Rain25 °C
2019. június 16. vasárnap Jusztin
Menü

Rövidebb várakozási idő a sürgősségin

Rövidebb várakozási idő a sürgősségin
A kórház három sürgősségi betegellátó pontján összesen naponta több száz beteget látnak el (Fotó: Németh-Nagy Róbert)

A karácsonytól január elsejéig tartó időszakban a kórház három sürgősségi betegellátó pontján összesen több mint kétezer-kétszáz esetet láttak el a szakemberek. A megnövekedett betegszám kezelésében lehet segítség a kormány új törvénye, mely újfajta rendszer bevezetésére kötelezte az egészségügyi intézményeket.

A kórház sürgősségi osztályain naponta több százan jelentkeznek ellátásra. A páciensek minél gyorsabb ellátása érdekében vezette be január elsejétől a kormány az úgynevezett Triage rendszert. Csernavölgyi István, a Szent György Kórház főigazgatója elmondta: „A betegeket, amikor megérkeznek egy egészségügyi ellátóintézménybe, a panaszaik és az állapotuk súlyossága alapján egy állapotfelmérést követően osztályozzák. Ennek az az értelme, hogy azokat a betegeket, akik azonnali ellátást igényelnek, nagyon súlyos esetnek minősülnek, még csak véletlenül se késleltessék. Azok a páciensek pedig, akik könnyebb panaszokkal kevésbé súlyos besorolást kapnak, egy megfelelően időzített ütemrendszer szerint kerüljenek ellátásra.”

A pácienseket kiírás is tájékoztatja arról, hogy nem érkezési sorrendben, hanem az állapot súlyosságát figyelembe véve történik az ellátás.

A Triage rendszer egyébként már több mint húsz éve működik a Szent György Kórházban. A mostani rendelkezés Csernavölgyi István szerint annyiban újdonság az intézményben, hogy diszpécser is foglalkozik a betegekkel, akinek a kommunikációban, a betegirányításban, bizonyos értelemben a betegobszervációban, az ellátás miliőjének biztosításában lesz lényeges szerepe.

A diszpécser egytől ötig terjedő skálán méri fel a páciensek egészségügyi helyzetét. Továbbá a segítő munkatárs közvetlen közelről láthatja és figyelheti a betegeket, így ha valakinek a várakozási idő alatt rosszabbodik az állapota, akkor előresorolhatja a sorban.

Az új rendszer a megnövekedett betegforgalom gyorsabb lebonyolításában nyújthat még nagyobb segítséget. Az elmúlt pár évben ugyanis huszonöt százalékkal nőtt a sürgősségi esetek száma az intézményben.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Vadászkéssel a kezében fenyegetőzött
  Vadászkéssel a kezében fenyegetőzött
 • Ötnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés
  Ötnapos üléssel folytatja munkáját az Országgyűlés
 • Ma tartják a Szabadságkoncertet
  Ma tartják a Szabadságkoncertet
 • Drágábbak a horvát autópályák szeptember végéig
  Drágábbak a horvát autópályák szeptember végéig
 • Véget vethetnek a szúnyoginváziónak a Balatonnál
  Véget vethetnek a szúnyoginváziónak a Balatonnál
 • Marad a kánikula, de frissítő záporok is jöhetnek
  Marad a kánikula, de frissítő záporok is jöhetnek
 • Meghalt Franco Zeffirelli olasz rendező
  Meghalt Franco Zeffirelli olasz rendező
 • Borsófesztivált rendeztek Feketehegy-Szárazréten
  Borsófesztivált rendeztek Feketehegy-Szárazréten
 • A Nemzeti Színház Woyzeck című előadása lett a legjobb a POSZT-on
  A Nemzeti Színház Woyzeck című előadása lett a legjobb a POSZT-on