Partly cloudy22 °C
2020. szeptember 24. csütörtök Gellért
Menü

Március 15-i ünnepi kokárdák, kicsit másképp a fehérvári kézművesektől

Március 15-i ünnepi kokárdák, kicsit másképp a fehérvári kézművesektől
A nem hagyományos kokárdák elkészítésénél szárnyalhat a képzelet (Fotó: kerteshazmagazin.hu)

Hamarosan itt az ideje feltűzni a kokárdákat, nem muszáj a hagyományoshoz ragaszkodni, ugyanis a kézművesek egyre bátrabbak, manapság számos alternatív megoldással is találkozhatunk.

A március 15-i ünnepre a Fehérvári Kézművesek Egyesülete is készít újragondolt, nemzeti színekben pompázó kokárdákat. A tagok többek között kis virágot formázó, gyöngyből készült kitűzőket, piros-fehér-zöld színekből álló karkötőket, kulcstartókat alkotnak.

A nem hagyományos kokárdák elkészítésénél szárnyalhat a képzelet. A sokféle anyagból, például gyöngyből, textilből, üvegből, de még nemezből is készülhet az ünnephez megfelelő trikolor kiegészítő. Ring Júlia alkotásai a hölgyeknek szólnak, hiszen ékszereket készít. A fiatal ékszer-designer színes gyapjúgolyókból alkot többek között nemzeti színű nyakláncot is: "Finomított gyapjúval dolgozom, amit nem én színezek, hanem így vásárolom meg. Aztán a gyapjút golyóvá gyúrom, majd találkoztatom a fémmel, amit én is és a vásárlók is nagyon szeretnek. Ezeket a design ékszereket nagyon keresik a vevők."

De persze nemcsak gyapjúból, hanem üvegből is készülhetnek trikolor ékszerek. Németh Mariann ékszer-designer nyakláncokat, gyűrűket, fülbevalókat készít piros-fehér-zöld színekben, de az üvegből és szalagból készült kitűzőit bárki viselheti.

Tehát az szinte mindegy, hogy milyen formában viseljük magunkon március 15-én nemzetünk színeit, fontos, hogy büszkén tegyük mindezt.

Az alternatív kokárdakészítéssel a Fehérvár Televízió foglalkozott bővebben:

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák


Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • A teljes magyar élmezőny indulása várható
  A teljes magyar élmezőny indulása várható
 • Ünnepel a NépmesePont
  Ünnepel a NépmesePont
 • Makett show lesz szombaton a Szent István Művelődési Házban
  Makett show lesz szombaton a Szent István Művelődési Házban
 • Véradás lesz a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban október 6-án
  Véradás lesz a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban október 6-án