Partly cloudy11 °C
2019. november 22. péntek Cecília
Menü

Jim Carrey tényleg állati nyomozó? - Sötét bűnök kritika

Jim Carrey tényleg állati nyomozó? - Sötét bűnök kritika
Jim Carrey végre megmutatja, ki az úr a háznál? (Fotó: dreadcentral.com)

Amerikában már májusban bemutatták, ám Magyarországon csak novemberben debütált Jim Carrey újabb alkotása, a Sötét bűnök, amelyben - mint ahogy korábbi filmjeitől megszokhattuk - nem az ökörködésé a főszerep. Carrey kőkemény thrillerben tér vissza, hogy megmutassa, sokkal több van benne, mint azt sokan gondolják. Nézzük, hogyan teljesített nálunk a Sötét bűnök! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

Nem teljesen értem ezeket a hónapos csúsztatásokat a filmpremierek között, de azok után, hogy pl. Svédországban még csak most mutattak be a Marvel Hangyájának második felvonását, meg sem szólalok. Tehát 2018 májusában kijött a Sötét bűnök, amelyet - nem kisebb név miatt, mint Jim Carrey - hatalmas várakozás előzött meg.

Carrey világéletében a szórakoztatásnak élt, úgy is lehetne mondani, hivatása volt, hogy mosolyt csaljon az arcokra. Ennek megfelelően stand-up komikusként kezdte pályafutását, fura grimaszaival és gumiarcával hamar a közönség kedvence lett. Útja Kanadából rövid időn belül Hollywoodba vezetett, hogy a '90-es évek egyik legnépszerűbb (karakter)színészévé nője ki magát.

Számos mutatványa (Ace Ventura, Dumb és Dumber, A minden6ó, A maszk, Az igenember) közben fetrengtünk a földön a röhögéstől, ám az igazán nagy áttörés még váratott magára. Pont ezért Jim Carrey komolyabb témákat boncolgató filmekkel is próbálkozott (A 23-as szám), ám ezek a pozitív kritikák ellenére sem hozták meg a várt eredményt. Egyszerűen nem voltak kíváncsiak az emberek a mélabús Jim Carreyre.

Carrey manapság csak elvétve tűnik fel egy-egy filmben vagy sorozatban, tény és való, hogy egyre kevesebbet látjuk a filmvásznon. Talán majd a Sötét bűnök kihúzzák a csávából. Bár igencsak nehéz dolga lesz, ugyanis ő az egyetlen igazi húzónév a produkcióban, és a rendező kiléte (Alexandros Avranas) sem kecsegtet túl sok jóval.

Sztori

A Sötét bűnök története Lengyelországban játszódik, ahol is a parkolópályára tett kopó, Tadek (Jim Carrey) régen lezárt gyilkossági ügyet kap elő a sufniból, hogy pontot tegyen a végére. Persze nem poénból tépi fel a régi sebeket, hanem meggyőződése, hogy forró nyomon jár, ugyanis egy hangoskönyvet hallgatva ismerős leírást vél felfedezni a szóban forgó bűntény áldozatáról.

A brutálisan véres könyvet író Kozlov (Marton Csokas) rögtön a nyomozók célkeresztjébe kerül, ám nem bizonyul túl együttműködőnek a hatóságokkal. Innentől adott a feladat: Tadeknek szóra kell bírnia a perverz írót, és bizonyítékot kell szereznie, hogy sejtése, miszerint Kozlov a gyilkos, beigazolódjon.

Karakterek

Na, ezzel el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, amelyre szerintem mindenki kíváncsi, amikor a Sötét bűnöket nézi: milyen produkcióval rukkol elő a mókamester Jim Carrey az igazán sötét és néhol beteg thrillerben?

A válaszon kerek három napot agyaltam, ugyanis míg szerintem piszok jól állt neki ez a nyomozósdi, addig olyan alulírt karaktert kellett eljátszania, hogy ennyi erővel behozhattak volna egy B-kategóriás színészt is a helyére. Egyáltalán nem tudta megcsillantani az amúgy remek színészi kvalitásait.

Jim Carrey simán elvihette volna hátán a filmet, ehelyett túlzott komolyságot (amit ő sem mindig bírt ki, látni, hogy sokszor mosolyra kerekedne a szája), kutyaszemeket és böszme nagy szakállat kapunk, amely igencsak kevés egy világsztártól. Mondjuk Marton Csokasról és a Kaziát alakító Charlotte Gainsbourgről még ennyit sem mondhatok el: előbbi a tőle megszokott B-filmes főgonoszt hozta, A nimfomániásból ismerős színésznő pedig szintén csak korábbi szerepeit duplikálta.

Összegzés

Sokat vártam a Sötét bűnöktől és főleg Jim Carreytől, ám sajnos nagyon keveset kaptam. Élek-halok a jól megkomponált, nyomasztó nyomozós filmekért, de ez az alkotás annyira gyengén muzsikált, hogy még thrillernek is nehezen lehet nevezni. Persze a mozi lelkesen próbálkozik a hangulatteremtéssel, de ahogy mondani szokás, a nagy akarásnak nyögés lett a vége, így sajnos Alexandros Avranas legtöbb kísérlete, hogy megnyerje a közönséget, célt tévesztett.

A karakterek és a sötétségről szóló elvont gondolatok végig a levegőben lógnak, a film sablonos üzenete, hogy nincs a Földön egyetlen tiszta lélek sem, minden emberben egy belső démon lakozik, pedig végérvényesen afelé lökött, hogy ezt az alkotást senkinek se javasoljam. Talán Jim Carrey elvakult rajongói megpróbálkozhatnak vele, de még őket is óva intem ettől. Pedig a Sötét bűnök az előzetesek alapján jó kis produkciónak indult... na, mindegy, majd legközelebb. Addig is fel a fejjel Jim, lesz ez még így se!

10/3 - Jim Carrey ide vagy oda, teljesen érdektelen

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

 • Megérkezett a Szent Péter térre az idei vatikáni karácsonyfa.
  Megérkezett a Szent Péter térre az idei vatikáni karácsonyfa.
 • Megéri kistelepülésen építkezni
  Megéri kistelepülésen építkezni
 • Kanye West bibliai témájú operáját vasárnap mutatják be Los Angelesben
  Kanye West bibliai témájú operáját vasárnap mutatják be Los Angelesben
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. november 22.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. november 22.

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Fantasztikus karácsony - novellapályázatot hirdet a Vörösmarty Könyvtár
  Fantasztikus karácsony - novellapályázatot hirdet a Vörösmarty Könyvtár
 • A kék bolygó - rangos brit kitüntetést kapott Sir David Attenborough
  A kék bolygó - rangos brit kitüntetést kapott Sir David Attenborough
 • Segítség – jótékonysági est a Tüzér utcai gyerekekért
  Segítség – jótékonysági est a Tüzér utcai gyerekekért
 • Katalin-nap – hétfőn, Kati néni szobránál lesz az ünnepség
  Katalin-nap – hétfőn, Kati néni szobránál lesz az ünnepség
 • A világ 318. legjobbja - jelentősen előrelépett a Semmelweis Egyetem a felsőoktatási rangsorban
  A világ 318. legjobbja - jelentősen előrelépett a Semmelweis Egyetem a felsőoktatási rangsorban
 • Teljes szélességében lezárják a Várkörutat a hétvégén, és a MOL Aréna Sóstó környékén is lesz forgalomkorlátozás
  Teljes szélességében lezárják a Várkörutat a hétvégén, és a MOL Aréna Sóstó környékén is lesz forgalomkorláto...
 • Figyelemfelhívás - fontos levelet kap a következő hetekben a jelzáloghitelesek
  Figyelemfelhívás - fontos levelet kap a következő hetekben a jelzáloghitelesek
 • Everyday Life - Ammanban mutatja be új lemezét a Coldplay
  Everyday Life - Ammanban mutatja be új lemezét a Coldplay
 • 1200 milliárdot költhetünk - megkezdődött a karácsonyi roham a boltokban
  1200 milliárdot költhetünk - megkezdődött a karácsonyi roham a boltokban
 • Depeche Mode-film - Magyarországon 15 ezren váltottak jegyet
  Depeche Mode-film - Magyarországon 15 ezren váltottak jegyet
 • Orbán: az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere Várhelyi Olivér kinevezése
  Orbán: az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere Várhelyi Olivér kinevezése
 • Fanni - egészséges újszülöttet tettek a kecskeméti inkubátorba
  Fanni - egészséges újszülöttet tettek a kecskeméti inkubátorba
 • Kukakommandó - szemléletformáló kisfilmekkel segíti a korszerű hulladékgyűjtést a Depónia
  Kukakommandó - szemléletformáló kisfilmekkel segíti a korszerű hulladékgyűjtést a Depónia