5 évnél régebbi cikk

A tűzben edzett kiborglány - Alita: A harc angyala kritika
Fehérvár Médiacentrum fotójaA tűzben edzett kiborglány - Alita: A harc angyala kritika

Minden évben találkozhatunk a moziban olyan blockbusterrel, amely a jól bejáratott szériák mellett valami újat is kíván adni a lelkes nézőknek. Idén az Alita: A harc angyala lett a szerencsés kiválasztott, amelyben mintha összegyúrták volna az eddig megjelent sci-fiket, és megszórták volna egy csipetnyi cyberpunkkal - na, meg mangával. A végeredmény üdítően hat a üresjáratban döcögő hollywoodi repertoárban. Nézzük, hogyan teljesített nálunk az Alita: A harc angyala! (Spoilermentes kritikánk következik.)

Külcsín

A legenda szerint James Cameronnak jó barátja, Guillermo del Toro mutatta meg először Alitát, amely 1990-ben indult, cyberpunk manga képregénysorozat Yukito Kishiro tollából. Ezt követően Cameron lázas kutatómunkába kezdett, majd 2000-ben a 20th Century Fox közreműködésével le is foglalta a battleangelalita.com domain nevet.

Teltek-múltak az évek, ám az Alita-projektből csak nem lett semmi. Folyamatosan változtattak a forgatókönyvön, jöttek-mentek a producerek és a technológia sem állt még készen ilyen volumenű alkotásra, James Cameron pedig időközben a másik szerelemgyereke, az Avatar felé fordult. 2016-ban aztán sikerült összerázniuk a brigádot: első körben megnyerték Robert Rodriguezt a mozi élére, a 20th Century Fox is meghatározta a büdzsét, és még a Rosa Salazar-Christoph Waltz duó is rábólintott a filmre, így végre minden összeállt, hogy elkészülhessen az Alita: A harc angyala.

Sztori

Az Alita: A harc angyala története 2653-ban játszódik, háromszáz évvel a nagy bukás után, amely romba döntötte a Földet. Ezt követően a megmaradt népek két részre szakadtak: a tehetősebbek Zalemben, a szegényebbek pedig Roncsvárosban kerestek menedéket. Dr. Dyson Ido (Christoph Waltz) is a lepusztultabb vidéken vert tanyát, ahol kiborgok bütykölésével tengeti mindennapjait.

Egy szép nap Ido guberálni indul, majd egy méretes szemétkupac tetején olyan kiborglányra (Rosa Salazar) bukkan, akinek emberi agya van, így - mivel megszólal benne a doktor énje - gyorsan összedrótozza, majd halott lánya után jól elnevezi Alitának.

A kiborg aztán gyorsan feltalálja magát újdonsült életében, ám mivel emlékei hiányosak, így annak szenteli legtöbb idejét, hogy fényt derítsen igencsak ködös múltjára. Alita aztán idővel rájön, hogy Roncsváros lakói között különleges számít, ugyanis mindene megvan ahhoz, hogy egy nap Zalem égi városába is eljusson.

Karakterek

Az Alita: A harc angyala számos remek karakterrel és színészi teljesítménnyel kényeztet el minket. Ezek közül kiemelkedő Alita, alias Rosa Salazar játéka, aki tökéletesen kelti életre a világra rácsodálkozó, cserfes kiborglánykát. Persze nagyot dob ezen az animátorok munkája is (na, meg Törőcsik Franciska hangja), akik csont nélkül behúzták az animációs figurák örökös rákfenéjét, hogy a szem emberi lelket tükrözzön.

Egy idő után már nem is foglalkoztam a többi szereplővel, minden pillanatban azt vártam, mikor láthatom viszont Alitát. Eszméletlenül jól néz ki, le a kalappal!

Persze azért a többiekről se feledkezzünk meg, ugyanis a már említett (és mindig zseniális) Christoph Waltz mellett feltűnik még a moziban a szépséges Jennifer Connelly, Mahershala Ali (akinek nevét első próbálkozásra le tudtam írni), illetve a rendkívül kifejezően néző Ed Skrein is.

Összegzés

Az Alita: A harc angyala után vegyes érzésekkel hagytam el a mozitermet. Első körben nem szabad elmenni amellett, hogy a látvány úgy, ahogy van lenyűgöző, nem mostanában láttam ennyire részletesen kidolgozott és tökéletesen megkomponált filmet. A főhősnő, Alita meg valami tündéri. Simán rá lehet aggatni, hogy az egyik legjobban kidolgozott és legemberközelibb animált karakter, akit valaha láttam.

Ezzel szemben viszont a történetben akadnak hiányosságok, az egydimenziós párbeszédek simán kizökkentenek a látvány nyújtotta élményből, és a szerelmi szálat sem sikerült igazán elcsípni. Ezen kívül sajnos az alkotásnak nincs érdembeli lezárása, amely akár örömre is adhat okot, ugyanis tuti, jön a folytatás, de valahogy ezt most nem éreztem kerek egésznek - hiába robbantja ki az agyam a helyéről.

Ezeket leszámítva az Alita: A harc angyala tényleg patent film, amelyet akár többszöri megtekintésre is ajánlok, ugyanis a technikai erődemonstráció és Alita személyisége simán megéri a időnket, na, meg a pénzünket.

10/8 - Rég láttam ilyen eszméletlenül látványos mozit

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek