1 évnél régebbi cikk

1956 egy évszázados, évezredes erkölcsi tisztességnek a megtestesülése
·Közéletünnep·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
1956 egy évszázados, évezredes erkölcsi tisztességnek a megtestesülése
·Közéletünnep·Utolsó frissítés: undefined

Emlékezők Ünnepe címmel láthattak műsort az október 23-ai nemzeti ünnepen a székesfehérváriak. A Matuz János által szerkesztett és rendezett előadás előtt Cser-Palkovics András kiemelte, örök tisztelet jár azoknak, akik életüket is kockáztatták a szabadságért és függetlenségért.

A Bazilika 56-os keresztjénél rendezett néma koszorúzás vezette fel az ünnepi műsort. Ezután a Városház téren összegyűlt ünneplők előtt elmondott beszédében Székesfehérvár polgármestere felidézte, hogy akárcsak 1848-ban, 1956-ban is a fiatalok voltak a forradalmi események mozgatói Székesfehérváron is. Az október 23-án, a Hunyadi Közgazdasági Technikumban tartott diákgyűlésen fogalmazták meg követeléseiket a fehérvári diákok, ezeket akarták a Néplapban megjelentetni, amit a pártbizottság megtagadott. Estére tömeggyűlés lett a kezdeményezésből, másnap pedig mégis megjelentek a követelések.

Emlékezzünk tisztelettel azokra, akik személyes kockázatot is vállalva léptek fel 1956 október 23-án és az azt követő napokban, akár Budapesten, akár Székesfehérváron, akár Fejér megye településein, akár az ország bármely településén. Életüket, személyes és családjuk szabadságát kockáztatták, sok esetben áldozták a szabadságért, függetlenségért. És hacsak néhány napra is, de győztek. És ez a néhány nap, a győzelmük, a törekvéseik, a kitartásuk is kellett ahhoz, hogy mi elnyerhessük a nemzeti és az egyéni szabadságunkat

- mondta Cser-Palkovics András. Kiemelte azt is, hogy az ukrajnai háború árnyékban 1956 több, mint történelmi emlék. Mementó és figyelmeztető jel arra, hogy a szabadságot, a nemzeti függetlenséget nem adják ingyen és nem jár automatikusan. A jelenlegi nehéz helyzetről szólva pedig azt mondta a polgármester, hogy "egy világjárvány után, egy energiaválság, társadalmi, szociális és gazdasági nehézségek közepette, egy nehéz tél előtt állunk most itt gyönyörű belvárosunk sokakat, 1956-ban is sokat látott terén. Ez a tér is felhívja a figyelmünket arra, hogy ez az ezeréves város sokat megélt már, sok megpróbáltatás után is itt vagyunk azonban, magyarul beszélünk és ahogy elődeink, úgy mi is összefogással, akarattal, ésszel és szívvel túl fogjuk élni a mostani nehézséget is. Ne feledjük most ezen a téren, hogy szemben az 1956-ban itt álló fehérváriakkal, mi szabadok vagyunk, ma szabadon ünnepelhetünk."

A mi és a XXI. századi generációnak a tiszte, hogy minden rendelkezésére álló békés eszközzel kivívja és megtartsa Magyarország nemzeti önrendelkezését – mondta Fehérvár polgármestere.

1956 tehát nem csak az örökségünk, hanem egy évszázados, évezredes erkölcsi tisztességnek a megtestesülése, melyet ugyan más világban, más korban és más eszközökkel, de nekünk is büszkén tovább kell képviselnünk.

A városvezető beszéde után következett Az Emlékezők ünnepe című előadás, melyet sokórányi, az 56-os forradalomról személyes emlékekkel rendelkező fehérvárival folytatott beszélgetés alapján írt és rendezett Matuz János. A darab szereplői voltak Törsök Márta, Magony Imre, Csutorás Emma és Schneider-Zaj Ákos, valamint Lórodi Luca, aki a tánc eszközeivel egészítette ki a színészek mondatait.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek