5 évnél régebbi cikk

Új diagnosztikai és fejlesztő központ Fehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kiss László
Új diagnosztikai és fejlesztő központ Fehérváron

A különféle okokból a fejlődésükben elakadt gyerekeknek, fiataloknak, felnőtteknek és családjaiknak szeretnének még több segítséget nyújtani Fehérváron az október huszonötödikén nyíló új vizsgáló és fejlesztőközpontban.

A szakemberek tudományosan megalapozott speciális diagnosztikai és terápiás szemlélettel, módszerekkel és eszközökkel várják az érintetteket: gyógypedagógus, gyermekpszichológus, gyermekpszichiáter és mozgásterapeuta is elérhető ugyanazon a helyen. A szakorvosok, pszichológusok, gyógypedagógusok, gyógytornászok és terapeuták az autizmusdiagnosztika és -fejlesztés mellett korai mozgásfejlesztést is végeznek a Dévény-féle speciális manuális technika, a TSMT és az alapozóterápia területén képzett munkatársakkal. Ezenkívül hallásterápia, logopédia és egyéni gyógypedagógiai fejlesztések is elérhetőek lesznek. A központ egyedisége többek között, hogy a gyermekek mellett fiatalok és felnőttek terápiáját is biztosítják.

Szeretnénk szakszerűen segíteni olyan családoknak, ahol a gyermek a kommunikáció, az együttműködés, a figyelem, a beszéd, a mindennapi tevékenységek képességének elsajátítási folyamatában elakadt. Célunk kideríteni – ha lehetséges – hogy mi lehet az elmaradás hátterében és mivel, hogyan lehet a fejlődést támogatni, illetve kiegészíteni az eddigi fejlesztések palettáját. Ilyen pl. az autizmussal élő iskolások, serdülők vagy nagykorúak felnőtt életéhez szükséges munka vagy szabadidős készségeinek alakítása. Szeretnénk a hozzátartozóknak is igény szerint segíteni abban, hogy minél több információval rendelkezzenek a mindennapi élet sajátos problémáinak megoldásában.” – mondta a központ szakmai vezetője, Prekop Csilla gyógypedagógus.

Minden életkorban adódhatnak fejlődési nehézségek az emberek életében. Az autizmus jeleit sok esetben már hároméves kor előtt fel lehet ismerni, de lehetnek olyan problémák is, amelyek esetleg csak később mutatkoznak meg: "Számítunk olyan családok jelentkezésére is, akiknek csak egy máshol kapott diagnózis újragondolására vagy egy korábban megismert fejlesztési stratégia továbbgondolására, valamilyen kiegészítésére van szükségük." – emelte ki Prekop Csilla.

Mivel a hozzátartozók egymástól is rengeteget tudnak tanulni, ezért sorstárs szülőcsoportok szervezését is megkezdik, ami a szülők és szakemberek együttműködésének szintén hatékony kerete, mert olyan információk elérésére biztosít lehetőséget, ami javíthatja az autizmussal élő gyermek, fiatal, felnőtt mindennapi életben szükséges önállóságát, kommunikációs és társas készségeit a családi béke megteremtése mellett.

Sok autizmussal élő, korábban speciális autista csoportban vagy integrációban tanuló fiatal válik az iskolai évei után magányossá. Esetleg a különleges érdeklődési körében – mivel az kevés kortárs számára vonzó – nem talál társat magának, de lehet, hogy egy tíz évvel idősebb, hasonló érdeklődésű, akár hasonlóan sajátos személyiségű emberrel megtalálja a hangot, ezért célunk segíteni abban, hogy ezek az emberek megtalálják egymást, ami máris javít az életminőségen. Szándékunk szerint a családok igényei nagyban befolyásolják majd a programjaink alakulását, fejlődését. Várjuk jelentkezésüket a városból, de a megye és az országhatáron túlról is!” – mondta Prekop Csilla.

 További ajánlatok:
 www.zoldalmakozpont.hu

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek