Light rain19 °C
2021. április 12. hétfő Gyula
Menü
Házhozszállítás

Egy különös utazás részletei

Egy különös utazás részletei
Több száz diák, tizennégy koncepció, egyetlen nagy közös játék (Fotó: Simon Erika)

Ha összeadható és újrahasznosítható lenne az a rengeteg energia, amit az elmúlt hónapokban középiskolások százai fektettek bele az Odüsszeia színpadra vitelébe, jó ideig ingyen lenne a város közvilágítása. S bár az innováció még nem tart itt, a tizennégy iskola közös produkciója sokak lelkébe fényt hozott. Idén is az iskolásoké volt néhány napig a Vörösmarty Színház nagyszínpada, mi pedig ott jártunk a bemutatón, hogy kiderítsük, hogyan készültek idén a fiatalok és mentoraik.

„Azzal együtt, hogy én javasoltam, hogy idén az Odüsszeia legyen, mondhatjuk, hogy nem kifejezetten kisgyerekbarát történet.” – véli Kozáry Ferenc, a Kossuth Lajos Általános Iskola és az Árpád szakképző iskola színjátszócsoportjának mentora. A színművész azonban gyorsan hozzáteszi, hogy a történet szituációi viszont nagyon is emberiek, amit egy iskolás is ért: „Leszámítva persze azt, hogy a kossuthosok éppen a szirénes jelenetet kapták. Általános iskolás fiúknak a női csábításnak való ellenállás nem olyan mélyről jövő, ezzel együtt szeretik játszani.”

Már csak azért is érdekes választás volt az Odüsszeia, mert ez a mű nem tartozik éppen a diákok kedvencei közé. „Nem túl népszerű, ennek egyik oka az archaikus nyelvezet, a másik a téma.” – magyarázza Ferenczy Noémi. A ciszteresek felkészítő tanára szerint mégis vannak hálás oldalai, mert a néző figyelmét ébren tarthatja a kalandos cselekmény és az egyes csoportok sokszínűsége. – „Én megküzdöttem a jelenetünkkel, Odüsszeusz kíméletlen bosszújával. A főhős Ithakára visszaérve válogatás nélkül lemészárol férfit, nőt, aki ellene fordult távolléte alatt. Természetes ösztön ez is, de olyan, amivel nem szívesen nézünk szembe. Egy kedves végzős diákunk, aki megnézte a nyilvános főpróbát, azt mondta, hogy az előadás felülírta az unalmas Odüsszeiáról alkotott emlékképét.” 

A színfalak mögött: Kerkay Rita tengert gyárt nejlonból (Fotó: Simon Erika)
A színfalak mögött: Kerkay Rita tengert gyárt nejlonból (Fotó: Simon Erika)

Mi a sok, mi a kevés

Színben, hangulatban, megfogalmazásban is gazdag képet kaptunk, talán éppen a lehetőségek, adottságok meghatározottsága okán. Negyven fővel egészen mást lehet kihozni egy jelenetből, mint tízzel, kisiskolásokkal egészen más hangon lehet tolmácsolni valamit, mint végzős középiskolásokkal, és akkor még nem beszéltünk a felkészítők és a mentorok egyéniségéről, mert annak is volt lenyomata egy-egy megfogalmazásban. A kérők jelenetét a vasvárisok nem hivalkodóan, mégis erotikus felhanggal és ennek megfelelő energikussággal vitték színpadra, nem nélkülözve a humort sem. A Kossuth iskola diákjainak jelenetében viszont a sziréneket alakító kislányok hulahoppkarikás táncjelenetet adtak elő, latinos, tengerparti nyaralást idéző slágerzenére. Mert ugye kinek mi a csábító? 

A vasvárisok szemtelen kérői Pénelopé kezéért vetélkednek (Fotó: Simon Erika)
A vasvárisok szemtelen kérői Pénelopé kezéért vetélkednek (Fotó: Simon Erika)

S mivel drámáról van szó, a komolyabb események is hangsúlyosak. A telekisek azt a nem éppen vidám részt kapták, amikor Odüsszeusz egyedül, partra vetetten, nincstelenül, már-már a legyőzöttség látszatát mutatva évtizedek után végre hazaérkezik. „A tavalyi színjátszócsapat szinte teljesen kicserélődött, az újak viszont kevesen vannak, összesen tíz gyerek maradt, köztük többen alig rendelkeznek színpadi tapasztalattal.” – mondja Somos Ákos, a telekisek felkészítője. Egyértelmű volt, hogy nem egy nagy tablójelentere készülnek, inkább a megérkezés drámaiságát, a főhős kiszolgáltatottságát ábrázolják letisztult formában, mozgásszínházi elemekkel, kórusra hangolva. – „Az például, hogy van egy csellós fiú, aki végig a színpadon játszik és a ritmusát is megadja a kórusnak, nagyon sokat számít. Keller János, színházi mentorunk jó ötleteket adott, az ő segítségével sikerült lekerekíteni az egészet.”

A Teleki kapta a „Legjobb előadás” díját (Fotó: Simon Erika)
A Teleki kapta a „Legjobb előadás” díját (Fotó: Simon Erika)

Hexameterben az élet

A szöveget Matuz János, a színház korábbi intendánsa írta, de kikötés nem volt, azt kezdtek vele a színjátszók, amit akartak. 

„Mi nem húztunk a szövegből, minden szót elmondattam velük. Nagyon ügyesek a gyerekek!” – állapítja meg Kozáry Ferenc. – „Egy ilyen munkában látszik, hogy nem is olyan nagy kunszt színészkedni, lekötni a figyelmet! Egy kisgyerek is ráérez a lényegre, ha ügyesen mondják neki a fontos szempontokat, azt, hogy intenzívnek kell lenni, belül mást kell gondolni, mint amit az ember a szájával mond, bátran kell szünetet tartani, nagy levegőket kell venni a nagy gondolatok előtt. Ha ezeket a technikai dolgokat elmondja nekik az ember, akkor született tehetségnek sem kell lenni ahhoz, hogy valakit hosszabb-rövidebb ideig szívesen nézzünk a színpadon.” 

Lenyűgöző színek, jól megkreált látványvilág jellemzi a jeleneteket (Fotó: Simon Erika)
Lenyűgöző színek, jól megkreált látványvilág jellemzi a jeleneteket (Fotó: Simon Erika)

A szövegmondás amúgy is kulcskérdés, mindez színpadon, adott ritmusra, mozgással, színészi játékkal kihívás volt minden diáknak. A Comenius csapatánál például külön szakember foglalkozott a beszédtechnikával: „Nem volt egyszerű munka, mert külön figyelnünk kellett például arra, hogy a fiatalok bírják levegővel. A ritmus annyira meghatározó, hogy nem lehet levegővétellel megszakítani, mert akkor borul a rendszer. Ehhez társul még a mozgás, amelynek szintén tűpontosan kell működnie, hogy egységben maradjon az előadás.” – magyarázza Szigeti Anna, az iskola ötfős felkészítő csapatának tagja.

A Széchenyi Odüsszeusza nem ismer félelmet (Fotó: Simon Erika)
A Széchenyi Odüsszeusza nem ismer félelmet (Fotó: Simon Erika)

Összművészet, összetartás, közösség

Szinte minden csapat törekedett az eredetiségre, arra, hogy valamit magukból is belecsempésszenek jeleneteikbe. Az árpádosok például egy filmbetéttel tették még izgalmasabbá az előadásukat. Ezt a videót maguk tervezték meg, forgatták le, vágták meg, erre fűzték fel az Odüsszeuszban leírt cselekmények rájuk eső jelenetét.

A Comenius színjátszói pedig egy egészen különleges művészeti összefonódást valósítottak meg: „Az iskolában működik egy zenei műhely, ahol elindult az ötletelés a hexameter ritmusára, és összeállt belőle egy hangulat, ami aztán zeneműként funkcionál és a hátterét, a ritmikáját adja az előadásnak.” – magyarázza Szigeti Anna. 

„A jelenetünk ugyan nem sokszereplős, viszont van kórus, ami az antik tragédiák formavilágát idézi. A kar viszi a dalokat, afféle narrációként ehhez kapcsolódik egy mozgásszínházi formanyelv egy sötétebb tónusú alaphangulattal. Nagy munka volt, de már évek óta érett a gondolat, hogy az iskola színköre és a zenei műhelye kooperatív módon összedolgozzon. Kisebb együttműködések már előtte is voltak, de igazán most ért össze a két alkotóműhely.” – teszi hozzá Kapócs Balázs, a jelenet zenei rendezője.

Athéné és kara a Kodolányiból (Fotó: Simon Erika)
Athéné és kara a Kodolányiból (Fotó: Simon Erika)

Bár tudvalevő, hogy az iskolák összjátéka egyben vetélkedő is, melynek végén a zsűri díjakat oszt, mégsem ez az, ami motiválja a fiatalokat. Sőt a többségük nem is ragaszkodik az előadás megmérettetés-jellegéhez.

„A gyerekeknek már önmagában hatalmas élmény a színházi berkekben megfordulni, ezért tudatosan viszek több gyereket, mint ahánnyal általában dolgozom. Aki jönni szeretne, az jöhet, ha betartja a játékszabályokat. Akit én szeretnék vinni, azt pedig viszem – ha hagyja magát.” – mondja Ferenczi Noémi.

Somos Ákos szerint egy ilyen produkció igazi közösségteremtő esemény: „Nagyon büszke vagyok rá, hogy a gyerekek komolyan veszik: maguktól gyakorolnak, próbálnak, akarják, hogy jobb legyen az előadás. Nem kell, hogy ezek a gyerekek színészek legyenek, nem kell mindenkinek ezzel foglalkozni, ez egyszerűen egy diákélmény, annak viszont fantasztikus!”

A ciszteresek a „Legjobb látványkép” díjat hozták el (Fotó: Simon Erika)
A ciszteresek a „Legjobb látványkép” díjat hozták el (Fotó: Simon Erika)

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
  Egyre többen jelentkeznek a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára
 • Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
  Idén is megtartják a Csíki Versünnepet
 • Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
  Általános iskolásoknak hirdetett pályázatot a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház és Könyvtár
 • Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
  Elkezdődötek az általános iskolai beiratkozások
 • De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
  De La Soul, Roxette, Bee Gees, Republic – ezt hallgatta a világ 30 esztendeje
 • Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
  Koronavírus - egyre többen regisztrálnak az oltásra
 • Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
  Koronavírus - 291-en haltak meg, 5077 új fertőzött egy nap alatt
 • Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
  Pályakarbantartási munkálatok indulnak kedden - Fehérvárt is érintik
 • Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
  Tavaszi nagytakarítás - a Vadex is csatlakozott
 • A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
  A héten lesznek az általános iskolai beiratkozások
 • Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
  Koronavírus - Szlovénia enyhít a korlátozásokon
 • Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
  Agrárcenzus - 234 ezer gazdaságot írtak össze tavaly
 • Oltások - hétről hétre többen kérik
  Oltások - hétről hétre többen kérik