Partly cloudy4 °C
2021. január 25. hétfő Pál
Menü
Házhozszállítás

Egy régi sörfőzde új élete Székesfehérváron - minőségi kézműves sör a 972 Sörfőzdéből

Egy régi sörfőzde új élete Székesfehérváron - minőségi kézműves sör a 972 Sörfőzdéből
Régi álmok és precíz megvalósítás - 972 Sörfőzde (Fotó: Horváth Reni)

A Budai út végén új életet kapott városunk régi sörfőzdéje. Teljesen újat. Olyat, ahol a jelszó a minőségen, a precizitáson és a családon van. Egy különleges történet Székesfehérvárról.

Piros zászlókat lenget a nyári szellő a Budai út 392. előtt, a zászlókon pedig egy fontos dátum áll: 972. Ez a szám azonban most nemcsak Székesfehérvár alapítására utal, hanem egy újjáéledt sörfőzdét is hirdet. Ahogy az üzemet és a hozzá tartozó vendéglátóhelyet vezető fiatal pár, Pásztori-Horváth Renáta és Pásztori Ferenc vallja, ezen a helyen a régi álmok és a precíz megvalósítás találkozik, és ez így a 972 Sörfőzde.

„Három éve fogalmazódott meg bennünk a gondolat, hogy szeretnénk olyan közös családi vállalkozásba kezdeni, aminek kézzelfogható eredménye van.” – meséli Pásztori Ferenc, aki nemcsak egyik megálmodója, de ügyvezetője is a 972 Sörfőzdének. – „Néhány utcával lejjebb laktunk, és én még abba a generációba tartozom, aki amikor éppen beért a korba, hogy ihatott sört, még elkapott a korábbi hely utolsó éveiből egy-egy kortyot itt. Vagyis a helyszín és a főzde megvolt a fejemben, fejünkben, de azt tudtuk, hogy az évek alatt a sörök iránti kereslet a messziről indult sörforradalom miatt jelentősen megváltozott, ezért komoly munka vár ránk. A családi kupaktanács végül úgy döntött, hogy ez jó ötlet, és nagyon sok segítséget kaptunk.”

Az üzem pedig az utolsó csavarig megújult, ahogy az épületek is teljes renováláson estek át, hiszen aljzatbetonig, tégláig bontottak vissza mindent.

„A sörfőzde átalakításakor arra törekedtünk, hogy olyan technológiát alakítsunk ki, aminek köszönhetően stabil minőséget és állandó kínálatot tudunk tartani, megfelelő higiéniai körülmények között.” – veszi át a szót Pásztori-Horváth Renáta, aki a Szent István Egyetem sörfőző mester szakmérnöki képzését is elvégezte, amíg még csak tervezték a jövőt, és most kereskedelmi vezetője a 972 Sörfőzdének. „Nagy hangsúlyt fektettünk a higéniára a sörfőző technológia kiválasztásakor, illetve a sörfőzde átépítésekor. Míg például itt régen teremhűtéses eljárás volt, addig most külön tartályokban és teljesen zárt rendszerben történik a hűtés.”

Horváth Renáta és Pásztori Ferenc, na meg a 972 Sörfőzde sörözője (Fotó: Horváth Reni)
Horváth Renáta és Pásztori Ferenc, na meg a 972 Sörfőzde sörözője (Fotó: Horváth Reni)

A múlt hangulatát így ma már csak az a néhány gyönyörűen megöregedett fagerenda őrzi, amelyek a barátságos vendéglátó térben díszítik a plafont, hol az üzemben főzött söröket meg is lehet kóstolni.

„A vállalkozásunk alappillére a sörfőzde, az pedig egy remek lehetőség volt számunkra, hogy ki tudtunk alakítani egy sörözőt, annak közvetlen szomszédságában” – emeli ki Renáta. – „Olyan helyet álmodtunk meg, ahova családosok is szívesen jönnek, bátran hozzák el a gyereket, a kutyájukat, és szép környezetben kóstolhatják meg a söreinket, néhány méterre az előállítási helyétől.”

„A hangsúly nem az iváson van.” – erősíti meg Ferenc – „Éppen ezért töményszeszből például limitált a választékunk. Mi itt a minőségi italfogyasztáshoz, a közösségi léthez szeretnénk hátteret, na, meg minőségi sört kínálni. Hiszem, hogy Székesfehérváron van erre közönség, van erre igény.”

Jelenleg négy fajta sört kóstolhatnak meg azok, akik kíváncsiak a 972 Sörfőzde italaira: egy világos lágert, egy búzát, egy félbarna valamint egy barna sört.

„Az alapszortiment kiválasztása volt a legnehezebb feladat.” – erősíti meg Ferenc – „Jelenleg a piacon a tendencia kicsit eltérő attól, amit mi itt kínálunk. A többség a legkülönlegesebb sörökre támaszkodik a kínálatának kialakításakor, hiszen azt könnyebb jobb áron értékesíteni. Mi visszanyúltunk a klasszikus, letisztult ízekhez kezdésnek, és a hangsúlyt az elkészítésük precizitására helyeztük. Olyat szerettünk volna az első körben főzni, amiből mindenki tud egyet választani, és utána még mindig jól esik megkóstolni akár egy másikat is. Arra törekedtünk, hogy az ízek ne sokkolják le azonnal az ízlelőbimbókat. A későbbiekben szeretnénk bővíteni a termékcsaládot, amiben helyet kapnának a szezonális valamint a meghökkentőbb sörök is.”

„A célunk, hogy ne csak itt áruljuk a söreinket, éppen ezért keressük a kapcsolatot éterremekkel, sörözőkkel is, főként itt, Székesfehérváron és környékén, de természetesen Budapest irányába is nézünk.” – mondja Renáta.

Akik pedig szeretnék megkóstolni mind a négy ízt, nemcsak a Budai út 392. szám alatt tehetik meg, hanem a Királyi Napok alatt is megtalálható lesz a 972 Sörfőzde a Zichy-színpad közelében.

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Törvényi védelmet kaptak a vidéki zajok és szagok Franciaországban
  Törvényi védelmet kaptak a vidéki zajok és szagok Franciaországban
 • Erős földrengés volt az Antarktisz partjainál
  Erős földrengés volt az Antarktisz partjainál
 • Tombol a járvány harmadik hulláma Spanyolországban
  Tombol a járvány harmadik hulláma Spanyolországban
 • Szigorú intézkedések mellett tartották meg a középiskolai írásbeli felvételi vizsgákat
  Szigorú intézkedések mellett tartották meg a középiskolai írásbeli felvételi vizsgákat
 • Átadták a Petőfi Zenei Díjakat
  Átadták a Petőfi Zenei Díjakat
 • Horvátországban felfüggesztették a lakosság oltását a vakcinahiány miatt
  Horvátországban felfüggesztették a lakosság oltását a vakcinahiány miatt
 • Tájékoztató kampány indult a koronavírus elleni oltásról
  Tájékoztató kampány indult a koronavírus elleni oltásról
 • HÍREK 17 órakor 2021.január 23.
  HÍREK 17 órakor 2021.január 23.
 • Ingyenes lett a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése
  Ingyenes lett a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése