Partly cloudy19 °C
2019. szeptember 22. vasárnap Móric
Menü

A fánk és a kalács szerelemgyereke - egy különleges recept, akár farsangra is

A fánk és a kalács szerelemgyereke - egy különleges recept, akár farsangra is
Az aszalt gyümölcsök és magvak a korona ékszereit jelképezik (Fotó: Kiss László)

Félig kalács, félig fánk: a roscón de reyes eredetileg vízkereszti édesség, de a farsangi időszakban is érdemes kipróbálni!

A spanyol gyerekek nem karácsonykor, hanem vízkeresztre virradóra kapnak ajándékot. Január 5-én este a házakban, az utcákon fényeket, lámpákat gyújtanak a napkeleti bölcsek tiszteletére. A fő utcákon fiesztát tartanak, aminek csúcspontja Gáspár, Menyhért és Boldizsár felvonulása. A királyok út közben két marékkal szórják a cukorkákat és az apró finomságokat a legkisebbek legnagyobb örömére.Otthon a gyerekek kiraknak az ablakba egy pohár tejet, egy kis harapnivalót a megfáradt bölcseknek, és egy tálnyi vizet a tevéknek. Kipucolják a cipőiket, és lefekszenek aludni. Reggelre a jók megkapják a királyoktól azt az ajándékot, amire nagyon vágytak. A rosszaknak csak szenet rejt a csizmájuk.

 A család ezután felvágja a roscón de reyest, a háromkirályok kalácsát, amelybe egy szem babot és egy kis porcelánfigurát is rejtenek. Aki peches, és a babot találja meg, fizet. Aki viszont szerencsés, és a kis ajándékot, aznapra a ház királya lehet.

A hagyományt sokan arra vezetik vissza, hogy Jézus születése után Heródes parancsot adott minden két év alatti fiú megölésére Betlehemben. Az édesanyák, hogy túljárjanak a katonák eszén, lisztes agyagkorsókban bújtatták el a gyermekeiket. A zsidók ennek emlékére vízkereszt napjára kovásztalan kenyeret sütöttek, melynek tésztájába agyagbabát tettek. Ezt a szokást értelmezték újra a középkori Franciaországban, ahol pitébe dugták az ajándékot.

Ezt a sütemény eleinte csak az arisztokraták engedhették meg maguknak (Fotó: Kiss László)
Ezt a sütemény eleinte csak az arisztokraták engedhették meg maguknak (Fotó: Kiss László)

Innen terjedt tovább a szokás az Ibériai-félszigetre, ahol leveles tészta helyett kelt tésztából sütöttek egy kerek kalácsot, amit a koronák ékköveihez hasonlóan aszalt gyümölcsökkel és különféle magvakkal, mandulával díszítettek.


Eleinte ezt a süteményt csak a királyi család és az arisztokrácia engedhette meg magának, később a köznép körében is elterjedt. Azonban az átlagpolgároknál csak olyan nagy ünnepekkor került az asztalra, mint vízkereszt.

Recept

Hozzávalók:
300 gramm liszt (a legjobb a kenyérliszt), 25 gramm friss élesztő (vagy 7 gramm szárított), egy deci langyos tej, 100 gramm cukor, 75 gramm vaj (langyos), 1 egész tojás plusz egy tojás sárgája a kenéshez, 1 narancs leve, 4 cent rum, egy csipet só, ízlés szerint kandírozott citrom és narancshéj (esetleg mazsola, aszalt áfonya, szilva stb.), ízlés szerint magvak (például dió, mogyoró, pekándió)

Elkészítése: Az élesztőt egy kanál cukorral némi langyos tej társaságában felfuttatjuk. Közben a lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a sót. A liszt közepére egy kis lyukat kerekítünk, belefacsarjuk a narancsot és belecsurgatjuk a rumot. A dagasztógép alacsony fokozatán (vagy kézzel) elkezdjük összedolgozni a tésztát. Apránként hozzáadjuk a langyos vajat és az egész tojást. Ha ezzel készen vagyunk, akkor gyengéden átgyúrjuk a tésztát. Nem kell megijedni, nagyon laza az állaga, ezért bőségesen kell lisztezni a deszkát, hogy ne ragadjon le.

A roscónt nagyjából egy óra alatt meleg helyen duplájára kelesztjük. Utána átgyúrjuk és kerek cipót formázunk belőle, majd lisztezett kézzel a közepét kivájjuk. Figyeljünk arra, hogy legalább tíz-tizenöt centi legyen a rés átmérője, különben a második kelesztés közben eltűnik!


Konyharuha alatt ismét egy órán át pihentetjük a tésztát, majd megkenjük a tojás sárgájával, és ízlés szerint kidekoráljuk a kandírozott narancs- vagy citromhéjjal, aszalt áfonyával, mazsolával. Végül néhány helyre magvakat is nyomunk bele. Százhatvan fokra előmelegített sütőben körülbelül huszonöt perc alatt készre sütjük. A kalácsot rácson kihűtjük, majd forró teával vagy kávéval tálaljuk.

A tészta állaga valahol a kalács és a fánk között van (Fotó: Kiss László)
A tészta állaga valahol a kalács és a fánk között van (Fotó: Kiss László)

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

  • Egyre népszerűbbek a tematikus utak
    Egyre népszerűbbek a tematikus utak
  • Tele vannak a magyarországi gáztárolók
    Tele vannak a magyarországi gáztárolók
  • Veteránautók indultak Székesfehérvárról a Balaton felé
    Veteránautók indultak Székesfehérvárról a Balaton felé
  • Székesfehérváron is sok program lesz a Kulturális Örökség Napjain
    Székesfehérváron is sok program lesz a Kulturális Örökség Napjain
  • Egykori állami gondozott jegyespárt adott össze a polgármester
    Egykori állami gondozott jegyespárt adott össze a polgármester
  • Láttál mostanában szúnyogot?
    Láttál mostanában szúnyogot?
  • Ma van a Lecsófőző Vigasság
    Ma van a Lecsófőző Vigasság
  • Ma lesz a Színházak éjszakája
    Ma lesz a Színházak éjszakája

Eseménynaptár

  • Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
    Állatkínzásért ítéltek el egy magyar nőt
  • Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
    Bérmegállapodásról tárgyal a kormány a vasutas és a volános szakszervezetekkel
  • Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
    Nagy forgalomra készülnek a lakáspiacon
  • Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
    Jelentősen nőtt a felsőoktatásban résztvevő roma fiatalok száma
  • Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
    Székesfehérvári házaspár mentett életet Mallorcán
  • Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
    Már lehet jelentkezni a 2020-as év szakácsversenyére
  • A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
    A legnagyobb magyarra emlékezünk holnap
  • Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
    Hamarosan utalják az álláskeresési támogatásokat
  • Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak
    Radiátorcserére pályázhatnak a társasházak