Clear sky21 °C
2019. október 23. szerda Gyöngyi
Menü

Még nem is menstruálnak, de már utálják - Hogyan világosítsuk fel a mai tiniket? Rendhagyó bemutatók Fehérváron

Még nem is menstruálnak, de már utálják - Hogyan világosítsuk fel a mai tiniket? Rendhagyó bemutatók Fehérváron
Fontos, hogy mindig válaszoljunk a gyerekeink kérdéseire (Fotó: theodysseyonline.com)

Sok kényes feladattal néznek szembe az évek során a gyermeket nevelő szülők, az egyik ilyen a felvilágosítás témája. Hogyan és főleg mikor kezdjünk bele? Többek között erre is válaszokat kaphatunk november 23-án Székesfehérváron a Kincsestár Konferencián, Déri Éva biológus bemutatóján.

Minden gyerekekkel foglalkozó felnőttnek érdemes lesz ellátogatnia november 23-án, pénteken a Szent István Művelődési Házba, ahol a szociális munkásoktól a pedagógusokon át a szülőkig inspirálódhatnak a gyermeknevelést érintő számos gyakorlati kérdésben a SZÉNA Egyesület által szervezett Kincsestár Konferencián. Az egész napos konferencia workshopjainak egyike a Ciklus-show, melyet Déri Éva biológus, CSÉN  (Családi Életre Nevelés) tanácsadó tart. Hogyan segíthetünk serdülő lányaink pozitív testképének kialakításában? Mikor, hogyan beszélgessünk velük a menstruációról? Ezek a kérdések minden szülőben felmerülnek előbb-utóbb. Déri Éva programjának jelmondata: "Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok." De hogyan érjük ezt el a mai tiniknél? Erről beszélgettünk a szakemberrel.

Mi a legfontosabb üzenete a bemutatójának, miért fontos erről a témáról beszélni a szülőkkel?

A Ciklus-show programban 10-12 éves lányokkal kiscsoportokban folyik a munka. A program magja egy félnapos dramatikus játék, melynek során a lányokat szó szerint végigvezetjük a női termékenység testi folyamatain, megismertetjük, és játékosan megtapasztaltatjuk velük testük működésének alapvető összefüggéseit. 

A saját test értékességének megtapasztalása ugyanis alapvető fontosságú ahhoz, hogy az egészségünkkel, termékenységünkkel és szexualitásunkkal felelősen tudjunk bánni. Ez minden megelőzés, prevenció alapja.

A szülők - lányok esetében elsősorban az anyák - bevonása a program fontos része. Az előzetes felnőtt bemutató illetve a programot követő megbeszélés során a szülők gyakorlati javaslatokat kapnak arra, hogy miként kezeljék a testi változások témáját serdülő gyerekeiknél. Nagyon sok családban a nemi éréssel kapcsolatos kérdések, a szexualitás témaköre a mai napig tabunak számít. A szülők bevonásával szeretnénk segíteni a párbeszéd elindítását, könnyebbé válását. Sok szülő jelezte felénk ugyanis, hogy számára erről a témáról igen nehéz beszélni, és sokat segített a foglalkozáson kapott szemléletmód, nyelvezet.

Korábban érnek a mai gyerekek, korábban is kell őket felvilágosítani?

Szerintem igen. A felgyorsult életmód, a megváltozott táplálkozási szokások, a stressz, a teljesítményorientált világunk hatással van a szervezetünk működésére, természetesen a nemi érésre is. A média hatását is érdemes figyelembe vennünk. Gyermekünk sokkal hamarabb jut olyan információk birtokába, amivel bőven ráérne később találkoznia.

Tapasztalatunk szerint a szülők nem is feltételezik 10-12 éves gyermekeikről, hogy milyen nagy mértékben találkoznak a szexualitás témájával.

A fiatalokkal beszélgetve kiderült számunkra, hogy sokszor káosz és értetlenség van a fejekben, de nem szívesen kérdezik a szüleiket ebben a témában, mert a szülők rögtön megijednek, és gyakran azt feltételezik, hogy gyermekeik el akarják kezdeni a dolgot, pedig csak tájékozottabbak szeretnének lenni.

Így néz ki egy Ciklus-show foglalkozás (Fotó: beol.hu)
Így néz ki egy Ciklus-show foglalkozás (Fotó: beol.hu)

Hogyan kezeljék a szülők azokat az információkat, melyeket a gyerekek másoktól hallanak, esetleg előbb, vagy másként, mint ahogy a szülő szerette volna átadni őket?

Minél többet beszélgessenek gyermekükkel! Sokszor a szülő nem is feltételezi, hogy gyermekét érdekli a téma. Ha ilyen helyzet kiderülne, őszintén mondja el a szülő, hogy nem könnyű szóba hoznia ezt a témát, ő is zavarban van, vele sem beszélgettek erről a szülei, nincs mintája, de szeretné megpróbálni, és szeretné jobban csinálni. A gyerekek nagyon hálásak tudnak lenni az ilyen jellegű őszinteség láttán. Nagy ereje van annak is, ha a szülők mesélnek a saját kamaszkorukról, akkori érzéseikről, gondolataikról. Mondják el, mi a véleményük az adott dologgal kapcsolatosan, és hogy miért gondolják így! Érdemes visszakérdezni, hogy gyermekük ezt hogy látja?

Kutatások igazolják, hogy a kamasz gyerekek számára fontos szüleik értékrendje, és távollétükben képviselik is azt, persze ez a szülő számára nem mindig derül ki. Ez bizakodásra adhat okot.

Mit tehet egy szülő a mindennapokban azért, hogy a gyermekében egészséges testkép alakuljon ki, jó legyen az önbecsülése?

Egy kamasz gyakran elégedetlen külsejével, egyéb tulajdonságaival. Fontos, hogy a szülő szeretetteljes, stabil háttérrel, biztatólag álljon gyermeke mellett, az értékeit hangsúlyozva, akkor is, ha érzi, hogy éveken át a kortársak véleményét tartja mérvadónak a gyereke. Ne adják föl! Fontos a pozitív megerősítés!
Itt említeném meg, hogy a serdülő lányok, a nők sok negatív dolgot hallanak a menstruációval kapcsolatosan, amit sokszor a család női tagjai, a reklámok is támogatnak, gondoljunk csak azokra a nehéz napokra. Még nem is tapasztalták a menstruációt, de már utálják. Ez kihatással lehet nőiségükre, későbbi gyerekvállalásukra, egész szexualitásukra. A Ciklus-show program ebbe a folyamatba tud belépni, és egy pozitív képet kialakítani mind a lányokban, mind az édesanyákban. Két szülői visszajelzést szeretnék idézni:

"Gyakorló szülőként úgy gondolom, hogy nehéz erről a témáról beszélni. Nekem sokat segített ez a délután. Azt hiszem, hogy az első lépés ahhoz, hogy boldog felnőtt legyen a gyermekem. Köszönöm."

"Mindenképpen köszönöm! Bizonyára, aki megismerkedik ezzel a programmal, rengeteg gátlástól, félelemtől szabadulhat meg. Örülök továbbá azért is, mert számomra ez nagyon nem adatott meg serdülőként…"
Még nem is menstruálnak, de már utálják - hogyan világosítsuk fel a mai tiniket? Rendhagyó bemutatók Fehérváron

Hogyan kezeljék a szülők a saját szexuális életüket a gyerekeik előtt?

Szerintem azt hasznos látnia a gyereknek, hogy szüleik szeretik egymást, vonzódnak egymáshoz (ölelés, finom csók), ez is mintául szolgálhat. De az intimebb szexuális élet csak kettőjükre tartozik. A beszélgetéseik által azért fontos tudni a gyereknek, hogy az ő fogantatásával nem ért véget a szülők szexuális élete. Találkoztunk már olyan fiatallal, aki el sem tudta képzelni, hogy szülei között több is lehet kézfogásnál.

Milyen helyzetekben fontos, ne csak a gyerek kérdéseire válaszoljunk, hanem mi magunk kezdeményezzünk beszélgetést?

A gyerek kérdéseire mindig fontos válaszolnunk! Véletlenül se járjunk úgy, mint egy kedves ismerősöm, aki középiskolás gyermekét megkérdezte: te miért nem kérdeztél soha ilyen témáról? A válasz az volt: Anya, egyszer oviból hazafelé kérdeztem, de te nem válaszoltál, azóta nem kérdezek. Persze az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem kérdez a gyerek. Ilyenkor mindenképpen érdemes beszélgetést kezdeményezni, finoman puhatolózni, hogy mi a gyermekünk véleménye. Barátnőm fia is ilyen volt. Így mi gyakran beszélgettünk "félhangosan" a nappaliban "felnőttes dolgokról", és néha kaptunk is egy-egy megjegyzést, kiegészítést váratlanul a gyerekszoba felől. A célunkat elértük. Ha gyermekünknek párkapcsolata van, akkor mindenképpen érdemes szóba hozni a témát!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Vári Kovács Ágnes kiállítása a Kisfaludi Közösségi Házban
  Vári Kovács Ágnes kiállítása a Kisfaludi Közösségi Házban
 • Alkotónap lesz szombaton a Rác utcában
  Alkotónap lesz szombaton a Rác utcában
 • Megkapták megbízóleveleiket az önkormányzati képviselők
  Megkapták megbízóleveleiket az önkormányzati képviselők
 • Korrekt együttműködésre törekszik a kormány a fővárossal
  Korrekt együttműködésre törekszik a kormány a fővárossal
 • Korszerűsítik a debreceni vasútvonalakat
  Korszerűsítik a debreceni vasútvonalakat
 • Rekordszintű lesz az idei ukrán gabonatermés
  Rekordszintű lesz az idei ukrán gabonatermés
 • MTV-díjátadó - Király Viktor képviseli Magyarországot
  MTV-díjátadó - Király Viktor képviseli Magyarországot
 • Tízből négy vezető nő az Európai Bizottságban
  Tízből négy vezető nő az Európai Bizottságban

Eseménynaptár

 • Több ezer ember nem kapott idén visszajárót
  Több ezer ember nem kapott idén visszajárót
 • Bevásárol e-autó-töltőkből az állam
  Bevásárol e-autó-töltőkből az állam
 • Katonai konvojok közlekednek hétvégén
  Katonai konvojok közlekednek hétvégén
 • Megtiltják az elektromos rollerek használatát Prágában
  Megtiltják az elektromos rollerek használatát Prágában
 • Újrahasznosítják a Mount Everesten hagyott szemetet
  Újrahasznosítják a Mount Everesten hagyott szemetet
 • Összement az ózonlyuk
  Összement az ózonlyuk
 • Schengeni övezet - Horvátország teljesítette a feltételeket
  Schengeni övezet - Horvátország teljesítette a feltételeket
 • Zaporizzsjába indít járatot a WizzAir
  Zaporizzsjába indít járatot a WizzAir
 • Csütörtökön nyílik a Leonardo-életműkiállítás a Louvre-ban
  Csütörtökön nyílik a Leonardo-életműkiállítás a Louvre-ban
 • Elérhető közelségbe került a Brexit
  Elérhető közelségbe került a Brexit
 • Behúzza a féket az Audi
  Behúzza a féket az Audi
 • A forradalom hőseire emlékezünk
  A forradalom hőseire emlékezünk
 • HÍRADÓ 2019. október 22.
  HÍRADÓ 2019. október 22.