figyelmet. Inkább szavazz a pont rád illő méretre, illetve a megfelelően megválasztott szabásra! Az idei trendekben amúgy is a komfortosság a lényeg, így nyugodtan ints búcsút a feszengésnek és válassz minél élhetőbb darabokat!

5. Alkalmi vagy nem alkalmi, ez itt a kérdés?

Ha az esti parti előtt semmiképp nem tudsz átöltözni, akkor legalább egy laza cipővel vegyél vissza a túlöltözöttségedből napközben. Igen, egy elegáns szetthez is felvehető mokaszin vagy lapos sarkú szandál, amit persze az alkalomra indulás előtt a magaddal vitt tűsarkúra cserélhetsz. De arra ügyelj, hogy akármennyire szeretsz is kiöltözni, akkor sem szerencsés koktélruhában ebédelni a munkahelyi étkezdében, vagy talpig díszben végigsétálni délután mondjuk a plázán, esetleg a belvároson. Próbáld itt is megtalálni azt a bizonyos arany középutat, és akkor nem lesz gond.

+1 Még néhány divatbaki a teljesség igénye nélkül:

  • Természetellenes bőrszín az arcon és testen egyaránt, avagy a túlzásba vitt barnító krém használat, esetleg testfújás.
  • Napszemüveg viselése beltéren, illetve társaságban. Ez amellett, hogy problémás, esztétikailag még súlyos tapintatlanság is. Természetesen kivételt jelentenek az orvosi javallatra viselt darabok. 
  • Prémium világmárkák másolatainak viselése. Szerintem ne sértsük meg vele a divatcégeket és a tervezőket, inkább válasszunk helyette megfizethetőbb és kevésbé hivalkodó darabokat. Ilyenek a hazai tervezők szépségei, illetve az egyedi „fast fashion” márkák. Táskák, cipők esetében kiváló ötletek láthatók legutóbbi videónkban!
Amennyiben úgy érzed, hogy segítségre szorulnál a divat és az öltözködés terén, akkor ne habozz a segítségemet kérni, az Alba Plaza jóvoltából ingyenesen. További infókért és időpontfoglalásért kattints ide!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek