Partly cloudy4 °C
2021. január 25. hétfő Pál
Menü
Házhozszállítás

Mielőtt eldobod a petárdát, nézd meg Charlie kutyát, aki kis híján belehalt az emberek szórakozásába

Mielőtt eldobod a petárdát, nézd meg Charlie kutyát, aki kis híján belehalt az emberek szórakozásába
A legtöbb állat, így Charlie kutya is, retteg a tűzijátéktól (Fotó: Facebook/BBC radio)

Tehetetlen düh és fojtogató könnyek - valahogy így lehetne összefoglalni a videó nézése közbeni állapotomat. Hogy színpadias vagy túlzó? Csak addig érzed annak, amíg nem nézel a rángatózva reszkető Charlie szemébe...

A szilveszteri petárdázás és a tűzijátékozás esete olyan, mint az aktuálisan futó valóság show-ké: mindenki elhatárolódik tőle, aztán amikor eljön a műsorkezdés, valahogy mégis elszabadulnak a lovak... Ám amíg mások lealjasodásának kukkolása abszolút magánügy, amivel kárt legfeljebb saját agysejtjeinknek okozunk, addig az ész nélküli lövöldözés és durrogtatás a legkevésbé sem ártatlan élvezet.

Amit ugyanis néhányan a buli csúcspontjaként élnek meg, és a vastag tízezrekért vásárolt, egyszer használatos élvezet levegőbe indításával felhelyezik saját szórakoztatásukra a koronát, addig az a másik oldalon állatok ezreinek okoz komoly traumát. 

Van kutya a családunkban, aki nemes egyszerűséggel elájult, amikor valaki úgy érezte: remek szórakozás mások udvarába petárdát dobni. A kutya pechjére mellette robbant fel a petárda, amitől annyira sokkot kapott, hogy eszméletét vesztette. Szerencsére azóta nem történt hasonlóan súlyos eset, de minden egyes "légiparádé" alkalmával a végletekig hergeli magát félelmében.  

Ahogy Charlie kutya esete is hasonló, aki ugyancsak minden tűzijátékozás alkalmával a videóban látható állapotba kerül, és segíteni sem tudnak rajta:

És nemcsak a kutyák rettegnek a durrogtatástól, gyakorlatilag a legtöbb állatnak komoly trauma a szilveszter éjszaka, így az sem véletlen hogy 2018-tól Tatán, az ott áttelelő vízi madarak védelmének érdekében, november 1. és február 28. között tilos a tűzijátékozás. 

És azoknak, akik mindössze legyintenek: ezek csak állatok, mit számít, még egy nyomós érv a tűzijátékozás/petárdázás ellen: Német tüdőszakorvosok szerint újév első napján a levegő finomporterheltsége egész évben nem tapasztalható csúcsértéket ér el,

a rakéták által egy éjszaka alatt kilökött finompor mennyisége a közúti közlekedés okozta teljes évi mennyiség egyötödének felel meg.

Bár ez a felmérés a németországi állapotokat tükrözi, ne legyenek illúzióink, Magyarországon sem jobb a helyzet. Ráadásul ez a szennyeződés szélcsendesebb időben több napon át kitart és felhalmozódik a légkör alsóbb rétegeiben. Hadd lássa és érezze a világ, micsoda buli volt!

Szóval ha egy mód van rá, felejtsük már el az értelmetlen, céltalan és komolyan környezetszennyező puffogtatást, költsük inkább a felesleges pénzünket valami értelmesebbre. Például az ijedtükben szétszaladt állatok segítésére...

Minden szilveszterkor állatok százai futnak világgá ijedtükben. Ha te is segíteni szeretnél rajtuk vagy éppen keresed kedvencedet, itt megteheted: 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Törvényi védelmet kaptak a vidéki zajok és szagok Franciaországban
  Törvényi védelmet kaptak a vidéki zajok és szagok Franciaországban
 • Erős földrengés volt az Antarktisz partjainál
  Erős földrengés volt az Antarktisz partjainál
 • Tombol a járvány harmadik hulláma Spanyolországban
  Tombol a járvány harmadik hulláma Spanyolországban
 • Szigorú intézkedések mellett tartották meg a középiskolai írásbeli felvételi vizsgákat
  Szigorú intézkedések mellett tartották meg a középiskolai írásbeli felvételi vizsgákat
 • Átadták a Petőfi Zenei Díjakat
  Átadták a Petőfi Zenei Díjakat
 • Horvátországban felfüggesztették a lakosság oltását a vakcinahiány miatt
  Horvátországban felfüggesztették a lakosság oltását a vakcinahiány miatt
 • Tájékoztató kampány indult a koronavírus elleni oltásról
  Tájékoztató kampány indult a koronavírus elleni oltásról
 • HÍREK 17 órakor 2021.január 23.
  HÍREK 17 órakor 2021.január 23.
 • Ingyenes lett a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése
  Ingyenes lett a hungarikumnak választott kutyafajták törzskönyvezése