Light rain19 °C
2021. április 12. hétfő Gyula
Menü
Házhozszállítás

Székesfehérváron is megjelent Momo, a rémlény, aki halálba akarja kergetni a gyerekeket

Székesfehérváron is megjelent Momo, a rémlény, aki halálba akarja kergetni a gyerekeket
Székesfehérváron is riogat! (Fotó: tomsguide.com)

Sajnos a székesfehérvári gyerekekig is elért Momo, az Internet legújabb és életveszélyes rémlénye, aki már öngyilkosságért is felelős.

Ahogy hétfői cikkünkben is írtuk, az Internet megint a gyerekeket vette célba. Úgy tűnik, hogy meglehetősen hatásosan, hiszen egy ismerős székesfehérvári anyuka arra hívta fel a figyelmet a Facebookon, hogy 12 éves kisfiát sajnos megtalálta Momo. Az Internet legújabb torzszüleménye öncsonkításig és öngyilkosságig hajszolja a gyerekeket utasításaival.

"Kedves Szülőtársak! Az internet egyik újabb réme immár hozzánk is elért. Ez a momo (szándékosan kisbetűvel) megtalálta az én gyermekemet is. Én örülök, hogy olyan bizalmas viszonyban vagyunk, hogy azonnal szólt, mi történt, és bár 12 éves nagyfiú, rendesen felzaklatta. Sokat kellett és kell is vele(velük) beszélgetni mire megnyugodott, elfogadta nem valós, ami az üzenetben áll. Amíg ez a neten keringő, gyerekek rémisztgetését szolgáló szörnyűség kering, arra kérnék mindenkit, beszéljen erről a gyermekével, gyermekeivel. Hihetetlen, milyen lelki sérülést tud okozni a légből kapott fenyegetéseivel. Most ott kell lennünk a porontyaink mellett és segíteni megakadályozni, hogy korunk fertője még nagyobb károkat okozzon. Biztos, nem a teljes tiltás az, ami segít, hanem ha beszélgetünk velük, hiszen még éretlenek, bizonytalanok a világ dolgai felől. Nekünk kell segítenünk abban, hogy ezeket az ingereket a helyükön kezeljék. Mellesleg a gyermekem nem Facebookozik, társai küldik neki a továbbított üzeneteket. Fogjunk össze ez ellen a jelenség ellen, hogy ne okozzon több kárt, félelmet, szorongást gyermekeinkben! Beszéljetek velük, hadd legyen bizalmuk a világ, az emberek, a felnőttek és főleg saját maguk felé. Köszönöm, hogy meghallgattatok" - áll az édesanya üzenetében, aki gyermekekkel foglalkozó szakemberként pontosan tudja, mennyire fontos a kommunikáció, hogy a kicsik ne maradjanak egyedül ilyen helyzetben.

Momo teljes alakja (Fotó: trome.pe)
Momo teljes alakja (Fotó: trome.pe)

Ráadásul a probléma nem egyedi, azóta több székesfehérvári szülő is jelezte, hogy az ő gyermekét is betámadta Momo, aki eredetileg a WhatsAppon keresztül küldte üzeneteit, de mostanra már Facebookon, és egyes források szerint pedig YouTube-on is támad. Üzeneteiben arra próbálja a gyerekeket és tinédzseket rávenni, hogy hajtsanak végre feladatokat.

Az utasítások egy része kevésbé veszélyes, például hogy a címzett hajnalban legyen ébren bizonyos órákban, de a durvább feladatok közt már öncsonkítás és öngyilkosság is szerepel.

A feladat elvégzéséről képes bizonyítékot kér a Momónak nevezett figura, amit ha nem teljesít az áldozat, akkor nyomasztó képi- és hanganyagokkal zsarolja meg, vagy azzal tart sakkban, hogy megjelenik éjszaka a gyerek ágya mellett és kárt tesz benne. Az argentin és spanyol rendőrség figyelmeztetést adott ki a gyerekek és szülők számára azután, hogy egy 12 éves argentin kislány felakasztotta magát, vélhetően Momo miatt.

Egyelőre tisztázatlan, hogy ki vagy kik, és milyen indíttatásból működtetik Momót, akit egyébként nem ők alkottak. A madártestű, de emberfejű lény alakja először egy japán kiállításon tűnt fel 2016-ban, és a Link Factory készítette, akkoriban kezdett el terjedni képe futótűzszerűen a neten, amit a zsarolófiók tulajdonosai használnak.

Kiberbiztonsági szakértők szerint nyilvánvalóan nem egy horrorból előlépett entitásról van szó, hanem kiberbűnöző(k) alkották a lényt, céljuk pedig az adatlopás lehet. WhatsAppon eddig három ismeretlen számról tudni, amelyeken keresztül a rejtélyes alak kapcsolatba lép a gyerekekkel, ezek japán, mexikói és kolumbiai számok.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
  Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
 • Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
  Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
 • Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
  Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
 • Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
  Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
 • De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
  De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
 • Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
  Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
 • Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
  Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
 • Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
  Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
 • Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
  Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
 • A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
  A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
 • Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
  Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
 • Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
  Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
 • Oltások - hétről hétre többen kérik
  Oltások - hétről hétre többen kérik