Cloudy14 °C
2020. május 31. vasárnap Angéla
Menü

"Új élmény lesz ekkora tömegnek átadni az energiát" - Varga Gabriellával a Koronázási Szertartásjátékról

Varga Gabriella II. András feleségét alakítja majd (Fotó: vous.hu)

Az idei, II. András életét bemutató Koronázási Szertartásjátékokon a főszereplő feleségét, a gyilkosság áldozatává lett meráni Gertrúdot Varga Gabriella alakítja. Őt kérdeztük a produkcióról, a szerep különlegességéről.

A Vörösmarty Színház állandó tagjaként biztosan hallottad, és érkeztek visszajelzések, hogy milyen részt venni a Koronázási Szertartásjátékokon. Vártad, hogy kiderüljön az idei szereposztás?

Természetesen vártam, mert nagyon jókat hallottam eddig a kollégáimtól. Többen is vannak, akik már sokszor részt vettek ebben a produkcióban, és ők mindig abszolút lelkesedéssel beszéltek róla. De egyébként is nagyon izgalmas valós történelmi személyeket színpadra vinni, hiszen alapos kutatómunkát kell végezni, és amennyire lehet, utána járni a személyének. Szerencsére többször is volt alkalmam már ilyen szerepet eljátszani, és mindig különleges kihívás, hogy az, amit össze tudok gyűjteni a személyiségéről, amit össze tudok csipegetni magamban, azt hogyan tudom apró gesztusokkal támogatva megmutatni.

Ez a szerep pedig kimondottan izgalmasnak ígérkezik, hiszen ahogy Szikora János rendező a sajtótájékoztatón elmondta, a gyilkosság áldozatává lett merániai Gertrúdot fogod alakítani. Ez a Gertrúd azonban egy kicsit más színben tűnik majd fel a szertartásjátékokon.

Már a nyaralás alatt is folyamatosan róla olvastam, szerencsére kaptam egy bőséges és részletes tanulmányt, ami nemcsak róla, hanem a korról is szól. Ezekben az olvasmányokban pedig érdekes kép rajzolódik ki: Gertrúdnak valóban volt egy határozott, majdhogynem férfias, ambiciózus arca, amit már a Bánk bánban is megismerhettünk. Ám ezek a tanulmányok azt is megmutatják, hogy ő azért nem volt annyira romlott, mint ahogy a drámában megrajzolták. Gondos anya is volt, aki gazdag útravalóval engedte el a lányát, és arra is találtam utalásokat, hogy fia, IV. Béla számára is szívmelengetően fontos volt az édesanyja. Azt, hogy Gertrúd kiváló anya volt, állítólag még az ellenségei is elismerték.

Feleségként sem a kortól megszokott sémát hozta Gertrúd, erre is utaltál korábban.

Így van! A feljegyzésekből az tűnik ki, hogy majdnem az első olyan királynő volt, aki szinte társuralkodóként vett részt az ország életében, és nemcsak ő akarta így, hanem II. András abszolút át is engedte sokszor a feladatokat. Lehet, hogy pont ez is lett Gertrúd veszte, mert erős személyiség volt, a nemes főurak pedig ezt nem nagyon szívlelték. Utóbb különben azt olvastam, hogy II. András harmadik felesége, Beatrix, férje halála után elmenekült az országból, mert annyira félt attól, hogy őt is megölik a magyar főurak.

 (Fotó: ÖKK/Simon Erika)
(Fotó: ÖKK/Simon Erika)

Ahogy mesélsz Gertrúdról, egy nagyon karakán nő képe rajzolódik ki…

Tényleg nagyon karakán, határozott és céltudatos volt. De egyébként is olyan családból jött, ahol mindenkit jellemzett ez az ambiciózus attitűd.

Mondhatjuk, hogy a nyaralás is a felkészülés jegyében telt nálad?

Igen, most így alakult, de nagyon élveztem felfedezni azt a kort. Azt is mondhatom, most egy plusz történelem órán vettem részt, csak most a tengerparton. De tényleg izgalmas, érdekes olvasmány, ahogy az apró részletekből, feljegyzésekből összeállnak a személyiségek. Viccesen, történelemkönyvre cseréltem a nyaralós magazinokat. Nem a Vouge volt a kezemben, hanem egy vaskos tanulmánykötet, de ez is nagyon izgalmas volt.

A próbaidőszak mindig intenzív két hetet jelent. Te hogy éled meg?

A helyszín miatt is, meg az éjszakai próbák miatt is nagyon különleges hangulata van ennek az időszaknak. Teljesen más, mint amit megszoktunk év közben, másképpen alakul a bioritmusa is az embernek, hiszen nem nappal, hanem éjszaka próbálunk, ráadásul a szabad ég alatt, ami egészen más élményt ad.

A nézőknek is teljesen más élmény a Koronázási Szertartásjátékok előadása, hiszen a szemük előtt zajlik a próbafolyamat, belátnak a kulisszák mögé.

Igen, egészen más, ahogy itt zajlik az élet. A színházban csak magunk vagyunk a zárt falak között, ott csak a szűk kör látja, ahogy az ember gondolkozik, dolgozik, visszakérdez, itt sok száz ember is hallja, látja a folyamatot. Én ráadásul ennyi ember előtt még nem játszottam, ami új élmény lesz, hiszen a szabad ég alatt és nagy tömegnek kell majd átadni az energiát. Bár persze lesz kivetítő és mikroport is, ami mindezt segíti, de azért színészileg egészen más energiákat is használni kell. Egy intim térben pici gesztusokból építkezünk, itt viszont úgy kell, hogy az utolsó sorban is érezzék. Ez jó kis feladat.

És itt a helyszín is hozzáad valami olyan energiát az egész előadáshoz, ami máshol nincs meg…

Hogyne! Gertrúd és II. András itt, Székesfehérváron házasodott össze több mint 800 éve. De a Nemzeti Emlékhely nemcsak ezért egy abszolút szent hely, ezt mindenki érzi. Ez nem egy mindennapi dolog és helyszín.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Nyolc turnusban várják a gyerekeket a Napraforgó Városi Napközis Táborba
  Nyolc turnusban várják a gyerekeket a Napraforgó Városi Napközis Táborba
 • Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
  Módosult a vendéglátóhelyek teraszaira és kerthelyiségeire vonatkozó szabályozás
 • Alapjövedelem bevezetéséről döntött a spanyol kormány
  Alapjövedelem bevezetéséről döntött a spanyol kormány
 • Az Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot az Egészségügyi Világszervezettel
  Az Egyesült Államok megszüntet minden kapcsolatot az Egészségügyi Világszervezettel
 • Ingyenes marad a parkolás júniusban
  Ingyenes marad a parkolás júniusban
 • Honvédelmi elismerést kapott Cser-Palkovics András, Spányi Antal és Karsai Béla
  Honvédelmi elismerést kapott Cser-Palkovics András, Spányi Antal és Karsai Béla
 • A NAV új alkalmazása véget vethet a papírszámlák korszakának
  A NAV új alkalmazása véget vethet a papírszámlák korszakának
 • Feloldják Olaszországban a tartományok közötti utazási korlátozást
  Feloldják Olaszországban a tartományok közötti utazási korlátozást
 • Ausztria tovább enyhít a koronavírus miatt hozott korlátozásokon
  Ausztria tovább enyhít a koronavírus miatt hozott korlátozásokon