Clear sky21 °C
2019. október 14. hétfő Helén
Menü

Rövidebb várakozási idő a sürgősségin

Rövidebb várakozási idő a sürgősségin
A kórház három sürgősségi betegellátó pontján összesen naponta több száz beteget látnak el (Fotó: Németh-Nagy Róbert)

A karácsonytól január elsejéig tartó időszakban a kórház három sürgősségi betegellátó pontján összesen több mint kétezer-kétszáz esetet láttak el a szakemberek. A megnövekedett betegszám kezelésében lehet segítség a kormány új törvénye, mely újfajta rendszer bevezetésére kötelezte az egészségügyi intézményeket.

A kórház sürgősségi osztályain naponta több százan jelentkeznek ellátásra. A páciensek minél gyorsabb ellátása érdekében vezette be január elsejétől a kormány az úgynevezett Triage rendszert. Csernavölgyi István, a Szent György Kórház főigazgatója elmondta: „A betegeket, amikor megérkeznek egy egészségügyi ellátóintézménybe, a panaszaik és az állapotuk súlyossága alapján egy állapotfelmérést követően osztályozzák. Ennek az az értelme, hogy azokat a betegeket, akik azonnali ellátást igényelnek, nagyon súlyos esetnek minősülnek, még csak véletlenül se késleltessék. Azok a páciensek pedig, akik könnyebb panaszokkal kevésbé súlyos besorolást kapnak, egy megfelelően időzített ütemrendszer szerint kerüljenek ellátásra.”

A pácienseket kiírás is tájékoztatja arról, hogy nem érkezési sorrendben, hanem az állapot súlyosságát figyelembe véve történik az ellátás.

A Triage rendszer egyébként már több mint húsz éve működik a Szent György Kórházban. A mostani rendelkezés Csernavölgyi István szerint annyiban újdonság az intézményben, hogy diszpécser is foglalkozik a betegekkel, akinek a kommunikációban, a betegirányításban, bizonyos értelemben a betegobszervációban, az ellátás miliőjének biztosításában lesz lényeges szerepe.

A diszpécser egytől ötig terjedő skálán méri fel a páciensek egészségügyi helyzetét. Továbbá a segítő munkatárs közvetlen közelről láthatja és figyelheti a betegeket, így ha valakinek a várakozási idő alatt rosszabbodik az állapota, akkor előresorolhatja a sorban.

Az új rendszer a megnövekedett betegforgalom gyorsabb lebonyolításában nyújthat még nagyobb segítséget. Az elmúlt pár évben ugyanis huszonöt százalékkal nőtt a sürgősségi esetek száma az intézményben.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Önkormányzat 2019 - Tizenkét településen szavazategyenlőség a polgármesterjelöltek között
  Önkormányzat 2019 - Tizenkét településen szavazategyenlőség a polgármesterjelöltek között
 • 16 ezer kérvény - sikeres a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program
  16 ezer kérvény - sikeres a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program
 • Biztosan időközi parlamenti választás következik Dunaújvárosban
  Biztosan időközi parlamenti választás következik Dunaújvárosban
 • Vidéken a kormánypártok, Budapesten az ellenzék szerzett több polgármesteri posztot
  Vidéken a kormánypártok, Budapesten az ellenzék szerzett több polgármesteri posztot