Clear sky13 °C
2021. május 8. szombat Mihály
Menü
Házhozszállítás

Twitch - Az online játékosok YouTube-ja

Twitch - Az online játékosok YouTube-ja
A Twitch napjainkban a YouTube egyik legkomolyabb kihívója (Fotó: gomba)

Biztos sokan néznek most bután a címben található névre: Twitch. Jó, persze nem célom senkit sem megbántani, de mikor utánanéztem, hogy most éppen hogy is áll az internet a Twitch-csel, akkor nekem is felszaladt a szemöldököm.

Nos, igen, az internet és a digitális világ korában már ne lepődjünk meg semmin! Azon meg pláne ne, hogy az online videók és az online előfizethető filmek (Netflix, HBO GO, Wowster) korában az interneten fellelhető videós tartalmak tematizálódnak. Nem is kicsit. Ahogy létezik külön oldal az általános videós tartalmaknak, az előfizetős filmes tartalmaknak, a zenei tartalmaknak és külön portál foglalkozik a felnőtt tartalmakkal, úgy létezik már az online játékos videó tartalmaknak is célzott fóruma. Ez lenne a Twitch.

Azt is látjuk, hogy nem csak a sima online videós tartalmak nagyon menők, hanem főleg az élő, úgynevezett live stream videók nézettsége növekszik hatalmas léptékben. Ezt már a Facebook és a YouTube is lekövette. Lassan több, mint kettő éve elérhető az átlag felhasználók számára is az élő videós közvetítés mind Facebookon, mind YouTube-on. És az érdeklődés ezen tartalmak iránt folyamatosan nő. Így abszolút nem meglepő, hogy az amúgy is feltörekvő és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő online játékok életében is hatalmas siker az élő videós közvetítés.

Olyannyira, hogy a számítógépes vagy éppen játékkonzolos (Xbox, PlayStation) játékosok számára külön felületet nyitottak. A Twitch sem annyira újdonság már, hiszen 2011-ben indult, és az azóta eltelt hét évben hatalmas karriert futott be. Bár kétségtelen tény, hogy a nagy áttörést az élő játékközvetítések 2013-as bevezetése hozta számára.

  Twitch - Az online játékosok YouTubeja

 A Twitch felhasználói felülete, mely ránézésre rettentően hajaz a YouTube és a többi hasonló videó megosztó portál felületére.

A számítógépes játékokban kevésbé jártasak számára zanzásítva csak annyit, hogy egy olyan élő közvetítő platformról (Twitch) van szó, melyet kimondottan játékosok számára fejlesztettek. Ezzel a nézők játékok szerint lebontva különféle élő adásokat nézhetnek más játékosokról, kedvük szerint edukációs vagy szórakoztatási céllal. A streamerek (ők a közvetítők) saját csatornájukon teszik elérhetővé az adásokat, és játék közben audiókommentárt fűzhetnek a játékhoz, illetve valós időben, élőben válaszolhatnak a nézőktől kapott kérdésekre chaten keresztül. Természetesen a már lejátszott játékok később vissza is nézhetők. Sokak számára furcsának tűnik, hogy mi lehet izgalmas abban, hogy mások játékát nézzük, pedig erre igazán nagy az igény, ezt pedig az elemzések és az üzleti modell sikeressége bőségesen igazolja is.

A Twitch jelenleg az Amazon kereskedelmi mogul érdekeltségi körébe tartozik. Még 2014-ben több leendő befektető közül (Google, Microsoft) nekik sikerült felvásárolniuk, nem kis előnyre szert téve. Egy 2015-ös bejelentés alapján a Twitch ma a világháló egyik legtöbbet látogatott weboldala: több, mint 1,5 millió közvetítővel és 100 millió nézője van havi szinten.

A Twitch azonban nem csak az online közvetítések felfutása végett lett ennyire sikeres. Nyilván nagy szerepe volt ebben annak is, hogy maga ez e-sport is hatalmas népszerűségnek örvend, melyről pont egy éve már írtunk. De, ahogy a YouTube Vloggerek jó kis pénzt tudnak bezsebelni saját YouTube-csatornájuk nézettségének a növelésével, úgy a Twitch streamelői sem kevés bevételt tudnak realizálni.

A játékok közvetítésének fejlett kultúrája és közössége alakult ki, a legnézettebb közvetítők évente akár 100 000 dollárt is keresnek, pusztán a közvetítésekből befolyó pénzzel. A Twitch ugyanis a közvetítések mellett egy jól működő fizetési platform is, melyben a nézők előfizethetnek az egyes streamerek csatornáira - ezért cserébe bizonyos extrákat érhetnek el a felületen. A Twitch ebből a bevételből részesedést kap, az előfizetésből azonban a közvetítők is meg tudnak élni.

A modell meglehetősen működőképesnek tűnik, a legnépszerűbb streamerek ma már teljes állásban közvetítenek jóval több fizetésért, mint amennyit előtte polgári állásukkal megkerestek. Egyes márkák és gyártók maguk keresik fel a közvetítőket, hogy bemutassák hardverjüket, termékeiket, vagy kedvezményes kupont kínáljanak közönségüknek.

A Twitch sikerességét és az online játékok térhódítását jól mutatja, hogy napjainkban a Twitch, hasonlóan a YouTube-hoz, magyar kezelői felülettel várja már a felhasználókat, valamint van már olyan hazai kábel tévés csatorna, melynek műsor kínálatában megtalálhatóak az online játékok tévés közvetítései is. A Fix Tv elérhető a legnagyobb kábeles szolgáltatóknál és Facebook oldalukon is rendszeresen osztanak meg élő játék közvetítéseket. Sőt, külön Twitch csatornájuk is van, melyen a hamarosan kezdődő foci vb-re is hangolódhatunk.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

 • Hogyan termesszünk batátát?
  Hogyan termesszünk batátát?
 • Összefogás indult Európa színházi újjászületéséért
  Összefogás indult Európa színházi újjászületéséért
 • Mától már hatféle vakcinával oltanak itthon
  Mától már hatféle vakcinával oltanak itthon
 • Az uniós vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök
  Az uniós vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök
 • A képek után hangot is közzétett a NASA a Mars-misszióról
  A képek után hangot is közzétett a NASA a Mars-misszióról
 • Ma tartják a Balaton körüli kerékpáros túrát
  Ma tartják a Balaton körüli kerékpáros túrát
 • Hatásos a a Janssen vakcinája
  Hatásos a a Janssen vakcinája
 • Június 20-ig jelentkezhetnek Deák Dénes ösztöndíjra
  Június 20-ig jelentkezhetnek Deák Dénes ösztöndíjra

Eseménynaptár

 • Már jelentkezhetnek a diákok a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
  Már jelentkezhetnek a diákok a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára
 • Rajzpályázatot hirdet az Aranybulla Könyvtár
  Rajzpályázatot hirdet az Aranybulla Könyvtár
 • Meghosszabbították a Szent László nyomában-pályázat határidejét
  Meghosszabbították a Szent László nyomában-pályázat határidejét
 • Itthon 43 százalékos az átoltottság
  Itthon 43 százalékos az átoltottság
 • 101 koronavírusos beteg halt meg
  101 koronavírusos beteg halt meg
 • Egy speciális fertőtlenítőszekrényt biztosít a Honvédkórháznak egy cég
  Egy speciális fertőtlenítőszekrényt biztosít a Honvédkórháznak egy cég
 • Ismét látogatható az Országház, az Országgyűlési Könyvtár és az Országgyűlési Múzeum
  Ismét látogatható az Országház, az Országgyűlési Könyvtár és az Országgyűlési Múzeum
 • Háromeurós belépődíjat vezetnek be a velencei Szent Márk-székesegyházban a turisták számára
  Háromeurós belépődíjat vezetnek be a velencei Szent Márk-székesegyházban a turisták számára
 • Koronavírus: 50 alatt az új Fejér megyei fertőzöttek száma
  Koronavírus: 50 alatt az új Fejér megyei fertőzöttek száma
 • Újabb, egymillió 200 ezer adag kínai vakcina érkezett Magyarországra
  Újabb, egymillió 200 ezer adag kínai vakcina érkezett Magyarországra
 • Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
  Négy helyszínen mutatja be nyári darabjait a fehérvári Vörösmarty Színház társulata
 • Maruzsa: rendben zajlik az érettségi
  Maruzsa: rendben zajlik az érettségi
 • A vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök
  A vakcinabeszerzés gyorsítását sürgeti a miniszterelnök