Clear sky28 °C
2020. július 5. vasárnap Sarolta, Emese
Menü

Brutális ütemben hal ki a Föld, és újabb fajnak közeledik a vég

Brutális ütemben hal ki a Föld, és újabb fajnak közeledik a vég
A legújabb áldozat, a patkánykenguru (Fotó: ecolounge.hu)

Újabb élőlény tűnhet el örökre bolygónkról, az ausztrál minikenguru azonban csupán egy szereplője egy elképesztő kihalás-sorozatnak, mely a gerincesek felét már eltüntette a bolygónkról.

Kutatók gyakorlatilag halálraítélt fajként tekintenek az Ausztráliában élő északi patkánykengurura (Bettongia tropica), amely Queensland állam őshonos állata. A gyarmatosítás, a fehér ember megjelenés óta folyamatosan csökken a számuk, az elmúlt éveken azonban szinte teljesen eltűnt az állat, köszönhetően az éghajlat változása, a mezőgazdasági művelés, a ragadozók jelenléte, a természetes élőhelyük eltűnése és az erdőtüzek gyakorisága miatt. A WWF legfrissebb tanulmánya szerint a fajnak már csak 2 populációja és nagyjából 2500 példánya maradt.

És hogy miért is fontos egy ausztrál erszényes rágcsáló sorsa innen, Fehérvárról nézve? Nos, csupán azért, mert a tendencia világméretű, a Föld lakóinak sokszínűsége és egyben darabszáma is elképesztő fogyáson megy keresztül. A világszervezet októberben publikálta 150 oldalas jelentését, a 2018-as Élő Bolygó nevű tanulmány elképesztő tényekkel állítja falhoz az emberiséget:

  • Ma kevesebb mint feleannyi (60 százalékkal kevesebb) gerinces élőlény van a Földön, mint 1970-ben.
  • A trópusokon egészen rémisztő, 89 százalékos a veszteség.
  • Az emlősök számára megfelelő élőhelyek területe 22 százalékkal csökkent az érintett időszakban.
  • Az édesvízi élőlények egyedsűrűsége 1970 óta 83 százalékkal csökkent.
  • 1950 óta közel 6 milliárd tonna tengeri élőlényt fogtunk ki a világ vizeiből.
  • Miközben az 1960-as években még „csak” a tengeri madarak 5 százalékának gyomrában volt műanyagdarabka, a becslések szerint ma 90 százalékuk gyomrában található kisebb-nagyobb plasztikdarab.
  • 1970 és 2015 között a vizes élőhelyek 35 százaléka tűnt el, a teljes modernkort vizsgálva ez a szám 87%.
A WWF mindig sokkoló kampányokkal próbálja felhívni a figyelmet a kihalás szélére sodródott fajokra (Fotó: WWF)
A WWF mindig sokkoló kampányokkal próbálja felhívni a figyelmet a kihalás szélére sodródott fajokra (Fotó: WWF)

A legijesztőbb adat talán a gerincesek elképesztő fogyása. Világszerte 4005 fajt figyelt a WWF, az egy nyomon követett 16704 populáció egyedszáma majd 60%-kal csökkent, mindez mindössze 44 év alatt zajlott le.

A WWF nem túl bíztató jóslata szerint a klímaváltozás és a fajok kipusztulása esetében is két éve van még az emberiségnek arra, hogy visszafordítsa a kedvezőtlen folyamatokat, ezt követően már nem lesz, nem lehet azokra közvetlen befolyása. A veszélyeztetett állatfajokat magába foglaló úgynevezett Vörös Lista 26.000 fajt tartalmaz, vagyis az ökológiai katasztrófa szó szerint a küszöbön áll.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár