Clear sky22 °C
2019. október 21. hétfő Orsolya
Menü

Szent Bálint, de melyik?

Szent Bálint, de melyik?
Melyik Szent Bálint az igazi? (Fotó: youtube.com)

Február 14-én, Bálint-napon nemcsak a szerelmet és a szerelmeseket, hanem a pártfogójukat, Szent Bálintot vagy más néven Valentint is ünnepeljük. Arról viszont már kevesen tudnak, hogy a római korban Bálint (latinus Valentinus) nevű mártírból három is volt.

Az egyikük, Római Szent Bálint városszerte tisztelt pap volt, amikor egy nap maga a császár, Claudius hívatta. Az uralkodónak az volt a célja, hogy meggyőzze a szentet arról, hogy a kereszténység nem több puszta babonánál, ezért ideje lenne visszatérnie a régi római hitre. Bálintot persze nem lepte meg a császár érvelése. Elmondta, sőt megígérte neki, ha megkeresztelkedik, akkor a birodalma tovább gyarapszik, sőt még az ellenségeit is legyőzi.

A császár egy pár pillanatig még el is gondolkodott az egy istenben való hitben, aztán egy tanácsadója hatására mégis elvetette a dolgot. Bálintot pedig az Aster nevű parancsnokára bízta. A pap nem tört meg: tovább prédikált, és még a tiszt vak lányát is meggyógyította. A csoda hatására Aster és egész háza népe megtért. Claudius a történtek hatására nemcsak Bálintot fejezte le, hanem a tisztet és annak egész családját is kivégeztette.

A második Szent Bálint Interamna, vagyis a mai Terni városának volt a püspöke. A szentet sokan ismerték, mert imáival csodával határos módon gyógyította a mozgásukban sérült betegeket. Egyszer egy Craton nevű római filozófus „születésétől fogva összezsugorodott” fián segített, aminek hatására nemcsak a filozófus, hanem Interamna kormányzójának fia is felvette a keresztény hitet.

A kormányzó azonban nem igazán díjazta az ötletet, és bosszúból megkínoztatta, majd lefejeztette a püspököt. Bálint hívei azonban nem hagyták annyiban a dolgot. A halottat titokban eltemették, de tettükért ők is halállal lakoltak. Terni Szent Bálintról azt tartották, hogy titokban összeadta a katonákat is szerelmükkel, ami akkoriban igencsak nagy vétségnek számított. Rajtuk kívül élt a korabeli Africa provinciában is egy Szent Bálint, akiről azonban a nevén kívül sajnos semmi sem maradt fent.

Hogy melyik szent volt az, aki a börtönőr vak lányát meggyógyította, és február 14-én, a halála napján egy papírcetlin úgy búcsúzott el tőle, hogy a „Te Bálintod”, mind a mai napig nem tisztázott.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

Eseménynaptár

 • Óvodásoknak hirdettek rajzpályázatot
  Óvodásoknak hirdettek rajzpályázatot
 • Milyen vitaminok segítik elő a tökéletes látást?
  Milyen vitaminok segítik elő a tökéletes látást?
 • Székesfehérvár ad otthont a Nemzeti Ifjúsági Tanács vezetőképzőjének
  Székesfehérvár ad otthont a Nemzeti Ifjúsági Tanács vezetőképzőjének
 • Nyílt napot tartanak ma a Művészetek Házában
  Nyílt napot tartanak ma a Művészetek Házában
 • Élménykerékpározásra várnak mindenkit a Zichy ligetbe
  Élménykerékpározásra várnak mindenkit a Zichy ligetbe
 • Metró alá esett egy utas a fővárosban
  Metró alá esett egy utas a fővárosban
 • Állatkínzókat ítéltek börtönbüntetésre Zalában
  Állatkínzókat ítéltek börtönbüntetésre Zalában
 • A hétvégén tartják a Nemzeti Vágtát
  A hétvégén tartják a Nemzeti Vágtát
 • HÍRADÓ 2019. október 18.
  HÍRADÓ 2019. október 18.