Rain24 °C
2019. június 17. hétfő Laura
Menü

Kylo Ren kalandjai a Ku Klux Klánban - Csuklyások - BlacKkKlansman kritika

Kylo Ren kalandjai a Ku Klux Klánban - Csuklyások - BlacKkKlansman kritika
A Csuklyások - BlacKkKlansman egy krimi köntösbe bújtatott vígjáték (Fotó: focusfeatures.com)

Kicsit meglepett a Csuklyások - BlacKkKlansman témaválasztása (egy beépüléses nyomozós zsarufilm a Ku Klux Klánnal megfűszerezve), ám az első előzetesek olyannyira meggyőzőre sikeredtek, hogy alig vártam a hazai premiert. Spike Lee rendező neve szinte garancia a sikerre, aki olyan tehetséges színészekkel vette körbe magát, mint Adam Driver és John David Washington. Rendhagyónak kicsit sem mondható sztori, őrülten jó színészek, kell ennél több? Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Csuklyások - BlacKkKlansman! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Még csak éppenhogy körvonalazódott a Csuklyások - BlacKkKlansman projekt, amikor kiderült, hogy Spike Lee lesz a mozi direktora. Első blikkre nem tudtam eldönteni, hogy örülök neki, vagy inkább valaki mást látnék szívesebben egy ilyen érzékeny témát, mint a fekete-fehér ellentét és a Ku Klux Klán (akikről az fmc.hu-n is megjelent egy cikk), boncolgató alkotás élén. Aztán átrágva rendezői pályafutását rájöttem, hogy Spike Lee-nél megfelelőbb embert nem is találhattak volna a feladatra.

Spike Lee mindig is ellentmondásos figura volt, de azt senki nem vitatta, hogy különösen jól bánt az elnyomásban szenvedők problémáit górcső alá helyező filmekkel. Kezdésnek ott van például a Szemet szemért vagy Az utolsó éjjel, amelyek után érezhetően más irányba mozdult el. Próbálkozott zsánerfilmekkel is, mint az Oldboy vagy A belső ember, de mindenki tudta és érezte, hogy ez nem az ő világa. Így már nagyon is érett egy olyan tökös film, mint a Csuklyások - BlacKkKlansman, ahol Spike ismételten azt tehette, amihez a legjobban ért: felnyitja az emberek szemét.

Sztori

Az '70-es években járunk az amerikai Colorado Springsben, ahol is Ron Stallworth (John David Washington, igen, a jó öreg Denzel fia) újoncként lép be a helyi bűnüldöző szervekbe. Ronnak, aki nagy reményeket fűzött újdonsült munkahelyéhez, eleinte csak az aljamunkák jutottak, így aktázás közepette kellett szembesülnie a kor szelleméhez hozzátartozó bántalmazásokkal. Ront bőrszíne miatt támadták, így ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egy gyönyörű napon felhívja a hírhedt Ku Klux Klánt.

Ron bosszút forral, a hadjárat módja pedig nem más, mint a beépülés. Feketeként nyilván nem fog odaszambázni a KKK főhadiszállására, így bevonja egyik fehér bőrű kollégáját, Flip Zimmermant (Adam Driver), aki személyesen képviseli majd az érdekeit. Vidám kis történet, mi?

Karakterek

A Csuklyások - BlacKkKlansmanben csak úgy sziporkáznak mind a fő-, mind pedig a mellékszereplők. John David Washington külsejében nem igazán, ám hangjában és tehetségében egyértelműen az apjára ütött, így hasonlóan minőségi játékot láthatunk, mint amit Denzeltől megszokhattunk. Ezek a Washingtonok tudnak valamit.

Adam Driver a Star Wars filmekkel került igazán reflektorfénybe, pedig  szerintem már a Némaságban is nagyot alkotott, így végre tehetségének megfelelő szerepet is eljátszhatott. Driver nyomozója eleinte vonakodva akar segíteni a Ku Klux Klán megdöntését tervező kollégájának, ám saját vívódásai és zsidó származása révén végül belátja: gátat kell szabni az elnyomásnak.

Rajtuk kívül jelentősebb szerepben láthatjuk Topher Grace-t, aki a Sam Raimi-féle Pókember harmadik felvonásában játszotta el az ikonikus Venomot. Azóta szinte csak kisebb alkotásokban lehetett látni, ám amit a Csuklyásokban letett az asztalra az megsüvegelendő. Zseniálisan hozza a bájgúnár szektavezért, mézes-mázas stílusa pedig még betegebbé teszi karakterét. Nem csodálkoznék, ha ezentúl viszontláthatnánk a Csuklyásokhoz hasonló produkciókban.

Összegzés

A mozi utáni gyors verdiktem egyszerűen nem állt össze a fejemben. A film nagyon is ütősre sikeredett, de hirtelen nem tudtam megmondani, hogy mitől. Na, ilyen az amikor úgy tokkal-vonóval minden a helyén van és egy szinte tökéletes filmet kapunk. Műfajon belül egyértelműen az év meglepetése. Voltak már idén átlag feletti mozik, de a Csuklyások rendesen odavágott a falhoz. Hogy mondja az angol? Didn't see this coming, ami magyarul annyit tesz: nem láttam jönni.

Erős színészi játékok (Washington és Driver lazán hozták a válságban szenvedő beépített zsarukat, kicsi buddy movie-s jópofáskodással meghintve), kiváló történet és párbeszédek, illetve az 1970-es évek atmoszférája is maradéktalanul átjött. A kor szemléletéből és a sztoriból adódóan a film kicsit megbolygatja az amerikai politikát, a végefőcím előtt pedig a mai világra is ráhúzható üzenettel köszön el a nézőktől. Tiszta Spike Lee!

A valóság által megihletett Csuklyások - BlacKkKlansman egy pillanatra sem hagyja unatkozni a nézőt, Spike Lee stílusjegyei pedig élményszámba mennek, csakúgy mint szinte minden más eleme az alkotásnak. Vétek lenne kihagyni, így főleg azoknak ajánlom, akik élnek-halnak a hamisítatlan amerikai filmekért (az eredeti hang - Fehérváron is feliratosan vetítik - külön dob a bulin). Akik pedig nem jöttek lázba az előzetesek láttán sem, azoknak is azt tanácsolom, nyugodtan nézzék csak meg, ugyanis garantáltan pozitív élményekkel fognak távozni a moziból.

10/8 - Hát ez valami zseniális!

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

 • Az Országgyűlés a héten folytatja munkáját
  Az Országgyűlés a héten folytatja munkáját
 • Június utolsó hétvégéjén újra panorámabuszos és kisvonatos programok
  Június utolsó hétvégéjén újra panorámabuszos és kisvonatos programok
 • Székesfehérvár ad otthont a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósport-versenynek
  Székesfehérvár ad otthont a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósport-versenynek
 • Napközben előfordulhat zápor, esetleg zivatar
  Napközben előfordulhat zápor, esetleg zivatar

A hét embere

Eseménynaptár

 • Pelikán Fészek - logópályázatot hirdetett a Vörösmarty Színház
  Pelikán Fészek - logópályázatot hirdetett a Vörösmarty Színház
 • Horvát táncház a Kolo-val
  Horvát táncház a Kolo-val
 • Emlékezz és emlékeztess! - a holokauszt áldozataira emlékeztek
  Emlékezz és emlékeztess! - a holokauszt áldozataira emlékeztek
 • Eurómilliárdokba került a dízelbotrány a Volkswagennek
  Eurómilliárdokba került a dízelbotrány a Volkswagennek
 • Pénzügyminiszter - Folytatódik az adócsökkentés
  Pénzügyminiszter - Folytatódik az adócsökkentés
 • Növeli a kínai forgalmát a német vasút
  Növeli a kínai forgalmát a német vasút
 • Kiegyensúlyozottan teljesített a hazai ipar
  Kiegyensúlyozottan teljesített a hazai ipar
 • Egyre többen választják a szakképzést
  Egyre többen választják a szakképzést
 • Jóval több pénz jut oktatásra jövőre
  Jóval több pénz jut oktatásra jövőre
 • Szakminiszter - támogatni a magyar tulajdonú vállalkozásokat
  Szakminiszter - támogatni a magyar tulajdonú vállalkozásokat
 • Tovább bővült az új autók piaca
  Tovább bővült az új autók piaca
 • Csökkennek a közjegyzői díjak júliustól
  Csökkennek a közjegyzői díjak júliustól
 • Újabb béremelés az egészségügyben
  Újabb béremelés az egészségügyben